Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back KULTURA IZLOŽBE Prof. dr Slobodan Popov: FILMić je prva stanica ka filmskoj magiji

Prof. dr Slobodan Popov: FILMić je prva stanica ka filmskoj magiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Prof. dr Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike Novi Sad, bio je deo tima na projektu „FILMić“, koji je uvršten u kalendar događaja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, što jednoj manifestaciji, koja po XV put okuplja timove učenika osnovih i srednjih škola iz Republike Srbije i priliči.

            Propozicije takmičenja su jasne: timovi od jednog do tri člana i njihov mentor, raspoloživom opremom treba da petominutnom pričom istaknu svoje ideje, emocije i svoj stav prema jednoj od ponuđenih tema: „Da se ja pitam“ (o aktuelnim problemima koje uočavamo i prikaz kako bi oni to rešili); „Biti pametan na internetu“ (o merama i oposnasti na koje treba ukazati u cilju zaštite od zloupotrebe interneta); „Život sa korona virusom“ (vezano za situaciju koja je zadesila celu planetu); „Tolerancija pre svega“ (o borbi protiv diskriminacije, po bilo kom osnovu, koja je sve prisutnija u našim školama) i Slobodna tema.
            - Ove godine smo imali manje filmova, ali znanto bolje od onih iz prethodnih godina. Važno je da svaki ovih filmova ima poruku, i da su učenici svojim radovima ukazali na stanje u društvu i to posmatrano iz njihovog ugla i neposrednog okruženja - izjavio je na svečanosti povodom dodele nagrada prof. dr Slobodan Popov.
            Na XV „FILMić“-u nagrađeno je 16 filmova: Grand prix je dobio tim „Bukvalno ja“, iz TŠ „Mileva Marić Ajnštajn“ za „Kvantaški  japi“; u kategoriji osnovnih škola prva nagrada pripala je timu „Sova“, iz OŠ „Marija Bursać“ iz Beograda za filmić „Korak“; druga nagrada timu „Dušanovci“, OŠ ,,Dušan Jerković“, Ruma, za „Tolerancija pre svega“; treća timu „Revolucionari“, OŠ „Dositej Obradović" Irig, za „Čudna vremena“; specijalna nagrada za ideju pripala je timu „Krila“ OŠ „Sveti Sava“, Subotica za „Ipak nisi sam“; za scenario timu „Vuk Karadžić“, iz istoimene škole iz Žitkovca za film ,,Razmišljanja u tišini i samoći“; za režiju timu „Zarkons“ OŠ „Žarko Zrenjanin“ Novi Sad, za „Život sa korona virusom“; za montažu „Botond Filmography“ OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Kanjiža, za „22. april - Earth day“ i za animaciju tim „Zvezdobrojci“, OŠ ,,Đura Jakšić“ Kać, za „Anđeo“.
            U kategoriji srednje škole prva nagrada pripala je timu „Trifolium“, Gimnazija Velika Plana, za filmić „Nexus“; druga timu „Samostalno“, Tehnoart Beograd, za film „Svet“, a treća „Tim 9 ¾“, TŠ ,,Ivan Sarić" Subotica, za ,,Šta me pokreće?"; specijalna nagrada za montažu dodeljena je timu „GimPi“, Gimnaziji Pirot, za „Teodiceja SveMIRA“ i za režiju timu „Kikilion studi“, Prva kragujevačka gimnazija, za „Mora bolje, mora ponovo“.
            - Svedoci smo da su škole dobila sredstva i osavremenile opremu, što se vidi po kvalitetu filmića: od montaže, koja je na znatno višem nivou, u oštrini slike, boljem zvuku i sve je to doprinelo da dobijemo kvalitetnije filmove. Na ovaj način učenici, uz svoje nastavnike-mentore, kroz zajednički rad, dobijaju mogućnost da se izraze na umetnički način, a najvažnije dobiju pouke, određena znanja na osnovu kojih će unaprediti svoje dalje bavljenje ovim medijom. Primećeno je da deca koja su u osnovnoj školi snimili svoj prvi filmić, nastavljaju to kroz srednje obrazovanje, neretko i kasnije - istakao je dr Slobodan Popov, dodajući da producentska kuća „Zillion film“, sa Lazarom Ristovskim na čelu, ujedno i direktorom Ravno Selo Međunarodnog festivala debitanskog filma svake godine omogućava da desetak filmića po njihovom izboru bude prikazana, i o njihovom trošku pozovu tri najbolja tima da svaki od njih na licu mesta, uz pomoć profesionalne ekipe, snimi filmi. Nagrada timu za najbolji filmić je poseta nekom od evropskih filmskih festivala. Nagrada za FILMić 2022, kao i prethodnih godina je Oskar - SAHAT kula, prema originalu koji se nalazi na Bastionu svetog Luja na Petrovaradinskoj tvrđavi, zaštitnom znaku Novog Sada.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com