Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back KULTURA MUZIKA SVETSKI A NAŠ - TAMBURICA FEST 2022.

SVETSKI A NAŠ - TAMBURICA FEST 2022.

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Jubilarni, 15. po redu „Tamburica fest 2022“ završen je u nedelju uveče 21.avgusta na Trgu slobode spektakularnim koncertom „Tamburaške filharmonije“, u kojoj je prvi put u istoriji više od 200 izvođača iz 11 zemalja uz ovacije publike izvodilo dela čuvenih svetskih kompozitora. Ovogodišnji festival protekao je u slavljeničkom duhu a za četiri spektakularne večeri ljubitelji muzičke umetnosti i poštovaoci tradicije su uživali u premijeri dokumentarnog filma „Zaustavite Dunav i skazaljke stare“, na „Reviji mladih tamburaša“, tradicionalnom takmičenju orkestara iz pet zemalja i prvoj „Mondoviziji“, vokalnih solista iz 15 država, kao i koncertima simfonijsog orkestra „Johan Štraus“ iz Austrije i Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodina.

            Vrhunac festivala po svemu je bio celovečernji koncert „Tamburaške filharmonije“ po projektu Jovana Adamova i Danila Ninkovića, u produkciji dr Jovana Pejčića, osnivača i direktora „Tamburica festa“ koji je naglasio da je taj festival negovanja tradicije u širenju kulturološke misije još jednom podigao letvicu.
            Jedinstvenom na svetu „Tamburaškom filharmonijom“ dirigovali su Siniša Leopold iz Hrvatske, Gregor Zagorc iz Slovenije i Zoran Mulić, dirigent domaćin.
            - Bilo je zaista impresivno, i za izvođače i za publiku i to mora postati tradicija. Posle više od 40 godina umetničkog rada prvi put sam učesnik veoma zahtevnog koncepta koji će se pamtiti po mnogo čemu. Najviše je profitirala tamburica koja je dokazala da je instrument neslućenih i nesagledivih mogućnosti. Sve čestitke organizatorima festivala na poduhvatu – rekao je Siniša Leopold.
            Tamburaška filharmonija se predstavila delima čuvenih kompozitora, Konjovića, Ravela, Orfa, Rosinija … i pratila soliste, Kaliopi i Matiju Zanatu, vokale, Branka Baku Jovanovića, najboljeg basprimaša, Danijelu Veselinović na trubi i Draganu Kuzmanović na harmonici, a sjajnu podršku dao je Igor Kudenjak Kuduz, dirigent orkestra HRT-a. Gregor Zagorc, slovenački dirgent je naglasio da je svim učesnicima bila čast što su postali deo istorije.
            - U poslednje dve i po decenije nastupalo je 100 tamburaša u Srbiji i Hrvatskoj, ali ovo je do sada najveći ansambl sa više od 200 umetnika na sceni. Koncert je bio zapravo sinteza svih festivalskih večeri i definitivno, najbolja moguća završnica za jubilej - izjavio  je Gregor Zagorc.
            Novosađanin Zoran Mulić je koncert „Tamburaške filharmonije“, na kojem je, kako ističe, pobedila emocija, ocenio fascinantnim.
            - To je pobeda simfonicizma u tamburaškoj muzici, potpuno nova estetika i više nema nazad. Svaka nova pesma tražiće apsolutne umetničke vrednosti. Jedino je to put ozdravljenja, tražiti suštinu u lepoti i dobroti – zaključio je Zoran Mulić.

Fotografije: Nikola Stojanović
Više fotografija sa Tamburica fest 2022. možete da pogledate na našoj Facebook stranici:
https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com