Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back KULTURA MUZIKA Stvaralačka snaga tamburaškog pokreta - Decenija i po Svetskog tamburica festa

Stvaralačka snaga tamburaškog pokreta - Decenija i po Svetskog tamburica festa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Bogat program „Tamburica festa“ 2022. nisu omeli ni varljivi vremenski uslovi koji su pratili ovaj jedinstven događaj, koji polako i brižljivo oblikuje identitet najvećeg vojvođanskog brenda. „Tamburica fest“ 2022 obilovao je novinama, od „selidbe“ u centar grada, mimo dosadašnje prakse održavanja na Petrovaradinskoj tvrđavi, pružio je publici, ljubiteljima tamburaške muzike nesvakidašnji doživljaj.

            Manifestacija je počela tamburaškom promenadom centalnim gradskim jezgrom, sa nekoliko intermeca u kulturnim stanicima i pričama o novosadskom boemskom krugu koji je uz čašu vina voleo zvuk tambure. Istog dana održana je svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Zaustavite Dunav i skazaljke stare“ autora Sali S. Sallinija iz Turske, svojevrsni omaž fenomenu tamburice koja zahvaljujući ovom festivalu doživaljava svoju punu afirmaciju. Petak je uz Dečji tamburaški orkestar „Čuperak“ iz Ravnog Sela i Koncert Velikog tamuraškog orkestra RTV Vojvodine sa gostima solistima, po prvi put organizovana „Tamburaška Mondovizija“, takmičenje za izbor najboljih vokalnih solista iz 15 zemalja, da bi sledećeg dana bilo takmičenje internacionalnih tamburaških sastava. Posebnu atrakciju doneo je nastup Ansambla „Johann Strauss“ iz Linca, poklon nastup ovogodišnje zemlje prijatelja festivala - Austrije. Spektakularnim nastupom Internacionalne tamburaške filharmonije, sa oko 200 izvođača iz 15 zemalja i uz pratnju mešovitog hora, zaključen je ovogodišnji ambiciozan, kvalitetan, perfektno sproveden program Svetskog tamburice festa 2022.
            Na čelu ove organizacije, dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor festivala sa svojim iskusnim timom, koji godinama ulaže napore u cilju unapređenja, popularizacije i institucionalizacije ovog brenda, već kuje nove planove. U tom cilju potpisan je Ugovor o saradnji između Turističke organizacije Novog Sada i „Tamburice festa“, sa potpisnicima, Branislavom Kneževićem, direktorom TONS-a i dr Pejčićem,  prvim čovekom festivala, dosadašnjih saradnika na ostvarenju istog zadatka - promociji kulturno-istorijskih vrednosti festivala i grada koji gostima ima mnogo toga da ponudi.
            Ugovor o saradnji potpisali su i dr Jovan Pejčić i Ramiza Milkunić, direktorka „Festivala sevdalinki“ u Tuzli i predsednica Udruženja muzičkih umetnika u tom gradu, u cilju neposrednije saradnje, razmene iskustava, te širenja kulture i umetnosti u skladu sa kulturološkom misijom oba fetivala.
            - Danas smo potpisali Ugovor, ali naša saradnja je krenula prekjuče, imenovanjem gospođe Milkunić za počasnog člana žirija „Tamburaške mondovizije“. Imamo fine planove o saradnji i svakako da ćemo da udružimo sve intelektualne, umetničke snage i vrednosti našeg i tuzlanskog tima da „izvučemo“ jedan novi kvalitet - rekao je dr Pejčić, podsetivši kako su bosanski muzičari različitih žanrova minulih 50 godina oplemenili Ex YU scenu i celi region, ostavljajući neizbrisiv trag.
            Dr Pejčić je prokomentarisao činjenicu da je XV Tamburica fest obeležio nastup 15 zemalja učesnica, da je po prvi put organizovana „Tamburaška mondovizija“, sa učesnicima, vokalnim solistima iz svih zemalja učesnica, prikazana premijera filma „Zaustavite Dunav i skazaljke stare“ Sali Salinija. Po njegovim rečima, bila je čast ugostiti svetski poznate članove Ansambla „Johann Strauss“, i po prvi put u istoriji upriličiti izvođenje međunarodne filharonije sačinjene od preko 200 tamburaša i interpretatora iz zemlja učesnica.
            Sve ove hrabre ideje, ostvarivane sukcesvno, promišljeno tokom petnaest godina doneli su ogromne benefite tamburaškoj muzici: „Tamburica fest“ je dao ideju i pokazao mogućnost izlaska tamburaških bandi na veliku scene, otkrio čar tamburaške muzike sve prisutnije i na najvećim manifestacijama.
            - Možda nismo ni bili svesni dok nismo pogledali film koliko je „Tamburica fest“ uradila za tamurašku muziku. Snimanje filma o „Tamburici“ je bila moja ideja da se svi okupimo i prikažemo šta je učinjeno. Filmom je data retrospektiva i svi mi smo se osećali lepo jer se tu jasno vidi naš rad. Pre 15 godina tamburaši su uglavnom nastupali u kafanama. Kroz festival i takmičenja tamburaških orkestara, vokalih solista i instrumentalista, uspeli smo da motivišemo učesnike da se pripremaju i vežbaju. Motivisali smo i decu, da se polako navikavaju na scenu, publiku, televizijske kamere. Puno smo radili i dalje radimo na popularizaciji ove naše zamisli, a dosadašnji pokazatelji kažu da smo na pravom putu - zaključio je dr Jovan Pejčić. 

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com