Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Gljivarsko društvo Rujnica sa upehom organizovalo manifestaciju Dani gljiva Vlasotince

Gljivarsko društvo Rujnica sa upehom organizovalo manifestaciju Dani gljiva Vlasotince

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Gljivarsko društvo „Rujnica“ organizovalo je od 19. do 21. avgusta pete po redu „Dane gljiva Vlasotince 2022.“. Manifestacija je otvorena u petak, 19. avgusta, izložbom samoniklih gljiva na Nešićevom keju. Iako je suša učinila svoje moglo se videti četrdeset vrsta gljiva pa su članovi društva i više nego zadovoljni. U galeriji na keju gosti i posetioci su mogli videti postavku fotografija na kojima je prikazana gljivarska kuća, rad sa decom, prethodne manifestacije, kao i crteži najmlađih članova. U posebnom delu galerije prikazana je i prva samostalna izlozba mlade članice društva Ksenije Jović, koja je posetiocima pored velike ljubavi prema gljivama i prirodi predstavila veliku ljubav i talenat prema umetničkom stvaranju.

            Izložbu je otvorila Sunčica Jović, predsednik udruženja, a posetiocima i gostima su se obratili većnica za zaštitu životne sredine Vlasotince Žaklina Stefanović i predsednik Mikolosko gljivarskog saveza Srbije Zoran Jelenković.
            U subotu 20. avgusta aktivnosti su realizovane u selu Komarica . Gosti, prisutni građani i deca su obišli tri različita terena u cilju popisa gljiva opštine Vlasotince i evidencije stanja staništa. Iako je kiša padala u više navrata to nije uticalo na realizaciju planiranih aktivnosti. U gljivarskoj kući je pripremljen ručak za sve učesnike, kao i svečana večera za goste.
            Za nedelju 21. je planiran i realizovan turistički obilazak grada, te su gostima prikazane prirodne lepote ovog mesta i okoline.
            Na manifestaciji su prisustvovali gljivari i ljubitelji prirode iz Sremske Mitrovice, Raške, Ćuprije, Svrljiga, Niša i Vranja, kao i veliki broj građana Vlasotinca. Posebno je obradovalo prisustvo velikog broja dece koja su izrazila želju za učlanjenjem u Gljivarsko drustvo „Rujnica“.
            - Pred nama je period u kome ćemo nastaviti rad na popisu gljiva i zaštiti staništa, realizovati aktivnosti za decu u prirodi, raditi na edukaciji članova i zainteresovanih građana. Takođe, imamo u planu da dovršimo opremanje gljivarske kuć kako bi obezbedili sve uslove za boravak i realizaciju aktivnosti našeg društva. U izradi je nastavni plan i program slobodnih aktivnosti „Gljivarstvo“ kojim ćemo izaći pred Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nadamo se ući u škole i ovaj svet približiti učenicima. Napisan je i priručnik za decu „Gljivarčic" koji će u septembru biti predstavljen MGSS-u i time početi sa edukacijom dece i njihovog sticanja zvanja - izjavila je Sunčica Mittrović.
            Podršku u organizaciji trodnevne manifestacije dala je opština Vlasotince i TO Vlasotince koji su potpora i podrška GD „Rujnica“ od osnivanja. Podrška je dobijena i od medija i portala kako iz Vlasotinca tako i iz Leskovca i Niša. U realizaciji su pomogli i Perica Jović, preduzetnik AB KOP iz Orašja, Zlatan Stojanović iz Gložana, Agro miks iz Gložana, HSV DOO Vlasotince, Piljara „Blizanci", STR „BUCI“ Boljare, kao i Pekara „Rastavnica" Boljare.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com