Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back KULTURA MUZIKA Delegacija Tamburica Festa na prijemu u ambasadi Republike Austrija

Delegacija Tamburica Festa na prijemu u ambasadi Republike Austrija

  • PDF

            Ovogodišnji, jubilarni XV put po redu,  Svetski Tamburica Fest održava od 18. do 21. avgusta u centru Novog Sada na Trgu slobode. U bogatom četvorodnevnom programu će se pored takmičenja međunarodnih tamburaških sastava održati prvi put na svetu Tamburaška Mondovizija sa učesnicima iz 15 zemalja, Tamburaška Filharmonija koja broji 200 članova  i projekcija dugometražnog dokumentarnog filma o Tamburica Festu ,,Zaustavite Dunav i skazaljke stare“. Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo i svečani koncert čuvenog Ansambla „Johan Strauss“ iz Linca koji je ovogodišnji reprezent Republike Austrije, zemlje prijatelja Tamburica Fest-a 2022.

            To je bio i jedan od razloga posete delegacije Tamburica Festa, najboljeg etno festivala u Evropi i najbolje turističke manifestacije u Srbiji, ambasadi Austrije u Beogradu. Svečanom pijemu su ispred Tamburica Festa prisustvovali  predsednik Svetske tamburaške asocijacije i osnivač festivala, dr. Jovan Pejčić, gospodin Zoran Janković i PR festivala Jelena Pejčić. Delegaciju su ispred ambasade Austrije pored otpravnice poslova, gospođe Karin Traunmüller, dočekali i Adrien Feix, ataše za kulturu Austrijske ambasade i gospodin Zoran Tadić, počasni konzul Republike Austrije u Novom Sadu .
            Nakon završenih uspešnih dogovora o svim aspektima ovogodišnje saradnje Republike Austrije i Tamburica Festa, direktor festivala Jovan Pejčić poklonio je ručno rađenu Tamburicu - prim otpravnici poslova Austrijske Ambasade, gđi Traunmüller. Tamburicu je za ovu specijalnu priliku izradio jedan od najboljih graditelja tambura na ovim prostorima, Bora Vojnović iz Ravnog sela.
            Na veliko zadovoljstvo prisutnih, da ovaj predmet nije samo poklon na postolju već vrhunski instrument, pokazao je Zoran Janković svojom maestralnom izvedbom čuvene kompozicije Johannesa Brahmsa.
            - Velika nam je čast što je država sa takvim evropskim kulturološkim centrom kao sto je Beč, prepoznala značaj naše manifestacije za doprinos i negovanje kulture i tradicije, te nas ove godine podržala kao zemlja partner festivala i doprinela programu sa koncertom tako reprezentativnog orkestra kao što je „Johan Strauss“ iz Linca, koji će na jubilarnom XV Tamburica Fest-u nastupiti u subotu 20. avgusta 2022. - rekao je za ovu priliku direktor festivala Jovan Pejčić.

 Press služba Tamburica Fest-a
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com