Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE 25. NOVOBEČEJSKO OPASULJIVANJE

25. NOVOBEČEJSKO OPASULJIVANJE

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            „Opasuljivanje“ u Novom Bečeju, u marini „Gradište“, na samoj obali Tise, u petak 15. jula, okupilo je 40 takmičarskih ekipa i 10-tak ekipa, predstavnika turističkih organizacija iz cele Srbije, članova Turističkog karavana, oko „vrhunskog doživljaja za sva čula“.

            Osim što su za ljudski organizam zdrava, hranljiva, ukusna, jela od pasulja se pripremaju u gotovo svim regionima sveta i deo su najpoznatijih svetskih kuhinja. U Srbiji je najcenjeniji pasulj koji se kuva na otvorenom, u društvu i za društvo. A kada se svi preduslovi ispune, kao što je to slučaj na novobečejskoj manifestaciji „Opasuljivanje“, onda se to tumači kao iskren poklon organizatora stanovnicima Novog Bečeja i svima koji s namerom ili bez nje, došli u ovaj banatski grad na Tisi.
            Iz svoje bogate riznice istorijskog i kulturnog sadržaja, Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, izvadio je podatak da je ideju „Opasuljivanja“ pokrenula grupa mladih novobečejskih entuzijasta 90-tih godina, u smislu političko-umetničkog performansa. Kao takva održala se dva-tri godine, da bi nekoliko godina kasnije, u njoj Opština Novi Bečej prepoznala potencijal u oblasti turizma, i predala turističkoj organizaciji da taj koncept gastro-turističke manifestacije razvije i realizuje.
            – Ovo je definitivno najbolja manifestacija u Banatu i delu Bačke, s obzirom da okuplja  prijatelje, ljude koji imaju želju da se druže, da uspostave kontakte koji će preteći ovo događanje. Za 25 godina njenog trajanja, nije došlo do nijednog incidenta, nikada nije bilo neprijatnosti, i nadam se da će to biti praksa i za ubuduće. Ove godine smo počeli da sprovodimo ono što smo prošle godine zamislili, a to je da je od lokalne podignemo na nacionalni nivo, kako bismo dobili veći medijski prostor i turističku promociju na nivo države. U međuvremenu smo postali deo Gastro karavana, zadovoljni što su nam se ovoga puta priključili i članovi TO iz opština: Bečej, Žabalj, Temerin, Zrenjanin, Kikinda, Boljevac, Žagubica, Zaječar i Bela Palanka. Osim druženja i kuvanja, za svaku od ovih TO  obezbedili smo prostor za promociju turističkih potencijala njihovih opština, kao što oni obezbeđuju nama prostor na nekim od svojih manifestacija. Na taj našin afirmišemo naše sredine šireći krug potencijalnih turista, kojima na ovaj način dajemo razlog zbog kojeg treba da nas posete - kaže gospodin Dujin.
            Ova, kao i mnoge druge manifestacije u Novom Bečeju, održava se uz obalu Tise, ali po prvi put u krugu marine „Gradište“, koji je pružio novi doživljaj reke i Novog Bečeja. Upravitelj marine, TOO Novi Bečej, stavio je ovaj prostor u funkciji turizma, obezbedivši punu bezbednost, kontrolu, i potpunu slobodu kako bi se cela zamisao ovog happening-a uspešno sprovela, na zadovoljstvo učesnika i samih organizatora.
            Nakon četvrt veka bitisanja, „Opasuljivanje“ je bila i ostala porodična manifestacija u koju su aktivno uključena i deca i odrasli.
            - Moje koleginice su pripremile različite igre zabavnog sadržaja za sve uzraste, igre u kojima su svi učestvovali, da li kao takmičari ili kao navijači. Posebno smo se potrudili da našim kolegama iz TO pokažemo naš grad sa reke panoramskom vožnjom turističkim brodom – katamaranom, koji prima 15 – 20 turista, usidrenog na vezu broj 1, koji je stajao na usluzi svima koji su imali želju za ovom vrstom aktivnosti – rekao je gospodin Dujin dodavši, da je sve planirano ispoštovano, da je stala rame uz rame sa onim događajima kojima ne trebaju ni kompjuteri ni mobilni, onim koje se odvijaju u prirodi, kraj reke u šumi, uz zabavne programe i za dobro raspoloženje. 

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com