Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Mirko Kulić: Ovo je vreme primene prava po Ulpijanovim proncipima

Prof. dr Mirko Kulić: Ovo je vreme primene prava po Ulpijanovim proncipima

  • PDF

            - Drago mi je što sam bio deo ove smotre lepog govora - obratio se prisutnima po završetku XII Takmičenja u besedništvu „Govori da te vidim ko si“ (Sokrat) na Fekultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu prof. dr Mirko Kulić, dekan fakulteta, objasnivši da je cilj ove manifestacije da se pospešuje lep govor i razvijaju govorničke sposobnosti kod studenata ovog fakulteta, jer je pravna struka upućena na to da je važna reč. Važna svuda, ali u pravu važnija nego na drugim mestima Prema rečima dekana, za pravnike je važno da imaju govorničke sposobnosti, zato je još u antičko doba među različitim oblicima besedništva izdvojeno i sudsko.

            - Ovogodišnje takmičenje posvećeno je mudroj misli koju je izrekao Ulpijan, jedan od poslednjih velikih rimskih pravnika i poznati govornik klasičnog doba - „Časno živeti, drugome ne štetiti, svakome svoje dati". Primenjujući propise pravnici dele pravdu, i pred njima je obaveza da sačuvaju svoju čast, omoguće svakom da ostvari svoje pravo i da pritom ne nanose štetu drugom - objasnio je dr Kulić.
            Po njegovom mišljenju, to je filozofija današnje pravne struke, i pravne struke u svim vremenima, i bilo bi dobro da svi pravnici koji odlučuju o nečijoj pravdi, dele pravdu, tj. odlučuju o pravdi, da nastoje da primenjuju ovu Ulpijanovu misao i da se njome rukovode kako bi donosili pravednije, poštenije odluke, a da bi odluka bila poštena ona ne sme nikome da škodi.
            Smatra da je ova tema aktuelnija no ikada, možda i aktuelnija nego u vreme kada je nastala. Zato što živimo u vremenu globalizacije koja pokušava da uvede neke nove principe bez prava i pravde, gde vladaju sila i pretnja.
            - Danas je međunarodno pravo palo na ispitu jer je pogaženo od strane velikih sila. Tu nema nigde u primeni Ulpijanove misli. nigde. Mi smo po broju mali narod i moramo drugačije da se ponašamo. Ovi mladi ljudi treba da shvate koliko je međunarodno pravo iskrivljeno, i da moramo se vratimo izvornim pravnim principima. Da se ne mirimo sa nepravdom koja nam se čini. Znamo da ne treba da radimo nešto na svoju štetu. Treba da poštujemo sebe, da poštujemo osnovna načela u koja spadaju i Ulpijanove reči - rekao je prof dr Mirko Kulić, citirajući velikana ruske književnosti Antona Čehova da se čast ne može oduzeti, već se može samo izgubiti, ali i da se čast ne može ni kupiti, već samo zaslužiti.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com