Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Beška fest simbol saradnje dva grada i dva naroda

Beška fest simbol saradnje dva grada i dva naroda

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U Beški je za vikend 02. i 03. septembra održan deseti, jubilarni međunarodni festival „Beška fest - Dani vojvođansko-bavarske kulture“, čiji je cilj prezentovanje i afirmacija tradicije, običaja, gastronomije Vojvodine i Bavarske i povezivanje kulturnog nasleđe dve zajednice.

            Ograničenost ljudskog veka neminovno je uticala na sve manji broj Podunavskih Nemaca koji su rođeni i živeli u Beški, zainteresovanih da obnove sećanja na rodni kraj, posete prijatelje iz detinjstva, ali su to, umesto njih učinili njihovi potomci, deca, danas i unuci. Dve godine pre ustanovljenja „Beška fest-a“, 2010., potpisan je Ugovor o partnerstvu između Beške i nemačkog mesta Karlshuld. Kao rezultat tog partnerstva, između ostalog nastala su dva trga, Karlshuld park u Beški i Beška park u Bavarskoj. Uzajamne posete Beščana i Nemaca obnovila su i izgradila nova prijateljstva sa željom da traju u čemu pomaže i ovaj festival, uz bogat kulturno-zabavni program i gastronomsku ponudu iz obe regije, što svake godine privuče i nekoliko hiljada posetilaca.
                        Ljubav prema dobroj zabavi i ukusnoj hrani jedna je od poveznica stanovnika Beške i Karlshulda. Zato su na meniju bele bavarske kobasice „Weiswurst" (Weißwurst) sa slatkim senfom, leberkez, bavarske perece, točeno bavarsko pivo, ali i beščanske kobasice, roštilj, švargle i čvarci i naravno pivo, uz starinske delicije, kuglof, Prinzregnetentorte i Bienenstich kolač. Pored afirmacija gastronomskih, na velikoj bini smeštenoj na terenu za male sportove u centru mesta, učešćem folklornih i pevačkih ansambala, te bleh i malog narodnog orkestra popularizuju se pesme i igre ova dva kraja.
            Organizator ovako kompleksnog događaja i ove godine bila je Turistička organizacija opštine Inđija, Zavičajno društvo „Stara Beška“ i Mesna zajednica Beška.
            Prisutnima se obratio Novica Temunović, predsednik MZ Beška, osvrnuvši se na dosadašnje uspešne međusobne posete sportskih ekupa i kulturnih radnika, zahvaljujući kojima se nastavlja negovanje ovog prijateljstva.
            Nemanja Milojević, šef kabineta predsednika opštine Inđija, gospodina Vladimira Gaka, istakao je između ostalog, da 12 godina prijateljstva i 10 godina „Beška fest-a“ govori da su uprkos izazovima koji su onemogućili prošla druženja, njihove veze ojačale, obećavši da će se uložiti napori da ovo prijateljstvo bude još sadržajnije. 
            Radivoj Paroški, zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, rekao je da je Pokrajinska vlada i do sada podržavala aktivnosti Opštine Inđija i da će to činiti i ubuduće, tim pre što je ove godine ustanovljen Konkurs za podršku manifestacijama zasnovanim na međunarodnoj saradnji, koja između ostalog podržava poslovnu saradnju i na taj način obezbeđuje i brži razvoj i promociju turizma, privredne grane koja utiče na razvoj sredina u kojima se dešava, kao i interakciju sa drugim sredinama.
            Karl Heinz Vendel, predsednik Partnerstva Beška-Karlshuld, obećao je da će već sledeće godine iz Nemačke na „Beška fest“ ogromnim autobusom doći veća grupa Nemaca koji takođe, u svojstvu domaćina očekuje posetu učenika, srednjoškolaca, studenata, sportista i kulturnih radnika iz Beške.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com