Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinarska kuća Spasić: Župski put autohtonih vina

Vinarska kuća Spasić: Župski put autohtonih vina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Jedno od mogućih i najverovatnijih tumačenja porekla Tamjanike navodi grčko ostrvo Samos, gde se i danas, kao i u vreme čuvenog filozofa Pitagore, od sorte Muscat blanc à petits grains (beli muskat sitnog zrna), koju odlikuje izuzetna aromatičnost, mirišljavost i slatkost, i danas proizvodi muskatna vina, različitim zemljama pod različitim imenima.

            Pretpostavka, nikad dokazana, je i da je Tamjanika, ili po župljanski - Tamnjanika, na našim prostorima ustoličena pre pola milenijuma, po nekima i mnogo ranije, a gde nego u vinorodnoj Župi aleksandrovačkoj. Kaže se i da je ime Tamnjanika dobila po tamjanu, ne po istovetnom, karakterističnom mirisu, već po njegovoj prijatnosti i intenzitetu.
            Župljani koji su posle teškog perioda devastacije porodičnih vinskih podruma i krčenja vinograda, tokom druge polovine prošlog veka, u procesu koji je tekao nešto sporije nego u drugim krajevima zemlje, očuvali i neke stare i prvi počeli sa obnavljanjem istih, te sadnjom novih vinograda, i zbog svoje hrabrosti, a pre svega znanja, najzaslužniji su za afirmaciju autohtonih i odomaćenih sorti, mudro procenjujući da vremena u kojima njihova vrednost raste, dolazi. I došla su.
            Kada je reč o ovoj sorti, najdalje je otišla Vinarska kuća „Spasić“ iz sela Tržac, Župa aleksandrovačka. Mesto na vinskom tronu su zaslužili ne jednom već sa tri etikete od ove sorte, od kojih je ona poslednja kreirana sa posebnom emocijom: Tamnjanika - standard (100% sortno vino), Lekcija - selekcionisana Tamnjanika berba koja se proizvodi u ograničenoj seriji od 7 - 8.000 boca i Tamnjanika barrique -Aždaja, trenutno u 900 boca (100% Tamnjanika, od grožđa iz probirne berbe; fermentacija i odležavanje na talogu (“sur lie”) u baricima 13 meseci; kiseline 5,5 g/l; 13,4% alc.). Proizvodnja sve tri varijante od 80-90% od 100.000 punog kapaciteta vinarije govori o posvećenosti domaćina ovoj sorti.
            Tu su još i vina: „Dar“ (kupaža 2/3 Rajnskog i 1/3 Italijanskog Rizlinga, ujedno su boce sa najnovijom etiketom iz ove vinarije); Rujno (Prokupac 100%); Despot (Prokupac 60% i po 20% Merlot i Cabernet Sauvignon, odležalo u bariku).
            Iz vinske karte Vinarske kuće „Spasić“, čiji se vinogradi prostiru na 12 - 13 hektara, dominatnu ulogu imaju Tamjanika i Prokupac, a planovi širenja potvrđuju dosadašnju praksu podržavanja ove župske vinogradarsko-vinske tradicije.
            Dragutin Prelević iz Vinarske kuće „Spasić“ dodaje da celokupan tim Vinarije „Spasić“, predvođen Milanom Spasićem, njenim vlasnikom, zvanično registrovane 1999. godine, koja baštini znanja i iskustvo četiri prethodne generacije, ima za cilj da održi primat prepoznatljivosti po Tamjanici i raznim stilovima Tamjanike.
            - Posle toliko godina rada naša vina su po celoj Srbiji, od Subotice do Vranja i Lekoskovca. Mogu se naći u svim trgovinskim sistemima, popularnim vinskim mestima, vinotekama. Podatak, kojim kao komercijalista Vinarije u Beogradu raspolažem je, da se naša vina nalaze u oko 1.800 ugostiteljskih objekata u prestonici. Najčešći konzumenti Spasić vina su turisti koji žele da probaju nešto lokalno, bilo da se radi o Prokupcu, Tamjanici, Jagodi i drugim vinima sa ovog podneblja. U poslednje dve godine turista je znatno manje, ali ako je za utehu, lokali koje se nalaze u Beogradu, posebno „Beton hali“, gde staju brodovi, popularnoj „Skadarliji“, najtraženija su autohtona vina - objašnjava gospodin Prelević, i dodaje da i kod domaće vinske publike autohtona vina imaju sve više poklonika. Po njegovom mišljenju, napravljen je jedan veliki pomak i dok je pre deset godina odnos između stranih i domaćih vina bio 75% za strana i 25% domaća, danas se to okrenulo u istom procentu u korist domaćih vina.
            - Naglasio bih da tu nisu u pitanju samo autohtone sorte, nego da se radi o domaćim vinima uopšte, jer Srbija sada ima mogućnost da ponudi savršena vina, da iznesemo naša vina ispred Italijana, Francuza i da se ne postidimo -potvrdio je Dragutin Prelević.
            Osim vinograda i vina, Spasići su se, iz potrebe i u skladu sa širenjem župske vinske simfonije kroz vinski turizam, upustili u poduhvat izgradnje osam soba i četiri apartmana sa 35 ležajeva u okviru vinarije. Uz postojeću degustacionu salu u kojoj sledi nastavak vinske priče nakon obilaska vinarije, Vinarska kuća „Spasić“, smeštena u idealnom prostoru za sva hedonistička očekivanja današnjih turista, u stanju je da opravda renome vinarije i cele Župe.

Fotografije: Martin Candir

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com