Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Zlatni kotilić Žablja: Riblja čorba, zabava i Jegrička

Zlatni kotilić Žablja: Riblja čorba, zabava i Jegrička

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Reke Tisa i Stara Tisa, Jegrička, razgranata kanalska mreža Dunav-Tisa-Dunav, dve bare - jezera, Mutnjača i Anđina bara, poznate i pod nazivom „Biseri Šajkaške“, Žabalj čine opštinu najbogatijom vodenim površinama u Vojvodini. To je razlog, ne jedini, što su stanovnici Žablja odlučili da se svake godine okupe na manifestaciji „Zlatni kotlić opštine Žabalj“ i takmiče u kuvanju riblje čorbe.

            Ove godine, posle dvogodišnje pauze, na obali Jegričke, u sedištu Udruženja sportskih ribolovaca „Mladost-Jegrička“, u svojstvu organizatora i Turističke organizacije opštine Žabalj, kao suorganizatora, održano je takmičenje koje je okupilo preko 20 ekipa, od kojih se svaka trudila, a posle i hvalila, da je pripremila najukusniju riblju čorbu.
            Organizatori i učesnici se slažu da cilj ove manifestacije nije masovnost, već da zaživi u punom obimu, da se održava svake godine i da ljudi dođu da se opuste i uživaju uz reku, u prirodi.
            -„Zlatni kotlić opštine Žabalj“ se održava od 2000-te godine, a 2005., prvi gde je u svojstvu organizatora, uz USR „Mladost-Jegrička“, učestvovala i TOO Žabalj. U međuvremenu bilo je i preskakanja ali se nadam, da će mlada ekipa novog rukovodstva Kluba biti dostojni nastavljači ove manifestacije i nastojati da je održe svake godine - objasnila je Marija Čupić, direktorica TOO Žabalj.
            Ona je skrenula pažnju da je kuvanje riblje čorbe pored reke/vode, jedinstven doživljaj koji upotpunjen prelepom prirodom, u druženju i zabavi daje jedinstvenu sliku onoga što se želelo postići ovom manifestacijom.
            Za učesnike-takmičare važno je da njihov učinak bude što ukusniji i da osvoje neku nagradu. Za organizatore, ova manifestacija je jedinstvena mogućnost promocije Jegričke, za koju žitelji žabaljske opštine smatraju da će tek u narednom periodu steći turističku valorizaciju.
            Jegrička je autohtona vojvođanska reka, zapravo vodotok dužine 64,5 km. To je sistem povezanih bara koji prolazi kroz područja opština: Bačka Palanka, Vrbas, Temerin i sa najdružim tokom kroz opštinu Žabalj.
            Zbog izuzetnih prirodnih karakteristika, Godine 2005. proglašena je Parkom prirode „Jegrička“ i stavljena pod zaštitu kao značajno prirodno dobro II i III kategorije. Od tada je stavljena na upravljanje JP „Vode Vojvodine“. PP „Jegrička“ se nalazi na listi Međunarodno značajnih staništa za ptice (IBA područje),  ima Međunarodni značaj kao botaničko područje (IPA područje).
            - U delu gde se održavalo takmičenje u kuvanju riblje čorbe Jegrička je ujezerena. Na tom mestu se odvija i sportski ribolov, za koji kažu da je raj za sportske ribolovce, koji dolaze iz svih krajeva naše zemlje. U daljem toku, do uliva u Tisu, njen tok iznosi oko 12 km, i to je neistažena destinacija čiju vrednost tek treba da sagledamo – kaže direktorica.
            Osim „Zlatnog kotlića“, takmičenja u kuvanju riblje čorbe, u opštini Žabalj se organizuju nadmetanja u kuvanju ovčijeg paprikaša u Čurugu, u okviru „Stočarskih dana“, i „Lovačka gulašijada“ u Đurđevu, takmičenje u pripremanju najboljeg gulaša od divljači.      Ovi gurmanluci su samo jedan aspekt sagledavanja prebogate i raznovrsne turističke ponude opštine Žabalj.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com