Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Novosadski vinski put

Novosadski vinski put

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Novi Sad je nadaleko prepoznatljiv po srdačnim ljudima, ukusnoj hrani, bogatoj arhitekturi i istorijskom nasleđu, ali da li ste znali da se na njegovoj teritoriji još u prvoj polovini 18. veka nalazilo oko tri stotine vinograda? Danasovo područje predstavlja vinski put koji svaki ljubitelj „pića bogova“ treba da obiđe.

            Novosadski vinski put,jedanod šest posebno kreiranih vinskih puteva,obuhvata vinarije locirane od Sremske Kamenice, preko Ledinaca, Rakovca pa sve do Begeča i Kovilja. Turistička organizacija Grada Novog Sada kreirala je posebnu,istoimenu brošuru u kojoj se mogu saznati priče o osam vinarija sa ovog vinskog pravca. Brošura donosi i predloge turističkih atrakcija koje treba posetiti kada se krene ovim putemi ukratko predstavlja preostalih pet vinskih puteva lociranih širom Fruške gore i novosadske okoline.
            Evo koje vinarije kod Novog Sada morate posetiti:
            Kada krenete Novosadskim vinskim putem tradiciju dugu blizu 170 godina možete osetiti u Podrumu Šukac(fotke 1, 8), u Sremskoj Kamenici,koju neguje već šesta generacija porodice Savić. Sortiment grožđa na kome zasnivaju proizvodnju više puta nagrađivanih vina čine: italijanski rizling, sovinjon beli, merlo, kaberne sovinjon, frankovka i muskat hamburg.
            Nakon degustacije vina i šetnje ovim sremskim mestom, put vas vodi dalje ka naselju Ledinci i Stari Ledinci. Istorija drugospomenutog naselja kaže kako je 1942. godine ono bilo spaljeno, da bi se potom decenijama kasnije obnavljalo. 
            U Ledincima u Porodičnoj vinariji Antonijević(fotke 2, 9) upoznaćete se sa gazdinstvom čija se organizacija odnosi na tradiciju uzgoja grožđa i proizvodnju vina dugu pet generacija. Dočekaće vas jedinstven vinski lagum ukopan u les iz 1963. godine, čiji je oblik i namena identičan danas kao i prvog dana.
            Vina Podruma Miljević(fotke 3, 10) iz Starih Ledinaca potiču sa vinograda iz Vrdnika i to od sledećeg sortimenta grožđa: traminac mirisni, crni burgundac i hamburg muskat. Porodica Miljević pored degustacije vina, hrane i smeštaja, nudi i organizaciju drugih sadržaja poput šetnje Fruškom gorom do atrakcija koje se nalaze u neposrednoj blizini.
            Poslednje mesto sa sremske strane Novosadskog vinskog puta je Rakovac sa čak tri vinarije vredne pažnje. Ovo mesto, pored brojnih spomen obeležja koja nose istorijska predanja, nudi i prirodne lepote koje krase šume hrasta, bukve i graba.
            Porodici Tadić iz Vinarije Salaxia(fotke 4, 11) veoma je važno da se prilikom svakog gutljaja vina oseti duša i srce vinara koji ga stvara. Kod njih je sve podređeno hedonističkoj lepoti koja prkosi svakodnevnici i prolaznosti. Povezanost ove vinarije sa Organskom vinarijom Imperatordeli se kako u degustacionom i restoranskom prostoru, tako i u filozofiji života. Njihova vina nastaju negovanjem grožđa, ručnim branjem, te korišćenjem tehnologije pravljenja vina lišenog herbicida, pesticida i industrijskih kvasaca.
            Majstorstvo pravljenja vina Vinarije Dumo(fotke 5, 12), gde čak čokot i po stane u jednu flašu vina, dovodi do toga da konzumenti njihova vina piju tek treću godinu od branja grožđa. Prva godina rezervisana je za mirovanje vina u bariku, potom sledi selidba u flaše i dvogodišnje čekanje ovog rajskog pića da bude isprobano.
            Da ni bačka strana Novog Sada nije imuna na pravljenje kvalitetnih vina dokaz su vinarije čija se sedišta nalaze u Begeču i Kovilju. Tipične vojvođanski uređene kuće oslikavaju novosadsko podunavsko naselje Begeč, dok je Kovilj još sredinom 18. veka podeljen na Gornji i Donji Kovilj, pa se tako u istoj ulici nalaze dve crkve.
            Godine 2016. Vinariju Vojnović(fotke 6, 13) iz Begeča su sa ćerkama Tijanom i Jelenom, osnovali Sava i Nina Vojnović, koji imaju dugogodišnjeg iskustva u gajenju vinograda i proizvodnji vina. Njihov zaštitni znak su jedra - kako panonska, tako i jadranska, dok vina predstavljaju balans između mladosti i iskustva, ali i novih tehnologija i tradicije.
            Vinski podrumDo kraja sveta(fotke 7, 14) nalazi u Kovilju, dok su vinogradi ove vinske kuće smešteni na području Leskovca i Bujanovca. Vlasnici vinarije vode se idejom da je osnovni cilj proizvesti kvalitetno vino što se postiže korišćenjem prednosti podneblja na kome su podignuti vinogradi, poštovanjem tradicije i proizvodnog procesa i ljubavlju prema vinarstvu.
            Svaka od vinarija sa svih šest vinskih putevaposeduje bar neku nagradu za kvalitet vina, što samo dokazuje da ih vredi posetiti jer predstavljaju pravo zadovoljstvo za čula onih koji uživaju u čaši dobrog vina.

Turistička organizacija Grada Novog Sada
Fotografije: Aleksadar Milutinović

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com