Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vodička tura Snežane Milisavljević

Vodička tura Snežane Milisavljević

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Snežana Milisavljević iz Gradske turističke organizacije Kragujevca, bila je domaćin grupi turističkih novinara koji su poslednjeg vikenda jula podržali manifestaciju „Šumadijski dani šljive“ u varošici Stragari. GTO kao domaćin učinila je sve da ovaj događaj, nakon godina pauze, vrati u godišnji kalendar privredno-turističkih događaja, i to u društvo onih koji se ne propuštaju.

            - Tokom „Šumadijskih dana šljiva“ GTO Kragujevac organizovala je vodičku turu koju ova organizacija za sve turiste, a neretko i građane koji žele da nadograde svoje znanje,  praktikuje svake subote. Ovoga puta, zbog manifestacije u Stragarima, tura je upriličena poslednjeg dana održavanja manifestacije. Za turiste i predstavnike medija mislili smo da bi bilo interesantno započeti panoramskim predstavljanjem grada, koje je obuhvatilo priču o Kragujevcu - prvoj prestonici moderne Srbije i posetu najznačajnijim lokalitetima iz tog doba. Takođe, govorili smo i o prestonom Kragujevcu na početku Prvog svetskog rata, s obzirom da je grad od početka avgusta 1914. do oktobra 1915. bio prestonica Srbije. U Kragujevcu je bila smeštena i Komanda srpske vojske na čelu sa Kragujevčaninom Radomirom Putnikom. Imali smo priliku da vidimo lokalitet na kojem je bio smešten regent Aleksandar Karađorđević, ali i objekat u kojem je bila smeštena Komanda srpske vojske. Prošli smo Gornjomilanovačkim putem, putem „1300 kaplara“ kojim su prošli i nedoškolovani oficiri srpske vojske 1914. godine. Prošli smo i kroz Spomen park „Šumarice“, sela Divostin, Drača, Prekopeča, Ugljarevac, Kutlovo, i stigli do Stragara gde smo obišli srednjovekovni manastir Voljavča, mesto održavanja prvog zasedanja prve srpske Vlade 1805. godine, na čelu sa protom Matijom Nenadovićem, gde su nam dobrodošlicu poželele sestra Kirjakina i mati Eugenija - starešina manastira. Put je vodio i do Vodenice Cicića, jedine od 68 vodenica iz doba Miloša Obrenovića, u kojoj još uvek rade tri točka, gde se na licu mesta može videti kako vodeničar melje pšenicu, raž, heljdu i kukuruz, u „nezagajeno“ brašno, kako kaže lokalno stanovništvo. Na kraju svi učesnici vodičke ture imali su priliku da posete i manifestaciju „Šumadijski dani šljiva“ - bila je iscrpna gospođa Milisavljević.
            Prema rečima Snežane Milisavljević, cilj privredno-turističke manifestacije „Šumadijski dani šljive“, osim promocije potencijala ovog kraja, bilo je i uživanje gostiju. Domaćini su za ovo izdanje pripremili mozaik zanimljivih atrakcija, pa su učesnici ovde turističke ture mogli da posete manastir Voljavča, Vodenicu Cicića staru dva veka gde su mogli da degustiraju i kupe tamošnje  proizvode, Etno-kuću „Lazić“ (Jelene i Gorana), koja neguje tradiciju izrade suvenira i još mnogo toga, sve uz degustaciju gurmanskih specijaliteta.
Na štandovima 70-tak izlagača mogli su da probaju šljive, rakiju i druge proizvode i naravo kupe. A oni koji su želeli mogli su da se provozaju fijakerima i upotpune doživljaj ovogodišnjih „Šumadijskih dana šljive“. Mlađana Zora Radović učenica srednje ekonomske škole, bila je jedna od onih koja je sa svoja dva konja Lela i Drina, vozila zainteresovane. Zora ovaj „hobi“, a jednog dana možda to bude i mnogo više, upražnjava već četiri godine, ide na takmičenje i osvaja prva mesta. Koliko je konji slušaju, pokazala je i ovoga puta, na zadovoljstvo zainteresovanih gostiju.
            Teško je ovom prilikom opisati šta se sve moglo videti i doživeti. Jedno je sigurno - domaćini su učinili sve da za svakog bude po nešto interesantno, u čemu ih ni kiša, koja je padala drugog dana manifestacije, nije omela. Razlog više da se ponovo zaputimo u Stragare.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com