Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Otvorena druga sezona poseta Keltskom selu

Otvorena druga sezona poseta Keltskom selu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Uz brojne programe tokom 07. i 08. maja zvanično je otvoren Tematski park Keltsko selo u Inđiji. Brojni sadržaji koji su se nadovezivali jedan na drugi, mnoštvo aktivnosti, izazova za najmlađe i one malo starije, uz dobro raspoloženje dece i njihovih roditelja, obeležili su novu sezonu ovog jedinstvenog mesta inspirisanog keltskim nasleđem. Svetilište, amfiteatar, kuća druida, letnja pozornica, muzej, radionica, kuća voća, poligon za male konjanike, bili su mesta interesantnih događanja, pokaznih vežbi i novih saznanja o životu ljudi koji su pre 2.5 hiljada godina živeli na današnjoj teritoriji opštine Inđija.

            Turistička organizacija opštine Inđija, na čelu sa dr Milanom Bogojevićem, na funkciji direktora, prepoznala je istorijske, obrazovne, kulturno-istorijske mogućnosti forsiranja činjenice za formiranje jednistvenog na Balkanu tematskog parka, koji će umnogome doprineti svesti dece o istorijskim kretanjima i vrednim nalazima na prostoru na kojem danas žive.
            - Volim da kažem da je Inđija oduvek bila interesantna stranim investitorima: i Keltima, kasnije Rimljanima, velikašima srednjovekovne Srbije, Austrougarskoj carevini, pa do japanske kompanije Toyo Tires, a uskoro, nadam se još jednoj sličnoj - kaže dr Bogojević, zadovoljan odzivom, komentarima zadovoljstva dece i njihovih roditelja kroz otkrivanja novog vida zabave kroz kvalitetne aktivnosti.
            Tokom prošle godine kompleks Keltsko selo imalo je oko 12.000 poseta, koje su turistički radnici osluškujući reakcije videli šta je dobro a šta nedostaje, i s tim u skladu usmerili izgradnju i sadržaje za ovu sezonu. Najznačajniji je završetak letnje pozornice i do sledećeg vikenda, bale slame prekrivene krparama biće zamenjene klupama, a koncept keltske hrane uz angažovanje profesionalnog kuvara daće novi kvalitet u pripremi primerenih jela.
Najveća atrakcija prvog dana bio je nastup Leontine i dečjeg hora „Čarolija“, zahvaljujući organizatorima koji su nastojali da dovedu nekog „koga deca najviše vole“. Za sledeće vikende dogovoreni su nastupi Stefana Milenkovića i Gudačke reprezentacije mladih, Olivera Balašević predstaviće svoju knjigu, upriličen je Razgovor sa „Srbskim pravoslavnim pojcima“...
            - Jedan od važnih benefita posete Keltskom selu je da smo sve učinili da i deca i roditelji uživaju. Sigurno okruženje sa bedemima visine do četiri metara i brdom kao prirodnom preprekom, omogućava roditeljima da se uz kafu odmaraju u restoranu na jezeru, dok njihova deca upražnjavaju aktivnosti koje smo za njih pripremili. Posebno smo ponosni na uređenje muzejske postavke, kojoj smo u odnosu na prošlu godinu dodali 50% eksponata sakupljenih sa 78 lokaliteta sa područja opštine Inđija, obezbedili isto toliko rotirajućih vitrina, koje obezbeđuju potpun vizuelni prikaz keltskih novčića, impresivnog keltskog šlema, nošnji i dr. I druge kuće, radionice, pekara, kuća voća i dr. koje prošle godine nismo stigli da opremimo sada su kompletirane. Za one koji žele da čuju nešto više, obezbedili smo dva kostimirana vodiča koja zainteresovane grupe svakih pola sata vode i daju objašnjenja o životu i radu seoskog domaćinstva ove zajednice i osete duh minulog vremena - istakao je direktor, uz opasku da nije otvoreno Keltsko selo već vremenska kapija, koja je vratila vreme unazad.
            Podsetio je i da se do pre dve godine Inđija nije mogla naći na turističkoj mapi Srbije, a danas uz Keltsko selo ima i nedavno otvoren muzej Adligat sa vrednim primecima iz života poznatih ličnosti sa našeg prostora. Kako bi izašli u susret posetiocima uveden je i cross-sailing za one koji uz Keltsko selo žele da posete muzejsku postavku po 50% jeftijoj ceni.
Ambiciozni planovi TO Inđije odnose se na povraćaj Slankamenu status banje, na unapređenje postojećih i uvođenje novih manifestacija. Jedna od njih je Noćni bazar 14. maja, a nakon decenije obnovljena je i Fijkerijada.
            Najveći turistički potencijal opštine - Krčedinska ada, ponovo je u fokusu zahvaljujući projektu obezbeđivanja katamarana i dvema marinama, koji će biti realizovan sledeće godine. Na prvom pristanu biće instaliranih šest do osam tezgi gde će lokalni stanovnici imati priliku da prodaju svoje proizvode, rukotvorine i obezbede dodatne prihode za svoje porodice.
            - Inđijska opština možda najviše od svih opština u Vojvodini, ulaže u turističke kapacitete na svojoj teritoriji. Imamo plan da do 2025. turizam podignemo na što viši nivo. U tome će nam, osim brojnih projekata koje treba da dovršimo, pomoći četiri hotela koji se trenutno grade, pet novih vinarija, šetalište – najavio je dr Bogojević.
            Radno vreme Keltskog sela je subotom i nedeljom od 09:00 - 19:00, za organizaovane grupe i tokom nedelje. Ulaznice su simboličnih 100 i 200 dinara i već je izvršeno preko 4.000 rezervacija dece predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole u narednom periodu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com