Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mr Jelena Nestorov: Zadružni savez Vojvodine epicentar okupljanja poljoprivrednika

Mr Jelena Nestorov: Zadružni savez Vojvodine epicentar okupljanja poljoprivrednika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Sumiranje rezultata, sređivanje prvih utisaka po zatvaranju 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, održanog u terminu od 21. do 27. maja, je tek počelo, a svi poslenici najveće manifestacije Novosadskog sajma zadovoljni se što se posle nekoliko „mršavih“ godina ovaj događaj vratio u stare okvire. Ishod ove sajamske manifestacije je preko 140.000 posetilaca, 1.100 izlagača iz Srbije i 21 zemlje.

            Jedno od najposećenijih mesta tokom trajanja sajma bio je štand Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), na kojem su se okupljali zadrugari, poljoprivrednici, agrarni novinari, institucije i udruženja čije je poslovanje vezano za poljoprivrednu delatnost.
            - Ove godine smo se pokazali kao pravi domaćini i bili epicentar okupljanja poljoprivrednika, zadrugara, zadružnih saveza iz regiona. Prvog dana sajma u okruglom stolu pod nazivom „Zadrugarstvo u regionu - razmena iskustava“, pored ZSV učestvovali su Zadružni savez Srbije (ZSS), Zadružni savez Republike Srpske, Hrvatski poljoprivredni zadružni savez i Asocijacija zemljoradničkih zadruga Severne Makedonije. Opšti je utisak da se sajam vratio u uobičajene tokove, i da su realizovani brojni razgovori, susreti, uspostavljeni partnerski odnosi, čime je opravdao očekivanja, a što se nas tiče, apsolutno podržavamo svaki vid okupljanja koji vodi do realizacije novih kontakata i poslovnih veza - istakla je mr Jelena Nestorov, predsednica ZSV.
            Dinamična aktivnost ZSV je delimično izazvana i aktuelnom situacijom vezanom za hranu. Mr Jelena Nestorov smatra da je pažnja na značaj zadružnog pokreta posebno intenzivna u uslovima krize, ili nepredvidive situacije na tržištu, kao što je sada slučaj. Po njemim rečima, zadruge su se poslovnim rezultatima, domaćinskim ophođenjem prema resursima, pozicionirane kao značajan faktor koji može da doprinese stabilnosti poljoprivrednika na tržištu, pre svega obezbeđivanjem repromaterijala na vreme i po povoljnijim cenama, što je u uslovima krize najbitnije.
            - Prehrambena sigurnost u nestabilnim uslovima je od izuzetnog značaja. Znamo da su u našoj državi količine roba dva do tri puta veće od domaćih potreba i da se nalazimo pred žetvom za koju se očekuje da će biti iznad uobičajenih prinosa u većini klasičnih ratarskih kultura, tako da po ovom pitanju razloga za brigu sigurno nema. Ono što poljoprivrednike brine, je da su od jeseni prošle godine do danas konstantna poskupljenja, energenata, nafte i svih repromaterijala, što mora da se odrazi na cene buduće proizvodnje - objasnila je predsednica i dodala: - Da nije bilo zabrane izvoza poljoprivrednici bi bolje prošli. Nakon naše intervencije, i udruženja srodnih nama, došlo je do obustavljanja potpunih zabrana i uvođenja kvota, što smatramo da nije isto kao da se u startu postupilo na taj način. Sada je situacija na tržištu stabilna, ali je nije trebalo narušavati i to je poruka za budućnost, da treba prvo sagledati stanje na terenu, pa tek onda odlučivati o merama ekonomske politike. U svakom slučaju cene ne smeju da budu na štetu onoga ko poizvodi hranu.
            Summa summarum, poljoprivrednici i ljudi iz agrarnog sektora su iskoristili priliku prisustva poslovnog sveta sa poznatih tražišta ali i nekih novih, jer, sajam je prilika za uspostavljanje prvih kontakata, koji se mogu nastaviti i iz kojih će se možda u budućnosti izroditi novi poslovni odnosi. Primer za to je sastanak održan u ZSV sa NJ. E. Rašid Hasan Pur Baei, ambasadorom Islamske Republike Irana u Srbiji, gde se razgovaralo o mogućnostima saradnje na nivou razmene žitarica iz Srbije za mineralnim đubrivima iz Irana.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com