Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE XV Žetveni dan na vojvođanskim poljima

XV Žetveni dan na vojvođanskim poljima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Zadružni savez Vojvodine (ZSV), uz pomoć OZZ „Nizine“ iz Plavne i ZZ „Lovrenac“ iz Mledenova, organzovao je prvog julskog dana na potesu Plavna - Mladenovo tradicionalnu manifestaciju kojom se i oficijelno proglašava početak žetve pšenice u Vojvodini. Partnersku podršku i ovog puta pružili su Privredna komora Vojvodine (PKV), Garancijski fond AP Vojvodine i Kompanija KITE d.o.o., uz prisustvo poljoprivrednika, predstavnika zemljoradničkih zadruga, agrarnih stručnjaka, partnerskih kuća DDOR i NLB banka, medija.

            Sa željama za uspešnu žetvu, prisutnima se obratila mr Jelena Nestorov, predsednica ZSV, izjavivši da „ako čuvamo naše poljoprivrednike čuvamo i našu prehrambenu sigurnost i svoje potrošače, u krajnjem slučaju i državu“. A da li i koliko čuvamo poljoprivredne proizvođače, ako svake godine u vreme žetve vlada neizvesnost na tržištu oko otkupne cene pšenice, mr Nestorov je istakla napore ZSV da nađe odgovor koliko bi poljoprivrednim proizvođačima trebalo sredstava da povrate troškove proizvodnje i obezbede novu sezonu.
            - Ovogodišnja proizvodnja je bila za 50 odsto skuplja od prošlogodišnje. Ukupni troškovi pšenice iz roda 2021. iznosili su 111.704 dinara, dok su ovogodišnji bili 163.739. Cena koštanja proizvodnje pšenice za prinos od 4.250 kg/ha ovogodišnjeg roda, prema našoj kalkulaciji, iznosio je 38,53 din/kg. Procenjeni prinos se možda čini niskim, ali na osnovu informacija sa terena postoji bojazan da će biti i manji. Aktuelna situacija je posledica i nekih ranije donetih odluka o zabrani izvoza, koja je negativno uticala i tada, iz razloga što su poljoprivrednici onemogućeni da ostvare izuzetne prihode po važećim visokim cenama poljoprivrednih proizvoda, među kojima je bila i pšenica, i sada, zbog zaliha pšenice koje zauzimaju mesto u skladišnim prostorima, što će i tehnički stvoriti određene probleme u prijemu kod pojedinih proizvođača i zadruga - objasnila je predsednica, podsetivši na predlog UO ZSV da se zabrana izvoza ne uvodi, već iskoriste druge državne mere, prvenstveno preko Republičke direkcije za robne rezerve, u smislu obezbeđenja prehrambene sigurnosti stanovništva otkupom potrebnih količina pšenice po tržišnim cenama, čime bi u tom momentu bili zadovoljni i proizvođači i država.
            Predsednica je, na osnovu zaključaka UO ZSV, dala konkretan odgovor kako smanjiti troškove proizvodnje: da država regresira dizel gorivo, koje je u poslednjih desetak dana, od počretka žetve, poskupelo sa 200 na 2012 dinara; da se povećaju podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju koji daju koliku-toliku sigurnost poljoprivrednicima i poručila da su u današnjim uslovima zadruge, značajniji nego ikad faktor okupljanja poljoprivrednika i najbolji način da poljoprivrednici uštede u nabavci repromaterijala i da bolje prođu u prodaji svojih proizvoda. A tu su i zadružni kapaciteti: skladišta, mehanizacija, prerada... Još jednom je apelovala da se što više poljoprivrednika udruži, da zadruge što više investiraju u skladišne i druge kapacitete, a država ove investicije podrži. Isto je podržao i Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.
            - Ako smo objedinjeni, imamo jake zadruge, ako smo složni i rešeni da prevazilazimo probleme dogovorom, uz punu podršku znanja, nauke, to obećava da ovaj naš prinos, koji je danas dobar, bude još bolji - naglasio je ministar Krkobabić, dodavši da se poljoprivrednici najviše interesuju da na valjan način valorizuju svoj rad. Tim povodom izrazio je nadu će se na način kojim su se izborili da rod bude dobar, argumentovano i uporno izboriti i oko cena, a svojim autoritetom jamčio da će država uvek biti na njihovoj strani.
            Predsednik PKV Boško Vučurević je u svom obraćanju podsetio da je ovo Dan kada naša država strateški obezbeđuje prehrambenu nezavisnost. Saopštio je friške podatke Republičkog zavoda za statistiku da je spoljnotrgovinski promet za prethodnih pet meseci milijardu tristo miliona evra. Od toga je 900 miliona izvoza, ili oko 25% ukupnog izvoza Pokrajine za prvih pet meseci, kada je reč o poljoprivredi.
            - PKV dobro zna šta znači poljoprivreda za vojvođansku privredu, a to praksa i potvrđuje. Nadamo se da će ovaj rod, od 3 miliona tona koje dobijamo sa terena, biti dovoljan za naše potrebe i za izvoz, i da će izvoz preko kvota takođe dati dobre rezultate - optimistično je nastupio predsednik.
            Petar Samolovac iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu je poželeo uspešnu žetvenu i prinosnu godinu uprkos vremenskim prilikama neblagonaklonim nekim područjima. Podsetio je na konkursne linije za ovu godnu, gde je Pokrajinska vlada opredelila milijardu i dvesta miliona dinara, i da poljoprivredna gazdinstva mogu da očekuju subvencije Pokrajine.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com