Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Upoznaj Zrenjanin da bi ga više voleo

Upoznaj Zrenjanin da bi ga više voleo

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Svake godine u vreme tradicionalne privredno-turističke manifestacije „Dana piva“, Turistička organizacija grada Zrenjanina organizuje razgledanje grada panoramskim autobusom, od skora i brodom, ne bi li pokazala što više turističkih atrakcija, i u što boljem svetlu predstavila ovaj grad bogate kulturne i znamenitostima izdašne prošlosti.

            „Dani piva“ održani od 09. - 14. avgusta i ove godine su dokazali svoju vitalnost nudeći najraznovrsnije programe zanimljivih sadržaja. Pregršt pratećih dešavanja prilagođenih svim uraznim grupama finim tonovima nijasiraju ovu turističko-privrednu, a u nazivu pivsku manifestaciju, prilagođavajući je svim interesnim grupama.
            Jedan od takvih programa je i panoramsko razgledanje grada. Ove godine vožnja otvorenim autobusom na sprat, u tri ponuđena termina, pod nazivom „Zrenjanin sa balkona“, pružila je satisfakciju turistima, mahom građanima Zrenjanina, što je posebno interesantno, da bolje upoznaju grad, posebno obilazeći novu obilaznicu. Ipak, fokus ovogodišnjeg obilaska bio je Muzej pivskih čaša i Aerodrom Ečka.
            Jedinstven Muzej pivskih čaša, osnivača i vlasnika Željka Grujina Gruje, bila je prva stanica na toj turi, gde je sve počelo 1996. godine, iz velike ljubavi prema pivu, koja je prerasla u hobi, potom kolekcionarsku strast. Prikupljanja pivskih čaša, bokala, krigli, raznovrsnih staklenih posuda iz kojih se ispija pivo rezultiralo je bogatom kolekcijom od oko 20.000 eksponata. Ova kolekcija stvarana tokom dve decenije, izložena je u objektu u dvorištu porodične kuće u Balzakovoj ulici u Zrenjaninu.
            Druga stanica, Sportski aerodrom „Ečka“, pripada II kategoriji aerodroma, predviđen za avione do šest tona težine, barabar malim biznis avionima sa 10 putničkih mesta. Ovo je aerodrom koji služi za opštu avijaciju i po njemu danas saobraćaju jedrilice i laki sportski avioni. Ovo je i aerodrom uzbudljive prošlosti. Na mestu na kojem, zahvaljujući vetrovima, nikada nema magle, Nemci su za vreme Drugog svetskog rata, na površini od oko 1.300 ha, podigli aerodrom, u tom trenutku najveći sa betonskom pistom van granica Rajha. Glavna pista dužine 1.800 m u tom trenutku je za pola kilometra bila duža od Tempelhof-a, danas glavnog aerodroma u Berlinu. Osim glavne, imala je i pet pomoćnih pista za manje avione. Aerodrom je služio kao „odskočna daska“ transportnoj avijaciji koja je letela u pravcu Grčke i severne Afrike. Tokom američkog bombardovanja 1944. godine na meti je bio i ovaj aerodrom, o čemu postoji opsežna domumentacija koja potvrđuje nalet 30 lovačkih aviona „mustanga“, koji su uništili 53 aviona, koji su se u tom trenutku našli na aerodromu. Postoje dokazi da je 2/3 snaga sa ovog aerodroma učestvovalo u akciji Desanta na Drvar (maj-jun 1944). o čemu svedoči Marinel Gilezan, glavni inženjer u servisu aerodroma.
            - Doživljaji i atrakcije su one koje pokreću sva čula, a bez toga nema turizma. Pre nekoliko dana smo za novinare, prijatelje i građanstvo organizovali tročasovnu promo nautičku turu od Kleka do Srpskog Itebeja, gde nas je dočekao i ugostio poznati privrednik Vojislav Mrkšić, vlasnik kompanije „Mrkšićevi salaši“, gde smo proveli jedno lepo posle podne. Videli smo koliko je Begej lep, živopisan, interesantan kao „Amazon u Banatu“ i svi koji su bili na brodu su uživali. Potrebno je da se napravi prevodnica u Itebeju i uspostavi granični prelaz, za obnavljanje linije Zrenjanin - Temišvar, gde je ranije saobraćao brod na redovnoj liniji. Imamo sjajnog kapetana Nikolu Spajića sa kojim sjajno sarađujemo. TOG Zrenjanin nastoji da što više takvih ljudi uključi u našu priču i napravi atraktivan turistički proizvod - objašnjava Jaroslav Stevanov, vodič TOG Zrenjanin.
            Smatrajući da je vodički posao jedan od najlepših, a vodiči svojevrsni ambasadori svojih gradova, mesta, zemlje u kojoj žive, koju vole i koju predstavljaju, nadahnuto priča o Zrenjaninu, najgušćem vodenom čvorištu u Vojvodini, sa šest vodenih tokova u prečniku od 30km i bogatom resursu koji TOG u narednom periodu planira da valorizuje na kvalitetetan i turistički i komercijalno prihvatljiv način.
            - U prethodnom periodu organizovali smo regatu (2019) sa JVP „Vode Vojvodine“ našim rekama i kanalima i otkrili jednu zanimljivu turističku priču. Takođe smo organizovli regatu „Velikanima u pohode“ idući u susret Mihajlu Pupinu i Urošu Prediću. Naše reke imaju dušu i želimo da ih što bolje predstavimo, jer svako mesto na kojem smo pristali ima svoju priču, neku zanimljivost na kojoj se zasniva turizam, budući da je storytelling u turizmu snaga komunikacije kojom se može povećati i pojačati sam doživljaj - objašnjava naš sagovornik, potvrđujući namere TOG Zrenjanina da upozna turiste, ali i sopstvene znatiželjne građane, sa pričama iz davnina, lepotama i izazovima ovog grada, kako bi ga poznajući još više zavoleli.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com