Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Single Malt Whisky - Two Doves by Đurđevo

Single Malt Whisky - Two Doves by Đurđevo

  • PDF

            Neobična priča iz Đurđeva o jedinoj za sada destileriji za proizvodnju viskija u Srbiji  - „Two Doves“, iznova i iznova budi znatiželju o piću koje istorijski nije vezano za ovaj, naš prostor.

            Ako je verovati staroj irskoj poslovici koja kaže da je ono što viski ne može izlečiti - neizlečivo, to ukazuje na posebno piće „tečnost sunčevog sjaja“ (Dž.B.Šo), koja leči sve bolesti i oslobađa od svih tegoba. „Previše nečega je loše, ali previše dobrog viskija je jedva dovoljno“ govorio je Mark Tven, američki pisac, dok je njegov prijatelj, veliki Nikola Tesla tvrdio da „čašica dnevno viskija produžava život“.
            Verovatno su neki od ovih „hvalospeva“ viskiju podstakli Šandora Komaromija, ing. mikrobioloških procesa (Tehnološki fakultet Novi Sad), vrhunskog tehnologa u pivarstvu da pre skoro 40 godina pokuša da proizvede single malt whisky, najpopularniji kod pravih ljubitelja ovog pića. I ne samo da je uspeo da razvije tehnologiju, koju je za života konstantno usavršavao, već ju je u amanet ostavio svom nasledniku.
            Aleksandar Komaromi, hemijski tehničar, muzičar i još po nešto, svojim zanimanjima pridodao je  i zvanje proizvođača viskija. I dok je njegovom ocu proizvodnja viskija bila hobi, njemu je to osnovna delatnost.
            - Otac se bavio i projektovanjem i inženjeringom u pivarstvu, a ja sam radio kao tehnički crtač. Družeći se sa njim svašta sam video, naučio. Kada je praveći pivo došao na ideju da napravi viski, sticajem okolnosti kupio je kuću u Đurđevu, gde je započeo proizvodnju. Sve ostalo je istorija - kaže gospodin Aleksandar Komaromi.
            A sadašnjost potvrđuje da je proizvodnja do hiljadu i po litara na godišnjem nivou single malt whisky-ja optimalna, uz striktno poštovanje prvom flašom ustanovljenog kodeksa: da kvantitet nikada ne sme da ugrozi kvalitet.
            Reč je o proizvodnji viskija od ječmenog slada iz jedne destilerije, gde nema kupaže, i to što se proizvede to se i flašira. Flaširan se distribuira u Beogradu, Novom Sadu, i po malo Zrenjaninu. Za sada.
            Da li je za ovako nešto potrebna hrabrost ili je u pitanju nešto drugo, gospodin Komaromi kaže:
            - Otac je imao svakojakih talenata, a jedan od njih bila je ljubav prema piću. Kreirao je razne ukuse piva, pa je iz radoznalosti, ili je to za njega bio izazov, napravio eksperiment sa viskijem, koji je uspeo u drugom pokušaju. Interesantno je i da najbolje pivo na planeti proizvode Nemci i iako je slad, koji se upotrebljava u pivarama i destilerijma osnovna sirovina za proizvodnju viskija i piva, ista, nijedan Nemac nije zainteresovan da proizvede viski. Problem je možda u vremenu, jer zakonska odrednica kaže da bi piće dobilo zvaničan naziv viski, mora da leži bar tri godine u buretu, i da što duže leži, to je bolje. Irska i Škotska su prestonice viskija, ali ga proizvode i Japanci i Indijci. Kod mog oca je možda presudila ljubav koju je gajio prema ovom piću.
            Viski je za gospodina Komaroma u suštini intelektualno piće. Da bi se napravio potrebne su sirovine, ječmeni slad i hrast lužnjak za bačve, par plastičnih sudova za manipulaciju i dobar kazan. Malo uprošćeno, ali suština je u tehnološkom procesu, kaže naš sagovornik i dodaje:
            - Sudbina je htela da ja nasledim sve ono što je on stekao. Da sam morao od nule da krenem, sumnjam da bi se u ovo upustio. Sada uživam jer radim ono što volim, posao nije težak i imam najlepšu kancelariju, moje dvorište u kojem dominira ogroman orah. Gde ćete lepše?
            Posebno kada su i reakcije takve da se uvek traži boca više.
            Viski se puni u boce od 0,7 litara, i u bočice od 1dcl, za potrebe promocije žabaljske opštine, kojoj Đurđevo pripada, od strane Turističke organzacije opštine Žabalj, sa kojom „Two Doves“ ima odličnu saradnju.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com