Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Dragan Soleša: Neophodna podrška države u školovanju IT stručnjaka

Prof. dr Dragan Soleša: Neophodna podrška države u školovanju IT stručnjaka

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

            Revije kratkog đačkog filma - FILMić 2022, održana je 26. maja 2022., u amfiteatru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžemt (FIMEK), Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, po petnaesti put, kako bi se od osnovnoškolskog, odnosno srednjoškolskog uzrasta podsticala kreativnost učenika u pravcu digitalne pismenosti. Ove godine 26 timova od po tri člana, sa teritorije čitave zemlje, poslalo je svoje radove, a najbolji među njima, ukupno 16 timova u različitim kategorijama, dobili su vredne nagrade.

            Zadovoljan razvojem manifestacije koja je izrasla u događaj vredan pažnje, ponosan na jubilej - petnaestogodišnjicu trajanja, prof. dr Dragan Soleša, dekan FIMEK-a govori o značaju ovakvog načina izražavanja mlade generacije, kao i planovima za neka buduća dešavanja:
            - FIMEK, kao organizator, permanentno pokušava da održi nivo kvaliteta aktivnosti, koje okupljaju aktere sa raznih strana, u ovom slučaju sa teritorije Republike Srbije. Ovo se takmičenje razlikuje od drugih, jer osim što ističemo njegov državni karakter, ukazujemo na glavnu intenciju XXI veka, a odnosi se na digitalnu pismenost, jednu od tri-četiri osnovne pismenosti ove i svake buduće generacije. Za svakoga ko nema jezičku (lingvističku), matematičku i informatičku (digitalnu pismenost), već danas možemo da kažemo da je napismen. Zato mi, iz razloga društvene odgovornosti podstičemo ovu aktivnost, jer imamo obavezu da kao visokoobrazovna institucija, ne samo da podržimo, već i nametnemo taj pravac, kao odrednicu svakog mladog čoveka. S druge strane mi školujemo informatičare, softver inženjere, i među ovim mladim ljudima vidimo naše buduće studente, koji će sigurno dalje da se usavršavaju i stiču nova informatička znanja, možda i u digitalnom prostoru mas-medija. Mi smo tu da i na ovaj način podržimo rad ovih mladih ljudi u oblasti filma u nadi da će nastaviti svoj razvojni put u tom pravcu.
            Dekan se osvrnuo i na mogućnosti daljeg razvoja digitalne tehnologije u našim uslovima. Istakao je da je poljoprivreda vodeća delatnost u Vojvodini, zahvaljujući kojoj ne treba da se brinemo za budućnost, kada je hrana u pitanju. Hi-teck je nova delatnost koja može i treba da dostigne nivo poljoprivrede, a mladim ljudima otvori mogućnost da budu (vidljiv) deo u digitalnoj revoluciji.
            - Dokaz da je to moguće je Novi Sad, gde danas bitišu brojne softverske svetske kompanije u koje je uključeno desetine hiljada mladih programera. Novi Sad je među vodećima u ovoj vrsti pismenosti u zemlji, ali smatramo i da država mora više učiniti i u podstaći školovanje ovakvih stručnjaka, ali i zadržati ih u zemlji. Ne sme se praviti razlika između privatnog i državnog sektora. Sa pozicije dekana jedne ozbiljne visokoobrazovne institucije preložio bih da svakog studenta zainteresovanog za neku od deficitarnih struka, a softver inženjeri su to sigurno, država obezbedi budžetsko školovanje i da konačno privatni fakulteti dobiju svoju šansu i pospeše masovnost, jer nam već nedostaje oko 30.000 IT stručnjaka. Mi to ne možemo nadomestiti za godinu - dve, već za realijih pet do deset godina, i vremena za odlaganje nema - zaključio je prof. dr Dragan Soleša.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com