Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Opasuljivanje na novobečejski način

Opasuljivanje na novobečejski način

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Broj događaja s povodom, dovoljno interesantnih i sadržajnih da privuku veći broj učesnika i publike, iz godine u godinu raste. Oni su postali sastavni deo naših života, značajni za prosperitet mesta u kojem se održavaju i faktor njegovog turističkog razvoja. Srbija je zemlja manifestacija. Događaji „na temu“ postepeno su prerastali u šarenolike fešte sa više paralelnih programa. One manjeg obima, zadržale su izvornost i jasno odredile granice svog širenja. Jedna od takvih, održana sredinom jula, novobečejsko „Opasuljivanje“, i nakon četvrt veka okuplja ljude dobre volje, koji svake godine dolaze kako bi se sa prijateljima dobro proveli i uz put skuvali ukusan pasulj.

            Verica Drobac iz Turističke organizacije opštine Novi Bečej u ulozi moderatora programa, razlog popularnosti „Opasuljivanja“, posebno među lokalnim stanovništvom, vidi u uvek prisutnoj dobroj atmosferi, u pripremi jela koje svi vole, a pre svega u opuštenom boravku manifestacije, koja se odvija u prirodi.
            - Za ovaj naš ne mali jubilej, 25. godina trajanja, imali smo 40-tak takmičara i 10-tak predstavnika turističkih organizacija iz cele Srbije, koje u okviru Gastro karavana prisustvuju nekim od gasto-manifestacija, predstavljajući turističku ponudu svoje opštine. Za promociju svake TO obezbedili smo promo kućice, koje su privlačile pažnju učesnika i posmatrača „Opasuljivanja“. Kako bi prekratili vreme pripreme pasulja, koji se krčkao na laganoj vatri od 17:00 - 20:00, pripremili smo nekolicinu zanimljivih igara, za decu, za dame i predstavnike jačeg pola, koje su, uslovno rečeno, podelile prisutne na nekoliko tabora. Žiri je posle duge i po svemu sudeći objektivne arbitraže doneo tešku odluku. Za najbolji pasulj podeljene su tri prve nagrade. Nagrađen je i najuspeliji pasulj jedne turističke organizacije. Nakon oficijelnog dela mesto događaja napustili su samo oni koji su morali, roditelji sa malom decom, a na žurci koja je trajala do sitnih sati, ostali oni najraspoloženiji - iscrpno je saopštila Verica Drobac.
            I još malo utisaka: „Opasuljivanje“ kao i sve druge manifestacije u organizaciji Turističke organizacije opštine Novi Bečej su porodičnog karaktera i za 25 godina se nije desio niti jedan eksces, neprijatnost koja bi narušila lepotu i sklad ovog događaja; Boravak u prirodi je još jedan cilj manifestacija na kojem organizatori insistiraju, pa se voga puta otišlo i korak dalje i prvi put manifestacija je održana u ograđenom prostoru - dvorištu marine „Gradište“, gde su roditelji mogli da uživaju u svojim, a deca u dečjim aktivnostima; Sigurno da je svemu tome kumovala blizina reke Tise, bez koje Novobečejci jednostavno ne umeju, i kažu da je ovo bila prva manifestacija na Tisi, a ne pored nje. Ničega nije bilo niti premalo niti previše, već svega onoliko koliko je trebalo, uz tamburaški rock'n'roll bend „Bandu drvenu“, lepo vreme i veliki broj onih koji su došli ovde da uživaju.
            Sve pohvale organizatorima, koji nisu ograničavali broj članova jedne ekipe, i svima koji nisu stali pod jedan šator obezbedili su dva. Pohvala i za ideju da se, u skladu sa uslovima koji su to dozvoljavali, ovoga puta kuva na drva, koje je organizator obezbedio. Kažu da se skuvan na ovaj način, čorbast pasulj ne može porediti ni sa jednim drugim.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com