Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nušićijada, razlog više za posetu Ivanjici

Nušićijada, razlog više za posetu Ivanjici

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

         Poziv na XIII obnovljenu „Nušićijadu“, koja će biti održana 26 - 28. avgusta uputili su turistički poslenici Turističke organizacije opštine Ivanjica u novom prostoru Turističke organizacije Grada Novog Sada, Vojvođanima, najvernijim gostima ivanjičkog kraja.

            Miloje Ostojić, koordinator festivala, izneo je milion razloga za posetu ovom po obimu ne velikom gradu, koji je sačuvao svoju dušu, i hrabrost da sprovodi jedinstven festival humora, kulture i zabave, inspirisan likom i delom velikog pisca i vizionara Branislava Nušića.
            „Nušićijada“ daje legitimitet Nušiću kao aktelnom piscu, svojim delima nikada aktuelnijem nego sada. Nušić nije rođen u Ivanjici, ali su osnivači festivala, davne 1968., vešto upotrebili rečenicu gospođe Ministarke, iz istoimenog dela, „Viđen si za Ivanjicu“,  kojom šalje svog zeta po kazni u ovaj grad.
            - TOO Ivanjica je ovaj slogan iskoristila kao poziv, ne po kazni već za uživanje. Koristimo i druge šaljive, humorom obojene poruke, ne radi kritike vlasti već kulturne decentralizacije Srbije, što je i bio primarni cilj obnove festivala, uz bogaćenje turističke ponude, odnosno kulture, angažovanje mladih, radi podizanja kulturnog identiteta i kulturne ponude grada. Nušićijada je „festival nad festivalima“, jedan od simbola Ivanjice i prva asocijacija na ovaj grad. Nušićijada je jedan od naših brendova, turističkih proizvoda sa kojim TOO Ivanjica izlazi na turističko tržište, kada je u pitanju manifestacioni turizam - kaže gospodin Ostojić.
            Zamišljena kao jedna kulturna destinacija, Ivanjičani su 1968. godine osnovali „Nušićijadu“. Trajala je naredne četiri godine, potom ugašena, kako izvori kažu, zbog straha od „građanske Srbije“. Kompletan obrazac koji je Soja Jovanović napravila sa onom starom „Nušićijadom“ je zadržana, uz prilagođavanje vremenu sadašnjem. U tri dana trajanja puno je izložbi, džez koncerata i koncerata klasične muzike na sceni ustanovljenoj 2016. uvek maksimalno posećenoj, pozorišnih predstava... Organizuje se likovna kolonija mladih, u toku je Konkurs za satiričnu priču..., kako bi se sačuvao kulturni obezac i identitet manifestacije i  grada, opštine, destinacije, pa i zapadne Srbije.
            Razlozi za dolazak u Ivanjicu su i njene planine: Golija, od UNESKA proglašena rezervatom biosfere (jedini kod nas), istorijski Javor i Mučanj sa puno obeleženih pešačkih i biciklističkih staza, pružaju vrhunske uslove za aktivni turizam. Usred varoši je ZSR „Ivanjica“ sa vazduhom kao osnovnim lekovitim faktorom, a u blizini Prilički Kiseljak, još 1873. proglašen banjom. Tu je i hidrocentrala „Moravica“ koja je 1911. godine, kada je počela sa radom osvetlila Ivanjicu 20 godina posle Njujorka, 17 posle Beograda, a pre Čačka, Kraljeva i Smedereva... Nizvodno na Moravici se nalazi Kameni most iz 1904., najveći jednolučni most na našim prostorima. U ovom kraju je i Hadži-Prodanova pećina, manastir Kovilje iz XIII veka, crkva na grobu Boška Jugovića, spomen obeležje oslobodiocima na Javoru, vitki „Rimski most“ iako je građen u vreme Osmanlija (XV vek) na Moravici kod sela Kumanica… Jedinstvena je priča ivanjičkih sela: Kušići, Katići, Devići, koja se smatraju kolevkom seoskog turizma u Srbiji. U ivanjičkim selima danas ima 500 ležaja sa lux ponudom.
            Marija Ćurčić, student prava sa privremenim boravkom u Beogradu, u volonterskom timu „Nušićijade“ je godinama i prošla je kroz sve segmente festivala.
            - U avgustu je Ivanjića najživlja, prepuna mladih, poznatih i pristojnih ljudi, zbog festivala i neverovatnih sadržaja u vreme koje se grad teleportuje u neko drugo vreme. Mi, Ivanjičani najviše volimo svoj grad i uvek mu se vraćamo. Najviše me fascinira odabir sadržaja i gospodski duh, posebno naglašen u ta tri dana, koji se prepoznaje u ponašanju ljudi, ljubaznom ophođenju, lepim manirima i nadasve dobrim smislom za humor - kaže Marija Ćurčić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com