Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Povećanje broja turista i u ovoj godini na Zlatiboru

Povećanje broja turista i u ovoj godini na Zlatiboru

  • PDF

            Sadržajan letnji odmor na Zlatiboru za sve generacije privukao je i ovog leta veliki broj turista. Planina je od jula značajno posećenija i na početku  avgusta kapaciteti su gotovo sasvim popunjeni. A da je ova planinska destinacija vrlo posećena govore podaci na uzorku Turističke organizacije Zlatibor prema kojima je u prvih šest meseci 2022. godine na „zlatnoj planini“ evidentirano preko 165.000 dolazaka u registrovanom i neregistrovanom smeštaju i ostvareno više od 480.000 noćenja, što predstavlja rast od 15 odsto u odnosu na isti period 2021. Taj napredak turističkog mesta daje podstrek zlatiborskim hotelijerima i ugostiteljima da održavaju uslugu na zavidnom nivou i rade na unapređenju sadržaja namenjenih brojnim turistima.

            Ono što posebno ohrabruje i raduje celokupnu turističku privredu Zlatibora je povećanje broja stranih gostiju - oko 35 odsto u odnosu na 2021. godinu.  Ipak, glavni udeo u održavanju visokog turističkog prometa na Zlatiboru imaju domaći gosti. Tokom ove godine Zlatibor je jedna od najtraženijih destinacija kada su u pitanju besplatni vaučeri za odmor u Srbiji koje dodeljuje Ministarstvo turizma.
            Dobro poznati zlatiborski lokaliteti su na usluzi turistima, dok veliki broj posetilaca uživa i u  dugim letnjim šetnjama uređenim pešačkim stazama, vožnji biciklima, planinarenju, paraglajdingu, osveženju na kupalištima i drugim pogodnostima osunčanog Zlatibora.  Stopića pećinu, najposećeniji speleološki objekat Srbije, u prvih šest meseci ove godine pohodilo je više od 40.000 posetilaca, što je povećanje od 5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izuzetnu posećenost beleži i „Gold gondola'', koja je od početka rada prevezla preko 380.000 putnika. U prvih sedam meseci 2022. godine u vožnji najdužom gondolom na svetu uživalo je 130.000 gostiju. Tokom avgusta očekuje se još veće interesovanje s obzirom da posetioci, pored vožnji od centra Zlatibora do vrha Tornika, svakodnevno mogu uživati u različitim interaktivnim aktivnostima na trasi „Gold gondole''.
Letnja turistička sezona počela  je uspešno i za zlatiborski kamp, gde su tokom proteklog perioda, pored velikog broja individualnih turista, boravile i dve organizovane grupe kampera iz Holandije. Tradicionalno, najveći broj organizovanih grupa u Kamp „Zlatibor'' stiže iz Holandije i Slovenije, a u narednom periodu očekuju se gosti iz Nemačke, Češke, Poljske i Velike Britanije.
            Posebnu pažnju turista privlači multimedijalna fontana na jezeru, puštena u rad prilikom obeležavanja Dana opštine Čajetina. Sa svojim savremenim zvučnim, svetlosnim i laserskim efektima, kakve se mogu videti u svetskim metropolama, predstavlja atrakciju za ponos najposećenijoj planini.
            Uspešnoj sezoni i velikom broju gostiju na ovoj planini, koja je i letnja prestonica kulture, doprineli su zanimljivi sadržaji i bogat program „Zlatiborskog kulturnog leta'' sa brojnim manifestacijama koje upotpunjuju boravak gostiju. Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, kao tradicionalno dobri domaćini, pripremili su i za predstojeći period brojne koncerte, kulturne događaje, sportske turnire i tradicionalne manifestacije.

Izvor: https://www.zlatibor.org.rs

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com