Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Zoran Jelenković: Nekoliko kopaoničkih slika za pamćenje

Zoran Jelenković: Nekoliko kopaoničkih slika za pamćenje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Vreme dobrih vibracija na najlepšoj srpskoj planini - Kopaoniku, poslednjih 13 godina je letnja sezona, oplemenjena sadržajnim manifestacijama. Jedna se održava krajem jula - Dani borovnica, koja okuplja ljubitelje ovog izuzetno moćnog, za naše zdravlje bobičastog voća, a druga krajem letnje turističke sezone - Dani vrganja. Organizatori obe, od samog početka uz Turističku organizaciju Raška i Turističku organizaciju Brus, su MK Resort i Nacionalni park „Kopaonik“.

            - Dani borovnica, XIII po redu, i ovoga puta protekli su po planu. U petak je održano takmičenje u ručnom branju borovnica uz učešće desetoro dece od 12 i 13 godina, i isto toliko odraslih. Iz Nacionalnog parka „Kopaonik“ za sve učesnike pripremili su adekvatnu obuku „na licu mesta“ na temu branja, čuvanja i pravilnog ophođenja prema ovoj, po mnogo čemu jedinstvenoj biljci, čime je dobijena armija mladih rendžera-volontera, koji su sagledali značaj borovnice u svim njenim aspektima - rekao je Zoran Jelenković iz organizcionog tima, dodavši da su pobednici manje bitni. Ali ipak ističemo, da su od prvog takmičenja pobednici profesionalni berači, majka Snežana i sin Dalibor Đokić, s tim da je prvi put sin pobedio majku.
            U petak su bili postavljeni i štandovi u krugu Apartmanskog naselja „Konaci“, izlagački i takmičarski. Istovremeno, u Dolini sportova započeta je MTB trka „Tri strane Kopaonika“, koja je takođe privukla veliki broj ljubitelja mountain biking-a.
            Naredni dan je bio rezervisan za ocenjivanje proizvoda od borovnica, gde se pojavio rekordan broj takmičara (16) i promotera (12). Komisija sastavljena od predstavnika organizatora, kao i svake godine, revnosno je obavila svoj zadatak i odabrala najbolje.
            - Zadovoljni smo onim što smo videli. Kvalitet je evidentno bolji nego prethodne godine, kako kvalitet pakovanja tako i proizvoda od borovnice. I tako je svih 13-naest godina - potvrđuje gospodin Jelenković.
            Svake godine u sklopu manifestacije JP NP „Kopaonik“ organizuje pešačku turu, ove godine sa novinom koja bi trebala da upotpuni sliku ove, po svemu posebne planine. Svaki od 50 učesnika u pešačenju dobio je liflet sa email adresom na koju treba da pošalje fotografije Kopaonika sa pešačke ture. Ove godine pobedila je fotografija Monike Dudić. Cilj je da se za par godina napravi jedan bogat album slika Kopaonika, sa pravom korišćenja organizatora.
            Sliku sa kopaoničkih manifestacija svake godine upotpunjavaju kulturno-umetnička društva. Ove godine priliku da pokažu svoje umeće dobili su KUD-ovi iz Brusa, na opšte zadovoljstvo prisustnih koji su pomno pratili njihov program.
            Još jedna lepa slika poslata sa Kopaonika je bila akcija čišćenja gljivara, članova Mikološko-gljivarskog Saveza Srbije od 2015. godine prisutnih u svim događajima.
            - Pošto su spremali izložbu gljiva za nedelju, u petak su na padinama planine u potrazi za gljivama primetili veći deo prepun smeća koji ostavljaju oni koji grebenaju u tim predelima. Tamara Grujić, autorka i voditeljka serijala „Biciklom kroz Srbiju“ koja je boravila na Kopaoniku radi snimanja kadrove za emisiju, pridružila se sa sponzorskom ekipom Wiener Städtische osiguranja, koji su i došli sa zadatkom da sprovedu ekološku akciju čišćenja, u čemu smo im pomogli, sakupivši 7-8 džakova smeća na Goblja grebenu. U akciji je učestvovalo 40 gljivara i predstavnika Wiener Städtische, a MGSS planira da slične sprovede gde god se ukaže za to prilika - izvestio je gospodin Jelenković, istovremeno i predsednik MGSS.
            - Broj gljiva na izložbi ne zavisi od gljivara već od vremenskih uslova. Gljivari izuzetno dobro poznaju terene Kopaonika, tako da znaju gde ih traže i kada je sušno vreme kao ove godine. Sakupljeno je preko 60 vrsta gljiva, koje su determinisane i ušle u popis gljiva koje se vrši poslednjih osam godina, i koji će se nastaviti. Do sada je popisano više od 500 vrsta, a novina je da je u pripremi  izdanje „Gljive Kopaonika“, podržno od NP „Kopaonik“, koje će popularisati bogatstvo gljiva na ovoj planini.
            Jedna od novina, a na predlog hotela i ugostiteljskih objekata,u cilju popularisanja gljiva i jela od gljiva, pri svakoj manifestaciji, organizuje promotivni kutak, gde će profesionalni Chef-ovi, kuvari pripremati neko jelo od gljiva, pružiti informacije o novinama iz te oblasti, što je još jedna ne samo lepa, već i korisna, atraktivna i jedinstvena akcija, koja će obogatiti turističku ponudu, ali i mnoge jelovnike kako turističkih objekata tako i privatnika. Za ovu akciju zainteresovani su najprestižniji hoteli: „Gorski hotel&spa“, „Viceroy“, kao i MK Resort, pokretač ove akcije.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com