Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinski eksperimenti Radovana Đorđevića

Vinski eksperimenti Radovana Đorđevića

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U seoce Starci, koje je dobilo ime po pošasti koja je odnela živote mlađih stanovnika poštedevši starce, na svega šest kilometara od Aleksandrovca, sa žiteljima u 14 kuća i živopisnim pogledom na Bogom danu dolinu za voćarstvo i vinogradarstvo, koju preseca potok i okružuju planinski venci, vratio se Radovan Đorđević, koji je nakon sedam godina rada na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu dao otkaz potpuno se posvetivši vinarstvu. Na svega 500 - 600 metara od kuće u kojoj je odrastao, 2011. otvorio je vinariju „Čokot“ i došao do prilike da ispuni očekivanja obrazovanog mladog naučnika i izvrši transfer znanja iz nauke u praksu. Otišao je 2001. godine kao mladić željan znanja, upisao i završio, a potom i doktorske studije 2016. godine na Katedri za konzervisanje i vrenje. Paralelno sa akademskom razvija vinsku priču u jednom malom podrumu. Kako je vreme proticalo, posao sa vinom je rastao i stekli su se uslovi da preraste u nešto veće i ozbiljnije.

            - Nisam mogao da zamislim da dalje radim na mestu asistenta, predavača i bavim se teorijom jer suština naučno-istraživačkog rada je da se rezultati istraživanja implementiraju u praksi. Ako se to ne radi onda nema smisla, a u dosadašnjem radu sam shvatio da dosta stvari koje se pominju u teoriji u praksi nisu primenljive, čak i nisu tačne - objašnjava dr Radovan Đorđević svoju odluku da se 2016. potpuno posveti kreativnom i od njegovog rada, znanja i sposobnosti zavisnom vinarstvu.
            Vinogradi vinarije „Čokot“ na nadmorskoj visini od 620 metara su na najvišim pozicijama u Župi. Pod zasadima isključivo župskih sorti Prokupca i Tamjanike su 2.5 ha, narednog proleća proširuju se za još tri hektara Prokupca.
            Projektovan kapacitet vinarije od 50.000 litara, trenutno je na nivou od 30.000 boca, odnosno 25.000 litara. Za punu proizvodnju vrši se otkup sa strane. Za početnu količinu od 1.000 boca bila je dovoljna saradnja sa jednim-dvoje kooperanata, ali srazmerno sa rastom proizvodnje povećavao se i broj kooperanata. Danas sarađuje sa desetoro, za etiketu Experiment, dok za 100% sortno vino isključivo koristi grožđe iz sopstvenih zasada.
            - Vinogradi postojeći i oni planirani su na jednom mestu, dok je vinarija u sredini, što je veoma praktično. Sva prilika da se neću moći „rešiti“ kooperanata ni sa proširenim vinogradom, ali ću značajno povećati udeo grožđa iz sopstvenih vinograda - kaže naš sagovornik.
            Za sada se gaje samo župske sorte grožđa Prokupac i Tamjanika i od njih proizvode „laganija, s pametno korišćenim drvetom, vina novog stila uz minimalne intervencije u podrumu“. Na tržištu se mogu naći Radovan 100% Prokupac - proizveden od probranih grozdova iz sopstvenog vinograda, odležao godinu i po dana u drvenim buradima i pet meseci u boci. Ovo vino, sa srebrnim odličjem na Decanteru 2018., najviši je domet Prokupca na ovom uglednom ocenjivanju; Experiment Tamjanika od muskatne sorte grožđa odomaćene u Župi, potpuno je novo lice Tamjanike u Srbiji; Radovan 100% Tamjanika, zamišljena da prikaže drugo lice standardne Experiment Tamjanike, nudi potpuni uvid u potencijale ove sorte na župskom teroaru, a vlasnik je opisuje kao „suvu muskatnu igru bez granica“; Experiment Prokupac je intenzivno crvene boje, harmonično, voćno i sa diskretnim začinskim mirisom koji dolazi od srpskog barika. Srebrna medalja na Decanteru 2017. za berbu 2015. bio je ogroman uspeh, a samo je poen nedostajao da i naredna godina to ponovi i dokaže kontinuitet kvaliteta. I mada na etiketama ovih vina stoji „experiment“, on se intenzivno vrši na svim vinima koja se mogu degustirati samo u vinariji, a na tržištu će se naći onda kada opravdaju ideju vlasnika.
            Radovan Đorđević prostor vinarije smatra zaokruženom pričom, s tim što će u dogledno vreme na imanju podići dva-tri bungalova u svrhu razvoja vinskog turizma. Takođe, vinariju očekuje promena imena u Vinariju „Radovan“. Zbog prepoznatljivosti i definisanosti, odnosno opredeljenosti.
            Dr Đorđević takođe smatra da se u Srbiji, u pogledu tehnologije, kvaliteta vina i rada, dostigao visok nivo, kao i u filozofiji vina, te kako vreme prolazi sve je više dobrih poznavalaca vina i vinske kulture. Smatra i da nas očekuje još puno rada na povezivanju proizvodnje vina i prezentacije istog, ali konstatuje da sve vodi u dobrom pravcu.
            Dr Radovan Đorđević je 2016. promovisan u viteza Vinskog viteškog reda „Monah Dorotej“, osnovanog 2010. godine, čiji članovi u odorama boje crvenog vina diskretno, suptilno, sa stilom i punim autoritetom doprinose promociji vina ovog kraja u zemlji i van nje.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com