Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Visoki standardi i vrhunski kvalitet kompanije Nestlé

Visoki standardi i vrhunski kvalitet kompanije Nestlé

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Pojam regenerativne poljoprivrede (TMMG) je relativno nov na našem prostoru i podrazumeva poseban način uzgajanja useva održavajući zdravlje zemljišta, narušeno obrađivanjem ili prekomernim korišćenjem đubriva i pesticida, čime se smanjuje sadržaj mineralnih, organskih materija, vode, vazduha, pH vrednosti. Regenerativna poljoprivreda nakon nekoliko godina može rešiti brojne probleme, osim poboljšanja kvaliteta zemljišta doprineti smanjenju troškova obrade, nagraditi natprosečnim prinosima.

            Kako projekat regenerativne poljoprivrede funkcioniše u praksi, mogla je da se uveri grupa poljoprivrednih novinara, na poziv predstavnika kompanije Nestlé 06. juna 2022., da poseti neke od najvećih lokalnih dobavljača - Telek Papriku i Geneze u Kanjiži, i upozna se sa procesom održive proizvodnje povrća za jedan od svojih najpopularnijih proizvoda - Začin C, u koji je tokom ove i prošle godine uložila 140.000 švajcarskih franaka.
            Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé Adriatik za južni region (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija), je tom prilikom istakla da je ključno za ovakav način proizvodnje njen efekat na životnu okolinu, a da je Nestlé fabrika u Surčinu, prva ostvarila cilj nultog uticaja na životnu sredinu bez grama otpada na deponijama.
            - Ovo je sasvim novi vid razmišljanja, proizvodnje, ekonomske matematike. Proces u kojem i mi i naši dobavljači, odnosno proizvođači hrane, moramo da učimo kako se to radi i sigurna sam da će za neko vreme pokazati svoj potencijal. Ali, da biste dobili efikasnost morate da investirate izvesna sredstva i obezbedite i ljude sa svojim znanje da sve to iznesu - kaže gospođa Davidović.
            Direktorka objašnjava da je u suštini ovog koncepta obezbeđivanje zdrave hrane, jer bez zdrave hrane nema zdravog života. Smisao regenerativne poljoprivrede najbolje razumeju potrošači, koji zahtevaju da ljudi od kojih kupuju hranu poštuju principe zdrave proizvođačke prakse, i tržištu ponude kvalitetnu i zdravstveno bezbednu hranu.
            Kompanija Nestlé je u februaru 2020. godine obeležila 15 godina poslovanja u Srbiji. U planu su investicije i dalje širenje. Koliko je poslovanje u našoj zemlji opravdalo očekivanje menadžmenta kompanije u Švajcarskoj, gospođa Davidović kaže:
            - Zadovoljni smo rezultatima koji postižemo i trenutno, pored postojećeg pogona, radimo na izgradnji još jedne fabrike u Surčinu, koja će uglavnom biti izvozno orijentisana, bazirna na otkupu domaćih proizvoda, prvenstveno soje, prerada i plasiranje na tržište EU. Tu vidimo veliki potencijal Srbije, jer ima dobar položaj, dobre uslove za proizvodnju, izvoz, a pre svega ljude koji znaju svoj posao i koji mogu te promene da iznesu. Soja je veoma isplativa poljoprivrednicima, prepoznata kao jedina NON-GMO soja u Evropi. I to je nešto što će sutra potrošači, kada pričamo o zdravlju, prepoznati. Odlučili smo da pogon otvorimo ovde i od naših domaćih dobavljača/saradnika, koji mogu da proizvedu dogovorenu količinu, kasnije plasiramo prerađen proizvod, što je dobro i za lokalnu ekonomiju, proizvođača hrane i celo društvo.
            Naša sagovornica je pomenula i mogućnost proširenja saradnje. Ono na čemu Nestlé insistira je: dogovoreno mora da se isporuči (kontinuitet obavezan), ispraćen kvalitet proizvoda (kontrolisana proizvodnja). Svi koji misle da mogu da ispoštuju visoke standarde kvaliteta dobrodošli su u Nestlé društvo i mogu kontaktirati nadležne iz Službe nabavke, da sa njima razgovaraju, prođu obaveznu sertifikaciju dobavljača, da se vidi koje su količine u pitanju i na kraju će se doneti zaključak o kvalifikuji da budu dobavljači ove kompanije.


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com