Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Magija vina Vinarije Talisman

Magija vina Vinarije Talisman

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Vinarija originalnog imena „Talisman“, osnovana krajem 2014. godine, jedna je od mlađih vinarija vršačkog vinogorja. Sa vinogradima u Gudurici i podrumom u Vršcu, porodična vinarija ispred koje stoji potpis Nenada Stankova, trudi se da učvrsti svoju poziciju među iskusnim vršačko-guduričkim vinarijama. Da bi što pre stigla do cilja i proizvodnjom kvalitetnog vina obezbedila distribuciju, prozvana je Talisman (amajlija) koja daje čarobne moći i štiti od zla. U ovom slučaju, talisman treba da donese sreću, kako vlasniku, vinogradaru-vinaru, da obezbedi zdravo grožđe i proizvede kvalitetno vino, i konzumentima da im se to vino dopadne i da u njemu uživaju.

            Nenad Stankov, vezan za svoje detinjstvo i trenutke provedene sa dedom u vinogradu, odlučio se 2013. godine na krupan korak i kupovinu nešto više od dva hektara zemlje u Gudurici. Uz vinograd podigao je i kuću. Planira i vinsku salu jer vino je najbolje na izvorištu, tamo gde vinova loza rađa, a vino proizvedeno od tog grožđa pripada.
            - Polazim od toga da je mnogima vinarstvo hobi pored unosnog biznisa. Meni je to osnovno zanimanje. Nemam vinski pedigre iako se sećam mog dede, Vrščanina, koji je imao vinograd. Porodična kuća je bila na 150 metara od vinograda u kojem sam naučio da vozim bicikl. Završio sam Poljoprivrednu školu Vršac, osnovao porodicu, krenuo za nekim drugim stvarima, ali sam ostao vezan za vinograd i srcem i dušom - priznaje gospodin Stankov.
            U vinogradu se gaji pretežno Italijanski Rizling, Muscat Otonel, od belih, Cabernet Sauvignon, Frankovka i Merlot od crvenih sorti, uobičajenih za ovo podneblje, i među deset onih sorti kojima gudurički teroar savršeno odgovara.
            U podrumu Vinarije „Talisman“ nalaze se osam etiketa isključivo sortnih vina: Italijanski Rizling, Rajnski Rizling, Beli Burgundac, Muscat Otonel, Merlot od kojeg se pravi rose, Cabernet Sauvignon, Frankovka i Muscat Hamburg.
            Najprodavaniji i najpopularniji je Italijanski Rizling, kojeg i gospodin Stankov izdvajao kao svog favorita.. Međutim, nagrade ove godine, dve zlatne medalje osvojio je Rose Merlot. Prvu na Dan Sv. Trifuna u Poljoprivrednoj školi u Vršcu, drugu na tek završenom XVI VinoFestu u Vršcu.
            Dvogodišnja pauza 2020-2021., osujetila je planove Nenada Stankova agresivnijeg proboja na tržište. Pošto mu je vinarstvo osnovna delatnost praznom hodu mesta nema, a pozicioniranje na tržištu je mera projekcije, prema kojoj se određuje godišnja proizvodnja, grade planovi za buduća proširenja vinograda i količina proizvodnje vina.
            Sputan u samom startu, ovaj, i po godinama mlad vinar, trenutno proizvodi 4 - 5.000 litara vina, iako je kapacitet podruma oko 10.000 litara. Za sada je to realan nivo potražnje Talisman vina u Vršcu, gde distribuira gro količne. Sadašnjih 25 tona grožđa iz vinograda nešto proda na kilogram, a deo pretočen u vino, proda na litar.
            I nada se da će jednog dana vinsko selo Gudurica, o kojem se mnogo priča, zaživeti turistički, a selo imati veći broj turista, domaćih i stranih, koji će dolaziti zbog broja vinarija i kvaliteta vina koja se ovde proizvode. Jer, publika je važan deo vinske priče, koja ispričana u vinskom istorijom prebogatoj Gudurici, ne liče na druge. Vino je pisalo i gradilo prošlost ovog mesta i ovog kraja. Zato vinski turizam i Gudurica, po njegovom mišljenju zaslužuju bolji tretman, i realizaciju lepih i interesantnih planova o vinskom selu, jedinstvenom kod nas.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com