Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Nauka i privreda u sinergiji za bolje sutra

Nauka i privreda u sinergiji za bolje sutra

  • PDF

            Našoj privredi su potrebni mladi stručnjaci, spremni da se dalje razvijaju i stiču kvalitetno iskustvo, a upravo je to jedan od razloga potpisivanja sporazuma o saradnji između DDOR osiguranja i tri eminentna fakulteta Novosadskog univerziteta: Prirodno-matematičkog i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Ekonomskog fakulteta iz Subotice.   Ugovor su potpisali predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, Frančesko Maši, prof. dr Nebojša Gvozdenović, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, prof. dr Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, koja je tom prilikom rekla:

            - Izuzetno mi je drago što danas predstavljam našu kuću, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu i što prisustvujem ovom svečanom potpisivanju sporazuma o saradnji. Izdvojila bih način kako je došlo do ovog čina, jer obično dve institucije pokušaju prvo da pronađu zajedničke ciljeve i interes zbog kojih bi sarađivale, međutim potpisivanje sporazuma je došlo kao rezultat već postojeće saradnje, na inicijativu gospode Dejan Botića i Filipa Grujića iz DDOR-a koje sam upoznala na Sajmu praksi i stručnog usavršavanja na našem fakultetu i koji su pokazali inicijativu za daljom i intenzivnijom saradnjom sa našom kućom. Naravno, Prirodno-matematički fakultet, kao jedan multidisciplinarni fakultet sa svojih pet departmana neguje različite bazične nauke. Pre svega tu je Departman za matematiku i informatiku koji obuhvata osnovnu ciljnu grupu jedne osiguravajuće kuće poput DDOR-a. Naročito me je zainteresovala pomenuta alumni baza koja je pokazala da najveći broj zaposlenih u DDOR-u dolazi upravo sa tog departmana i studentskih programa kao što su diplomirani matematičar i diplomirani informatičar, kao i sa master studija Data science, primenjena matematika, a ono što je bilo posebno interesantno za mene je da su se tu našli i diplomirani biolog i diplomirani geograf i geoinformatičar, diplomirani turizmolog i diplomirani analitičar zaštite životne sredine, što svedoči o nečemu na šta sam ja jako ponosna kao neko ko rukovodi Prirodno-matematičkim fakultetom, a to je da mi pre svega učimo naše studente da misle naročito u vremenu kada stara zanimanja nestaju i potrebna je brzina u prilagođavanju novim uslovima života i rada. Ovaj ugovor bi trebalo da pruži i dodatne mogućnost stručne prakse studenata Departmana za matematiku i informatiku, pomoć pri izradi seminarskih, master, diplomskih i završnih radova i naravno mogućnosti predavanja stručnjaka iz DDOR-a kod nas i obrnuto. Nadam se da je ovo početak još dublje, veće i šire saradnje i da ćemo tek otkriti nove mogućnosti saradnje kroz zajednički rad i partnerstvo.
            Izrazivši veliko zadovoljstvo time što je kompanija učinila naredni korak u stvaranju boljeg ambijenta saradnje nauke i privrede, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, Frančesko Maši je rekao:
            - Velika mi je čast što predstavljam DDOR, jednu od vodećih osiguravajućih kompanija na tržištu i našu Grupu, Unipol, jer nastavljamo da ojačavamo saradnju između DDOR-a i ovako značajnih i uglednih naučnih i obrazovnih institucija i to Ekonomskog fakultet iz Subotice, Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada. Delimo iste vrednosti podržavajući i ohrabrujući doživotno učenje i razvoj. "Živi kao da ćeš sutra umreti. Uči kao da ćeš živeti večno." Obrazovanje je najmoćnije oružje kojim možete da promenite svet i znanje vam niko ne može oduzeti, poput vaše strasti i vašeg srca. Obrazovanje postavlja osnovu koja nas uči hrabrosti da razmišljamo van ustaljenih okvira i želji da stalno menjamo svoje ideje, stavove, našu tačku gledišta i da se poboljšavamo, jer kada težimo da postanemo bolji nego što jesmo i sve oko nas postaje bolje. I sve što možete učiniti dobro, sigurno možete učiniti još bolje. Danas sam posebno ponosan jer, zajedno sa ovako značajnim naučnim i obrazovnim institucijama, obeležavamo početak, potpuno sam uveren, novog puta za pripremu budućih generacija stručnjaka u našoj industriji, za dobrobit čitave zemlje i celokupne zajednice, imajući u vidu konačni cilj - uklanjanja svih prepreka daljem ekonomskom i socijalnom zbližavanju.
            Da podsetimo, Prirodno-matematički fakultet godinama unazad na ovakav način učvršćuje saradnju sa privredom te svojim studentima omogućava praksu u modernim, uspešnim i perspektivnim okruženjima, a DDOR osiguranje, kao društveno odgovorna kompanija, u svojoj strategiji saradnje sa naučno-obrazovnim institucijama povezana je kako sa srednjoškolskim, tako i sa visokoškolskim ustanovama. Kompanija je kao jedan od osnivača, na inicijativu krovne novosadske naučno-obrazovne institucije - Univerziteta u Novom Sadu, učestvovala u formiranju Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnika i umetnika koji već trideset godina uspešno pruža podršku studentima.

PR PMF

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com