Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Veče folklora i narodne tradicije na Kraljevom trgu

Veče folklora i narodne tradicije na Kraljevom trgu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Veče 22. jula u okviru programa zlatiborskog „Kulturnog leta 2022” kao i ranijih godina bilo je rezervisano za godišnji koncert Udruženja za negovanje narodne tradicije „Zlatibor”. Bila je to prilika da se publika okupljena na Kraljevom trgu u organizaciji Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor upozna sa radom ovog udruženja kroz koji članovi
udruženja teže očuvanju kulturnog nasleđa, narodnih običaja, pesama i igara.

            Program večeri folklora na Kraljevom trgu započeo nastupom prvog ansambla koji je otvorio koncert i predstavio se tom prilikom „Igrama iz Zlatiborskog kraja" a kasnije u programu i „Igrama i pesmama iz Prizrena”. Usledili su nastupi i drugih igračkih sastava u različitim starosnim grupama koji su publici priredili niz koreografija iz bogatog repertoara:  „Igre iz Mačve", „Igre iz Kobišnice", „Leskovca”, „Jugoistočne Srbije” pobravši mnoge aplauze publike. Najveće oduševljenje izazvali su najmlađi članovi ansambla „Dečijim igrama iz Srbije” i izvođačka grupa „Veterani” kao osnivači i nosioci rada Udruženja „Igrama iz Centralne Srbije”.
            Koncert je završen pesmom „Zaspo Janko” u izvedbi Vujuce Dragovića i koreografijom „Igara iz Bosilegradskog Krajišta" prvog ansambla, dok je zlatiborska publika skoro dva sata uživala u koncertu  i odličnoj  zabavi uz tradicionalne narodne  igre i pesme ove divne letnje večeri. To potvrđuje da po završetku programa na zvuke „Užičkog kola“ mnogi nisu ostali imuni pa se Kraljevim trgom razvilo veliko kolo.
            Zlatibor kao područje posebnih odlika ne bi bio to što jeste bez negovanja duha narodne tradicije i stvaralaštva, a deo te tradicije Udruženje „Zlatibor“ kroz deceniju i više svog postojanja štiti i čuva, čemu svedoči činjenica da se broj članova konstantno povećava iz godine u godinu. Time se posebno ponose i diče poručuje predsednik UZNNT „Zlatibor” Luka Vesović. Udruženje okuplja oko 160 članova i rekreativaca folklora, na čelu sa koreografima Mirom Milinković i Nikolom Sekulićem.
            „Zlatiborsko kulturno leto'', prepuno koncerata i raznovrsnih dešavanja, nastavljeno je  24. jula na letnjoj pozornici Kraljevog trga kada je održan Koncert trubačkih orkestara Zapadne Srbije, a istog dana u zlatiborskom selu Tripkova  održan je prvi u nizu Miholjski susreti sela, gde su posetioci na letnjoj pozornici imali priliku da pogledaju predstavu „E moj Todore” u izvođenju Janka Radišića.
            Program Zlatiborskog kulturnog leta se nastavlja brojnim sadržajima koje možete da vidite na: https://www.zlatibor.org.rs/.



Tekst i fotografije: https://www.zlatibor.org.rs/

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com