Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zlatiborski doručak za početak

Zlatiborski doručak za početak

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

         Karavan - Zlatiborska letnja dobrodošlica, koji će obići 25 gradova u zemlji i regionu, započet je u autentičnom novosadskom restoranu sa tradicijom „Sokače“, bogatim, obilnim i preukusnim Zlatiborskim doručkom. Jer se tradicija i kvaliteti privlače, objašnjavaju domaćini.

            Zašto Novi Sad i Vojvodina? Statistika kaže da je u strukturi gostiju koji su poslednjih godina posetili Zlatibor od 90 - 95% bilo iz Republike Srbije, a od toga oko 35% iz Vojvodine.
            Poznato je da su najbolji reputaciju stekli ne slučajno, već zahvaljujući znanju, radu, strategiji koja vodi do ostvarenja cilja. Već za prva tri meseca, Zltibor beleži rast broja turista od 30% u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj noćenja i stranih gostiju povećan za 50%. Zlatibor je za vreme prvomajskih praznika bio jedan od tri najposećenija planinska centra u zemlji.
            Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, upoznao je prisutne sa novim sadržajima koji očekuju turiste koji ovog leta odluče da posete Zlatibor:
            - Naša destinacija je specifična, jer se među brojnim sadržajama na jedno od vodećih mesta profilisala zlatiborska hrana. U ponudi su pre svega mleko i mlečni proizvodi, čuvena komplet lepinja, suvomesnati proizvodi i neprevaziđena rakija od šljive; tu su i tradicionalni specijaliteti, koje svaki gost Zlatibora želi da proba. Shodno tome napravili smo par degustacionih centara raspoređenih na teritoriji opštine Čajetina. Jedan Centar je u  zlatiborskom selu Mačkat koje se bavi promocijom suvomesnatih proizvoda; drugi Rožanstvo koje se bavi promocijom mleka i mlečnih proizvoda, a u Šljivovici se na ovaj način promoviše rakija. Smatram da je ovaj paket jedan dobar turistički proizvod interesantan turistima.
            U fokus promocija ovoga leta je adrenalinski odmor, nove pašačko-biciklističke staze, aktivnosti u prirodi. Zlatiborci najavljuju nekoliko kapitalnih objekata, važnih za opštinu Čajetina. Očekuje se početak izgradnje Sportskog parka koji će u svom sastavu imati više od 14 terena po najvišim, UEFA standardima, i kao nov turistički proizvod u domenu sportskog turizma, koji će pozicionirati Zlatibor kao lidera u regionu. Po završetku projekta Zlatibor će moći da konkuriše za ogranizaciju velikih takmičenja, i pripremu poznatih timova.
            Kako bi turisti upoznali Zlatibor iz druge perspektive, u planu je izgradnja novih pešačkih staza. Prva faza podrazumeva stazu koja prati trasu „Gold gondole“, od centra turističkog Zlatibora do Ribničkog jezera koja će biti osposobljena ovog leta. Plan je da se kasnije izgrade staze koje će se razgranati na ostale prostore planine.
            Nezaobilazna atrakcija - „Gold gondola“ do sada je prevezla preko 350.000 putnika. Kako bi se smanjile gužve na početnim stanicama, u toku su radovi na proširenja njenih kapaciteta.
            Krajem prošle 2021. u stogom centru, otvoren je Hotel „Zlatibor“ 5* i za kratko vreme primetno podigao kvalitet ponude na Zlatiboru i motivisao ostale hotelijere na nova investiciona ulaganja, što će doprineti poboljšanju ukupne turističke ponude Zlatibora.
            Fokus aktivnosti biće i na manifestacijama: polovinom jula počinje Kulturno leto; od 18 - 21. maja „Xross Hard Enduro reli“, kao deo FIM svetskog „Hard Enduro“ šampionata; tokom juna „Kup prijateljstva“, fundbalski turir za igrače do 19 godina, koji će okupiti 12 reprezentacija...
            Kulturni centar, otvoren 2020., ove godine mesto je raznih dešavanja, pozorišnih predstava, filmskih projekcija... U sklupu Centra otvorena je i Galerija, u kojoj se održavaju izložbe, kao mesto okupljanja ljubitelja umetnosti.
            Prethodni period nametnuo je neke nove trendove i u prvi plan stavio seoski turizam. Gostilje, Rožanstvo i Sirogojno su sela sa najvećim brojem smeštajnih kapaciteta, a broj objekata u većini sela koji se adaptiraju za prihvat i smeštaj turista se iz dana u dan povećava. Opština Čajetina je u skladu sa kretanjima na tržištu, dosta uložila u infrastrukturu putih pravaca, kao osnovnog preduslova za razvoj ovog vida turizma. Pozitivno je što su sva sela dostupna za turiste. Predstoje edukacije kako bi se ovaj vid turizma omasovio, a meštani stimulisali da svoja domaćinstva stave na raspolaganje turistima, koji sve više traže porodice, da žive sa njima i obavljaju svakodnevne poslove.
            - Ako želite dinamiku, neprekidnu akciju, turistički centar Zlatibora, u kojem su Dino i Avantura park, brojni kafići, restorani, prodavnice, pijaca..., obezbedićete vrhunski provod. Ako žudite za prirodnim okruženjem, neko od seoskih domaćinstava su pravi izbor za vas. Jer, Zlatibor je destnacija potpunog uživanja koja ispunjava vaše želje - kaže gospodin Vladimir Živanović.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com