Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Doc. dr Nenad Stefanović: Privilegija je raditi sa mladim, ambicioznim ljudima željnim znanja

Doc. dr Nenad Stefanović: Privilegija je raditi sa mladim, ambicioznim ljudima željnim znanja

  • PDF

            Za dr Nenada Stefanovića, docenta na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, profesora na predmetu: Rimsko pravo i istorija pravnih institucija, ovogodišnja, XII po redu manifestacija u besedništvu bila je do sada najbolja:

             - Fantastični govorinici koji su svaki na svoj način odgovorili zadataku, a brojna publika umela da nagradi tri meseca njihovih pripreme. Neću da zvučim neskromno, ali ovo je potpuno ispunilo moja očekivanja kao mentora. Danilo je zvanično pobednik ali on ima iskustva i pobeda u dosadašnjim takmičenjima u besedništvu. Mislim da je opravdano pobedio, ali meni su današnji besednici, njih osmoro, svi jednaki. Prepoznali su koliki je značaj besedništva za jednog pravnika i prijavili se na takmičenje gde nije toliko važno pobediti, već učestvovati. Ja ne znam kakvi će oni biti pravnici, ali su odlični besednici. Zahvaljujući njima tradicija se nastavlja, a zaboravljena čast, dobrota i poštenje večeras ponovo dobijaju na značaju.
            Dr Nenad Stefanović je kao profesor rimskog prava, nastalog u periodu iz kojeg potiču najveći govornici: Seneka, Ciceron, Mesala Korvin, Ulpijan..., čija je rečenica: „Pošteno (časno) živeti, drugome ne štetiti, svakome svoje dati“ bila moto ovog takmičenja, istakao je značaj koji se na fakultetu pridaje govorničkim veštinama. Fakultet za privrdu i pravosuđe priprema studente i u teoretskom znanju i u praksi, a koliko se dobro i temeljno radi pokazuju angažovanje mladih diplomaca u advokatskim kancelarijama ubrzo po završetku studija. Po njegovim rečima, po završetku ovog fakulteta, mladi ljudi su spremi da započnu profesionalnu karijeru jer imaju potrebno znanje i određeno iskustvo.
            - Fakultet za privredu i pravosuđe postoji više od 20 godina i studenti upisom na njege znaju šta mogu da očekuju. Jer, predavanja su samo deo aktivnosti koje fakultet pruža, pored brojnih drugih koje se na ostalim fakultetima ne mogu očekivati.  Govorništvo je nešto što će ih pripremiti za sve buduće izazove. Suština je da je besedništvo deo svakog ispita i deo svakog trenutka u životu. Možda će znati sve lekcije, sve zakone, ali šta im vredi ukoliko to ne znaju lepo da kažu, da sroče svoje misli, što je odlika dobrog pravnika - smatra profesor.
            Tim pre, naglasio je naš sagovornik, što živimo u „instant“ vremenu, u kojem su mlade generacije, pripadnici konzumentskog durštva. spremne da sumiraju nešto što je brzo, što je slika, za razliku od zagovornika i podržavalaca besedništva i komplementarnih aktivnosti koje zahteva temeljitost i posvećenost.
            Organizacioni tim za takmičenje u besedništvu pored prof. dr Nenada Stefanovića, činile su Tamara Krstić, direktor marketinga i PR menadžer Univerziteta Privredna akademija i Marija Sudar, profesor srpskog jezika i književnosti i urednica časopisa „Akademac“ Univerziteta Privredna akademija.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com