Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Bojan Pavlović: Udahnite Šumadiju

Bojan Pavlović: Udahnite Šumadiju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Otkrivanje malo poznate Šumadije, sa svim njenim raznovrsnostima i bogatstvima, jedna je od misija Gradske turističke organizacije Kragujevac. Turisti, avanturisti, tragaoci za novim i manje eksponiranim destinacijama ovde će naći „zemaljski raj“. U izdašnoj prirodi, sa drvećem povijenih grana bremenitim raznovrsnim plodovima, a najviše šljivama. U divnim ljudima širokog srca i velikog znanja.

            Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac objašnjava motiv ovogodišnjeg održavanja manifestacije „Šumadijski dani šljive“ u selu Stragari:
            - Ove godine smo želeli da napravimo manifestaciju sa programom bogatim sadržajima kojim je obuhvaćeno sve ono čime ovaj kraj raspolaže. Podrudnički kraj bogat kulturno-istorijskim nasleđem, kraj koji ima tri srednjovekovna manastira, kraj Tanaska Rajića, barjaktara vožda Karađorđa, prvih olimpijaca, kraj izdašne gastronomske ponude, dobre domaćine, najveće proizvođače šljive i ostalog voća, kao i proizvoda od voća, upornih nastavljača narodnog stvaralaštva, a samim tim i čuvara tradicije. Zbog svega toga smo želeli da sve sklopimo u jedan program i kao takav ponudimo posetiocima, ali i meštanima, čije uključivanje je takođe bilo jedan glavnih ciljeva, nas kao organizatora. Drago nam je što smo animirali veliki broj stanovnika Stragara i okolnih mesta, koji su se aktivno učestvovali kao izlagači proizvoda iz svojih domaćinstava. Pored njih, održavala se i Fijakerijada, Gulašijada, predstavilo se Lovačko udruženje „Srebrnica“. Posetioci su imali priliku da sve ono što vide degustiraju, od raznih gurmanluka do prelepih rakija. Potrudili smo se da prikažemo što više od obilja ovog kraja, kako bi svako pronašao nešto njemu interesantno, posebno, našto novo, drugačije, u čemu će uživati, uz želju svih nas da iz ovog kraja ponese delić kulturnog, istorijskog, verskog nasleđa i da pokuša u punom značenju da razume smisao - Udahni Šumadiju.
            GTO je ovom manifestacijom vratila Stragere na listu manifestacija i postavila dobru osnovu za njen dalji razvoj. Kako objašnjava gospodin Pavlović, ovo je godina testa i za GTO kao organizatora, ali i za učesnike, koji su, zahvaljujući odličnoj poseti, uvideli mogućnost promocije i plasiranja svojih proizvoda. Zadovoljstvo su iskusili i proizvođači šljive i proizvoda od šljiva i ostalog voća, kao i domaće radinosti, kojima su manifestacije lokalnog karaktera često jedina prilika da predstave svoj rad. Njihovo prisustvo u velikom broju direktor vidi kao jedan od ključnih rezultata ove manifestacije:
            - Izuzetno nam je važno što je GTO Kragujevcu pošlo za rukom da animira ljude koji se bave domaćom radinošću, koji nemaju priliku da na drugi način predstave ono što rade, ili su te prilike retke. Zato ih je sve manje, a oni najuporniji su postali raritet i veoma je značajno da se obrati pažnja na njih, da im se obezbedi odgovarajući prostor, jer publika želi da vidi i kupi ono što na drugim mestima nema priliku.
            Gospodin Pavlović zajedno sa svojim timom, već razmišlja o načinima proširivanja programskih sadržaja, možda i nekim podmanifestacijama, jer svi parametri govore da je ovo izdanje „Šumadijskih dana šljiva“ uspelo da skrene pažnju javnosti na Stragare i okolinu, kao poseban kraj Šumadije, Srbije. Ako možemo da primetimo da se dobar glas daleko čuje, datum njegovog održavanja biće zaokružen u kalendarima potencijalnih turista za narednu godinu. Na one koji su ove godine posetili „Dane šljiva“ organizatori računaju da će posetu ponoviti i nastaviti uživanje u „ukusu i mirisu Šumadije.
            Svojim aktivnostima GTO Kragujevac se nametnula kao centar razvoja šumadijske priče, te paralelnog razvoja tradicionalnog i modernog.
            - To ste dobro primetili, jer se u Kragujevcu se svakog leta održava „Areal fest“ koji okuplja predstavnike rock i alternativne muzičke scene iz regiona. Grad bogate prošlosti na taj način daje turistima izbor da dođu zbog festivala, sajmova, manifestacija, ali i zbog kulturno-istorijskog nasleđa. Kragujevac je mesto poslovnih susreta, zbog bogatstva ponude još konkurentniji u kongresnom segmentu turizma. Svoje mesto u turističkoj ponudi do sada su izborili vinari odličnim vinima. Takođe i proizvođači rakija, koja se ovde najviše pominje u smislu nacionalnog brenda. Vinarije i destilerije smeštene uglavnom po kragujevačkim selima, imaju predsnost već ispisanog scenarija u vidu bitnih događaja i građevina iz prošlosti - rekao je gospodin Bojan Pavlović, uz konstataciju da su „Šumadijski dani šljive“ još jednom potvrdili da je ovaj kraj privlačna, zanimljiva, atraktivna destinacija i kao takva obavezna da se poseti.
 

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com