Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Šetnja đurđevačkim šorom

Šetnja đurđevačkim šorom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Poslednjih nekolko godina turisti intenzivnije počinju sa upoznajem sela u Srbiji. Uvrežen stereotip da su sela manje interesantna turistička odredišta, posebno u ravničarskim, vojvođanskim sredinama, pokušavaju da razbiju turističke organizacije osmišljavajući različite programe kojima bi zainteresovali i privukli one radoznale goste, one koji žele nešto više da saznaju, obiđu, nešto novo i drugačije iskuse.

            Jedna od prvih u Vojvodini, sigurno i najaktivnijih u promociji sela svoje opštine je Turistička organizacija opštine Žabalj. Nakon Čuruškog, došao je na red i Đurđevački špacirung, šetnja četvrtim od četiri naseljenih mesta opštine Žabalj. Ovo, relativno mlado naselje, zaživelo je 1800. godine dolaskom 203 porodice iz Temerina, na posed grofa Šandora Sečenjija, koji ga je kupio 1796. godine. O dinamici s kojom je mesto raslo, najbolje govori podizanje jedne od najlepših i najvećih seoskih pravoslavnih crkava - Sv. Vaznesenja Gospodnjeg 1806., samo godinu dana pošto je dobijena dozvola za njenu gradnju. U drugoj polovini XIX veka u Đurđevo dolaze Rusini iz Ruskog Krstura i Kucure, uspostavljajući vek i po dug, složan suživot sa meštanima.
            Sa oko 5.000 stanovnika, Đurđevo je manje mesto u opštini, jedino kroz koje ne protiče reka, poslednjih godina veoma aktuelno za mlade parove, zbog blizine grada i još uvek relativno jeftinih kuća. Zbog ovih, novih stanovnika Đurđeva, uprkos tome što ga mnogi napuštaju, broj stanovnika je konstantan.
            - Đurđevo je kao i druga mesta ove opštine, karakterisitično po poljoprivrednoj proizvodnji. Još u bivšoj SFR Jugoslaviji, bilo je čuveno po lubenicama, kada su Đurđevčani krstarili obalama Jadrana i Egejskog mora. Početkom novog milenijuma proizvodnja je drastično smanjena, kao i tržište, ali i dalje je ostao pedigre „mesta sa najslađim crvenim srcima“. Danas tu tradiciju uspešno čuva 10-12 porodica - objasnila je Marija Čupić, direktorica TOO Žabalj, u ulozi vodiča novinara na turi Đurđevački špacirung.
            Ono po čemu je Đurđevo jedinstveno ne u Vojvodini, već u Srbiji, je proizvodnja srpskog malt viskija, destilerije TWO DOVES. On je proizvod dve generacije ljubitelja viskija koji su stavili Srbiju na listu njegovih proizvođača.
            - Cilj nam je da ovi poljoprivredni proizvodi, kao i proizvodi proizvođača koje nismo ovoga puta imali prilike da posetimo, poput organskog povrća, rakija, vina i sl., pređu u finalne turističke proizvode, a poljoprivredna gazdinstva u turistička. Nastojali smo da proizvodnju spojimo sa kulturom koja je, kroz suživot dva naroda, Srba i Rusina, kreirala karakter mesta. Đurđevo slavi dva slave. Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo 40. dan nakon Vaskrsa, slava je pravoslavnih vernika. Rusinska grkokatolička crkva Rođenja Presvete Bogorodice okuplja svoje vernike oko slave Male Gospojine, 21. septembra. Nadam se da će u budućnosti broj poljoprivrednih gazdinstava koja žele da otvore svoja vrata turistima biti veći, a samim tim, ovo mesto i cela opština pozicionirana kao atraktivna destinacija sa brojnim posebnostima koje vredi posetiti - rekla je Marija Čupić.
            Naredni koraci TOO Žablja ići će u pravcu dalje promocije sva četiri naselja, ali... Direktorica podvlači da to zavisi od broja ljudi voljnih da se uključe u turizam, posebno pružoca usluga, jer dovoljnog broja kategorizovanih smeštajnih jedinica, ugostiteljskih objekata, razvoj turizma je limitiran, kao i mogućnost prezentacije vrednosti i kvaliteta proizvedenih na ovom terenu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com