Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Helvecija 1880 - Ukus vina i luksuza

Helvecija 1880 - Ukus vina i luksuza

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

         Obnovljen i adaptiran u vinsko-ugostiteljski objekat „Helvecija 1880“, trećeg vikenda septembra 2021., u vreme 63. Berbe grožđa u Vršcu, posle dve i po - tri godine, koliko je rekonstrukcija trajala, primio je prve goste. Već sledeće nedelje otvoren je i Vinski salon, i svojom otmenošću dočarao duh budućeg zdanja u punom obimu.

            „Helveciju“ je 1880. podigao švajcarski trgovac vina Štaub iz Ciriha. U svojoj istoriji imala je uspona i padova. Novu prilika za vraćanje nekadašnje slave vinograda, objekata i proizvodnje vrhunskog vina, danas koristi Vinarija „Drašković“.
            Svake godine Vinarija „Drašković“ obnavlja novih 50 ha vinograda. Trenutno na oko 600 ha dominiraju bele sorte, dok su crne, Frankovka i Muscat Hamburg, iz vremena „Vvršačkih vinograda“, 2018. obogaćene novim zasadima Shiraza, Cabernet Franc-a i Merlot-a, koje će, po rečima Sofije Stefanovski, PR vinarije, ove godine doneti pun rod.
            Banatski Rizling je jedno od legendarnih vina bivše Jugoslavije i simbol „Vršačkih vinograda“, nastao pre više od pedeset godina. Reč je o belom suvom vinu sa geografskim poreklom, kupaži sedam sorti grožđa: Italijanskog i Rajnskog Rizlinga, Šasle, Rkacitelija, Župljanke, Smederevke i Kreace, autohtone vršačke sorte.
            - Unapredili smo proizvodnju Banatskog Rizlinga - brenda vinarije, zadržali originalnu recepturu i glavnog enologaAleksandra Ivkova. Svi koji su probali vino kažu da je izvrsno, a mi smo se potrudili da cenu prilagodimo tržištu. Najveća proizvodnja Banatskog Rizlinga od 22 miliona litara, zabeležena je 1982.. Njegova produkcija danas iznosi milion litara, što je polovina celokupne proizvodnje Vinarije „Drašković“ i potvrda statusa ovog vina u vinariji - objašnjava Sofija Stefanovski, podsetivši da je.
            Drugi milion od dva trenutnog kapaciteta vinarije, rezervisan je za 11 preostalih etiketa podeljenih u Classic liniju sortnih vina: Muskat Otonel, Chardonnay, Burgundac beli, Rose (Muskat Hamburg, Frankovka) i Frankovka; premium liniju: Triptih, nazvan po slici Paje Jovanovića, znamenitom Vrščaninu (vršačka kupaža Italijanskog Rizlinga, Šasle i Muskat Otonela), Ruža vetrova (100% Muskat Otonel), Horizont (100% Chardonnay), rose vino Divlja ruža (100% Frankovka) i crveno vino Mahago (100% Frankovka); linija Authentic donosi najnovije i najkvalitetnije vino ograničene serije od 6.000 boca - Beli Pinot iz najstarih zasada Belog Burgundca tzv. guduričkog klona sa potesa Hervis.
            Iako je vino alfa i omega ove kuće, paralelno je stvaran ambijent u kome će vinski i drugi turisti imati mogućnost za vrhunski doživljaj. „Helvecija 1880“ ima tri restorana: Restaurant „à la carte“, čije se zvanično otvaranje očekuje na jesen, Vinski salon i Barrique restaurant. Restoran Zlatni čokot nalazi se u aneksu centralne zgrade, nekadašnjem magacinu, takođe uređenom po vrhunskim standardima.
            Pored 10 luksuznih apartmana u centralnom objektu, opremljeno je još sedam dvokrevetnih soba. U dogledno vreme gosti će moći da posete i Vinski dvorac namenjen kulturnim sadržajima, i uz obilazak Vinske galerije prisustvuju nekom od koncerata u koncertnoj dvorani, koja će upotpuniti raskošno-atraktivnu zamisao vlasnika. Za razliku od dvorca, plan je da se u Vinskom selu Gudurica podigne etno-eko selo, razvije kozarstvo i proizvodnja sira za potrebe restorana. Stari podrum će, pošto je rešen spor oko vlasničkih odnosa, biti pretvoren u muzejski prostor. Oko 600 metara od „Helvecije“ nalazi se nova, najsavremenija vinarija/podrum, kapaciteta 5.5 miliona litara, dok se berbe obavljaju kombinovano, ručno i mašinski, sa dva kombajna, koji uz 11 novih traktora i priključnih mašina pomažu u efikasnosti održavanja vinograda.
            Nove berbe, nova vina i sasvim posebna eno-gastro priča koja će, kada do kraja bude ispričana, moći da parira sličnim na popularnim vinskim destinacijama širom sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com