Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Poljoprivredni sajam nadmašio očekivanja

Poljoprivredni sajam nadmašio očekivanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Najveća priredba Novosadskog sajma, 89. međunarodni poljoprivredni sajam, održana
je u svom standardnom prolećnom terminu, od 21. do 27. maja. Zadržala je tradicionalni format koji je izlagačima pružio priliku da se predstave u zatvorenom i na otvorenom prostoru najstarije sajamske kuće u ovom delu Evrope.

            Okupio je 1.100 izlagača iz Srbije i 21 zemlje (Mađarske, Italije, Češke, Holandije,
Španije, Turske, Indonezije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Danske, Rumunije, Poljske, Bugarske, BiH, Crne Gore, Austrije, Maroka, Kube, Belgije i Angole.) Među njima su i one koje su prvi put nastupile na Poljoprivrednom sajmu Kuba, Angola, Maroko.
Kolektivne izložbe su organizovali Mađarska, Češka, Italija, Holandija, Bosna i
Hercegovina, Crna Gora, Španija i Indonezija, a premijerno je objedinjeno nastupio i Maroko.
Poljoprivredni sajam je realizovan sa MAĐARSKOM kao Zemljom partnerom.
            Generalni sponzor je bio GLOBOS OSIGURANJE, Banka partner - BANKA POŠTANSKA ŠTEDIONICA, Zlatni sponzor AL DAHRA. Darodavci u Poklon-igri bili su AGROPANONKA, MBV i KITE DOO. Pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, sa izložbom genetskih potencijala, kao i izložbi organskih proizvoda, onih sa oznakom geografskog porekla, te " Srpski kvalitet" i kraft piva bilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sajam je podržala i Pokrajinska vlada, sa svojim sekretarijatima. Pored Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, posebno je aktivan bio i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. I izlagače i goste, otvorenih kapija dočekao je Grad Novi Sad.
            O zainteresovanosti za 89. M.P.S. govore gosti i brojne delegacije koje su prošle kroz sajamske kapije. Velikoj poseti doprinelo je i prisustvo predsednik Republike Srbije - Aleksandra Vučića i premijer Mađarske - Viktora Orbana na otvaranju. Razgovarano je o brojnim temama, potpisani su i protokoli o saradnji za priredbe koje će Novosadski sajam organizovati. Potekle su i sjajne ideje kao što je Berza stoke...GLOBOS osiguranje je od ove godine sa Novosadskim sajmom i kao Generalni sponzor Poljoprivrednog sajma.
            Sajmom su više nego zadovoljni izlagači poljoprivredne mehanizacije, i prodajom i posetom - Kompanija DELTA AGRAR , AGROPANONKE, IMT, AGROTECH, KITE DOO, ALMEKS, AGROMARKET MACHINERY, ITN Grupa, AGROTECH Trešnjevac, VGP, AUSTRO DIZEL, AGRIMATKO. Svi uglas konstatuju: Retko uspešan Sajam, u poređenju sa poslednjih pet godina. Sličnog su mišljenja i prodavci mašina i opreme za prehrambenu industriju - Sun& Dun.a.v. zastupnika španske komapnije ULMA, u Hali "Master" nemačkog proizvođača mašina MULTIVAC, GA& KO Šabac...
            Ove godine je u Hali 3, organizovana i Izložba "Korak do veka" koju su činile tri postavke - Iz zbirke poljoprivrednih mašina i Izložba kukuruza (Muzejski kompleks Kulpin - Muzej Vojvodine) i Pokretačka industrija XX veka (Muzej Žeravica) - kao svojevrstan uvod u narednu, 2023. godinu, kada će Novosadski sajam obeležiti 100 godina postojanja i održati devedeseti Poljoprivredni sajam. „Muzejsku“ halu dnevno je obilazilo više stotina posetilaca, među njima i deca koja su učestvovala u radionicama. Dogovorene su i grupne posete muzejima nakon Sajma, a bilo je i posetilaca koji su ponudili svoje, skoro 100 godina stare poljoprivredne mašine, pa je dogovoren i otkup.

            Na Nacionalnoj izložbi stoke bila su izložena najbolja grla domaćeg uzgoja, a najviše
interesovanja, pa i promene vlasnika, bilo je u sektoru govedarstva. Tako je od 154 izloženih goveda prodato 35. Veliša, najveći i najteži bik, nije prodat jer nije bilo ponuda. Udruženje proizvođača goveda je najavilo veliku prodaju od 500 grla kupcu iz Srbije. Uzgajivači ovaca izložili su 519 grla, a prodato ih dvadesetak po ceni od 250 evra pa i do 600 evra. Koze - 29 izloženih grla - nisu bile na prodaju, samo su ih izlagali. Konji - od 85 grla, prodato jedno za 14.000 evra
            Bogat prateći program odvijao se na manježu: Javno ocenjivanje goveda, Javno ocenjivanje konja, Javno ocenjivanje ovaca, Preponski kamp, Takmičenje u preponskom jahanju "Pehar Novosadskog sajma", Dan stočara, Svečano uručenja nagrada uz defile nagrađenih grla stoke, Fijakerijada...
            Stručni i poslovni skupovi odvijali su se u Kongresnom centru, ali i na štandovima izlagača. Izdvajamo: Dan Mađarske sa Biznis forumom i B2B susretima, AgroB2Bsusreti, Dan voćara, Dan žitara, Dan stočara, IPARD dan, Veče šampiona… Skupove su organizovali Mađarska, Ambasada Holandije, Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo, Privredna komora Vojvodine, brojna udruženja i kompanije…
            Stručne komisije, koje okuplja i angažuje Novosadski sajam čine ugledni profesori sa
fakulteta i instituta u Srbiji i inostranstvu, su od februara vrednovale kvalitet u 30-tak robnih
grupa. Ocenjivanje je završeno tokom priredbe, a u četvrtak, 26. maja na Večeri šampiona
najboljima su uručena priznanja - nekoliko specijalnih priznanja, Novinarska nagrada
Novosadskog sajma „Petar Davidović“, priznanje „Najbolji u agrobiznisu“ ali i Veliki šampionski pehar sa titulom Apsolutnog lidera kvaliteta sajma. Jednoglasnom odlukom članova stručne komisije Sajma, zvanje apsolutnog lidera kvaliteta 89. M.P.S., ponela je kompanija PATENT CO DOO, Mišićevo - za najviše korporativne standarde kvaliteta. Nagrada "Petar Davidović" je uručena Đorđu Simoviću, novinaru Radio Novog Sada - RTV.
            Cene pojedinačnih karata kao i ulaznica za kolektivne posete nisu menjane, a
posetioce sa kupljenim ulaznicama, dočekali su vredni pokloni - dva traktora, prikolica,
prskalica i rasipač. Prskalicu BADILI, firme MBV, dobio je Tibor Kekezović iz Sombora. Rasipač HMS-A, dar Agropanonke je dobila Sabina Unji iz Novog Sada. Prikolicu PALAZOGLU, poklon firme MBV, dobio je Korneliu Idvorjan iz Glogonja. Traktor JOHN DEERE 5045, dar firme KITE DOO, dobio je Milenko Jovicin, Ravno selo. Traktor BELARUS 82,1, dar Agropanonke, dobio je Mirko Vasiljević iz Futoga.
            Za ovaj Sajam je akreditovano oko 600 novinara iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije, Turske, Mađarske i Austrije. U produkciji Novosadskog sajma snimljeni su svi važni događaji, izmontirano je 14 emisija "Svi na Sajam", sa više od dva sata materijala u 60-tak priloga. Svakodnevno su štampane i "Sajamske informacije" - novine Novosadskog sajma u kojima su objavljene 72 vesti.

Izvor: www.sajam.net

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com