Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF studentski tim sa projektom LARA na pobedničkom postolju Evrope

PMF studentski tim sa projektom LARA na pobedničkom postolju Evrope

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Prošle godine u oktobru, tim sa Prirodno-matematičkog fakulteta „PANONSKA POSADA”, u sastavu Aleksandar Rončević, Mihailo Milenković, Petar Kapriš i Vladimir Krsmanović, svi sa smera Računarske Nauke, odneo je PRVO MESTO  na nacionalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji studentskih inovacija (http://inovacija.org/ ). Oni su razvili inovaciju „Lara" -  sistem za automatsku detekciju nezgoda i spašavanje mornara, koji se sastoji od hardverskih  i softverskih sistema.

            Ovi talentovani mladi ljudi, studenti su Računarskih nauka, još kao srednjoškolci su imali kontakte sa udruženjima poput Mejker-a, kroz koje su učili van nastave i širili  vidike i ambicije. Ova pobeda im je dala dodatno uverenje da postoji pravi potencijal u njihovoj ideji i da je on prepoznat, i otvorila put ka mnogo široj dimenziji procesa kreiranja inovacije. Plan ovih mladih istraživača je da nastave sa razvojem ideje i da je uskoro testiraju na pravim brodovima.
            Evo opet lepih vesti u vezi sa LAROM!
            POPRI International (https://popri.si/en/) je međunarodno takmičenje za inovacije i biznis ideje. Takmičenje se održava svake godine kao deo EUSAIR foruma (https://www.adriatic-ionian.eu/event/7th-annual-eusair-forum/) koji je ove godine održan u Tirani.
            7th Forum of the EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region (EUSAIR) je godišnji forum namenjen  povezivanju država Jadransko-Jonske regije. Sam događaj daje priliku da se promovišu projekti za razvoj regiona, kao i da se povežu mladi ljudi i njihove ideje predstave uticajnim ljudima iz regiona.
            Predstavljajući deo delegacije iz naše zemlje, PMF studentski tim sa novosadskom PMF-a i njihov projekat LARA,  osvojio je prvo mesto, u konkurenciji 9 najboljih timova iz svake zemlje regije! Važno je spomenuti da je i naš srednjoškolski tim, koji se takmičio u drugoj kategoriji je takodje osvojio zlato.
            Samo takmičenje su otvorili Giuseppe di Paola (European Commision Policy Coordinator, EUSAIR DG Regio) i Edona Bilali, albanski ministar za preduzetništvo i start-up kompanije.
            Dodelu nagrada su ispratili Mirela Koci (Auleda - Local Economic Development Agency), Tanja Kozuh (Primorski Tehnološki Park) i Ruta Zarnauskaite (šef Odseka za Istraživanja i inovacije Evropske komisije).

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com