Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Zoran Mišković: Zašto sam postao kuvar

Zoran Mišković: Zašto sam postao kuvar

  • PDF

        Zoran Mišković, dipl. menadžer u gastronomiji, počasni predsednik Kulinarske federacije Srbije (KFS) od 2018. godine, dugogodišnji član Asocijacije šefova kuvara Srbije (AŠKS), jedno je od najvećih imena srpske gastronomske scene.

            Igrom slučaja, prvi posao i mesto mlađeg kuvara dobio je 1988. godine u Hotelu „Slavia Lux“, nekadašnjem JAT-ovom hotelu, a od 2014. do danas je na mestu šefa opet u AIR Serbia, sada u segmentu keteringa na aerodromu i ovlašćeni snabdevač aviona hranom. Poduža je lista mesta na kojima je u međuvremenu radio: kao Sous Chef u Restaurant „Diplomatic club" u Beogradu i Restaurant „Rathauskeller" u Berlinu, na Disney Cruise Line, na poziciji Chef de Cuisine Restaurant „At the Corner's" i Hyatt Hotels Corporation. Konsultantski angažman u edukaciji i mentorstvu kulinarskog i protokolarnog osoblja, postavljanje jelovnika i kuhinje, standardizacija poslovanja, protokolarni i promo događaji ostvario je u okviru rezidencije ambasadora Kanade, UK, SAD, Nemačke i Španije u Srbiji, IDEA, METRO, Art Hotel, Turističke organizacije Srbije, SIEPA, AmCham, Nemačke privredne komora itd. Ovaj vrhunski kulinarski stručnjak i konsultant ponosno je zauzeo mesto šefa stručnog štaba u pripremi Junioriskog tima Srbije za učešće na najprestižnijem svetskom takmičenju u kuvanju, 25. IKA/Culinary Olympics, 2020 u Štutgartu, koji je ostvario sjajan rezultat.
            A sve je počelo iz velike ljubavi prema kuvanju i jelima kao kreativnim produktima namenjenim potpunom užitku. I tako je do dana današnjeg.
            - Posebno podsticajna za mene, još dečaka, bila je emisija Mire Adanje Polak o tada najpoznatijem kuvaru sa naših prostora, Stevi Karapandži i najboljoj školi za kuvare Cordon Blue u Parizu, osnovane davne 1895. Tada sam spoznao drugu dimenziju kuvarstva i to me je dojmilo toliko da sam poželeo da budem najbolji kuvar na svetu. I sada, kao kulinarski stručnjak i konsultant, pun entuzijazma, radim na tome da sa mlađim generacijama dostignemo dečački san - objasnio je gospodin Mišković.
            Zlata vredan zanat, deficitaran na tržištu rada, njegovi akteri pretvorili su u jedinstveni umetnički izraz, osvajajući veštinu za veštinom, nadograđivajući je kao jedini način opstanka u moru prestižnih kuvarskih magova koji vladaju svetom.
            - Počeo sam da radim iz ljubavi, zanatski. Kako se ugostiteljstvo razvijalo, zahtevi velikih korporacija i hotelskih lanaca postajali su sve složeniji, javila se potreba za menadžerskim pristupom profesiji, koja je, da bi se sistem mogao pratiti, podrazumevala dodatno školovanje. Tako sam i ja, posle svega što sam prošao tokom 32 godine rada na istaknutim mestima, upisao dalje školovanje, završavam master studije i planiram da doktoriram na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Novom Sadu, na Departmanu za geografiju, turizam i ugostiteljstvo, jer savremeni sistemi kontrole posla u hotelijerstvu, brodskim kompanijama i dr., zahtevaju tu vrstu pismenosti. U suprotnom nemaš šta tu da tražiš. Food and Beverage (F&B) sektor je postao veoma zahtevan i složen, podrazumeva vođstvo školovanog i dobro pripremljenog menadžera, a kada sam ja počinjao toga nije bilo, što govori o tome da je ovaj naš posao živa materija i moramo da učimo dok smo živi jer samo tako možemo da napredujemo i opstanemo - mišljenja je naš sagovornik.
            Zoran Mišković je po želji oca trebao da obuče crnu svešteničku odoru, a zamenio ju je svojom voljom, belom uniformom i nikada se nije pokajao.
            Smatra da je popularnost kuvara i kuvarske profesija, podržana kuvarskim emisijama i kanalima, počela sve većom brigom ljudi o sopstvenom zdravlju, željom da se informišu o zdravoj ishrani, poreklu namirnica, načinu pripreme jela, posebno izraženo kod obrazovanih klijenata. Na tim osnovama je izgrađena interakcija gosta i kuvara, koja doživaljava svoju kulminaciju, i svima prija.
            Treba istaći i da je kuvarstvo nezavisna profesija, preko jela povezuju se kulture i tradicije, a ukusi ne dele na vere i nacije. To najbolje potvrđuje World Association of Chefs Societies (WACS) sa 12 miliona članova i 110 udruženja kuvara iz celog sveta.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com