Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Bogatstvo ukusa, očuvanje tradicije i kulture na manifestaciji Gastro Srem

Bogatstvo ukusa, očuvanje tradicije i kulture na manifestaciji Gastro Srem

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Gastronomsko-turistička manifestacija “Gastro Srem" odžava se po peti put 2. i 3. septembra na Trgu doktora Zorana Đinđića u Staroj Pazovi na kojoj se predstavlja oko 70 autentičnih izlagača iz regiona koji se svojim raznovrsnim I autentičnim proizvodina izdvajaju po kvalitetu.

            - Mali jubilej, postajemo prepoznatljivi po ovoj manifestaciji koja je veoma značajna za opštinu. Počeli smo stidljivo za vreme Privrednog sajma, kao “Šunka fest”, što je zbog velikog interesovanja preraslo u “Gastro Srem”. Zbog bogate gastronomije Srema, smatramo da nam pripada jedna ovakva manifestacija - izjavio je Đordje Radinović, predsednik opštine Stara Pazova.            U okviru kulinrskog show-a koji  se održava oba dana, na centralnom delu manifestacije, osim takmučenja u brzom razvijanju testa,pripremanju nadlački, svoja kulinarska umeća posetiocima će predstaviti i najpoznatija, nagrađivana, srpska gastro blogerka Minja Bogdanovski. 
            - Pokrainski sekretarijat je ustanovio budžet za finansiranje manifestacija koje se bave očuvanjem tradicije, kulture, zaštitom kulturne baštine, promocijom turizma i privrede. “Gastro Srem” je manifestacija koja čuva našu tradiciju i naše korene, a tradicija i kultura je i u jelu i u piću. Takođe, ovakve manifestacije omogućavaju da se privrednici iz raznih oblasti sretnu i uspostave saradnju - naglasio je Radivoje Paroški, zamenik pokrainskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.
            Na manifestaciji je izložen i kuvar star 120 godina  u kome su recepti sremačkih specijaliteta ispisani ručno. Kuvar ima 403 recepta i 227 strana, a trenutno se nalazi u vlasništvu porodice Jankovićiz Srema koja ga je ustupila manifestaciji tokom dana održavanja. Njegov autor bio je Nikola Janković ( 1869-1947)  po zanimanju bankar. Pojedini recepti su napisani i na nemačkom jeziku. Ovaj kuvar čuva recepte koji su već decenijama zaboravljeni.
            Gastro Srem je ove godine  sadržajno bogatiji  za vinski plato na kome  se predstavljaju afirmisane vinarije, ali i mali proizvođači vina iz Vojvodine kojima je zajednički način proizvodnje vina.  
            - Više od 70 izlagača, autentični proizvodi i ukusi, zvuci tamburica, autentični mirisi tradicionalnih jela…sve je to “Gastro Srem”. Ovo je manifestacija koja čuva kulturu i tradiciju - istakla je Dragana Zorić Stanojković, direktor Turističke organizacije opštine Stara Pazova.
            “Gastro Srem” je dobitnik priznanja  "Najbolje iz Vojvodine", koje garantuje kvalitet.
            Manifestacija se održava u organizaciji Opštine Stara Pazova i pod pokroviteljstvom  Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Tekst: Dunja Bibić
Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com