Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE OKTOBARFEST U SEPTEMBRU, U BEŠKI

OKTOBARFEST U SEPTEMBRU, U BEŠKI

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            „Doživi Oktobarfest u septembru, i Beški“ bio je ovogodišnji slogan festivala koji je obeležio desetu godinu postojanja i svoj kvalitet potvrdio kvantitetom, što kažu na kraju krajeva i jeste jedino merilo kvaliteta. „Dani vojvođansko-bavarske kulture” u Beški održani su ove godine u petak i subotu 2. i 3. septembra. Međunarodnim karakterom i bogatim raznovrsnim sadržajem, manifestacija je privukla zaista veliki broj posetilaca, ljubitelja dobre zabave i gastronomije.

            U specifičnoj vojvođansko-bavarskoj atmosferi na terenu za male sportove u centru Beške organizovani su gastro fest, noćni bazar, bogat kulturno-umetnički i muzički program. Nastupe brojnih kulturno-umetničkih društava, muzičke grupe iz Bavarske, tamburaša, kao i pop-rok koncerte upotpunila je bogata ponuda gastronomskih specijaliteta, zanatskog piva, domaćeg vina i bermeta.
            Pred početak festivala, dok se odvijala tonska proba i poslednje pripreme, razgovarali smo sa direktorom Turističke organizacije opštine Inđija, gospodinom Milanom Bogojevićem.
            *Gospodine Bogojeviću, po čemu se izdvaja ovaj festival od drugih u Srbiji, odnosno koja je njegova specifičnost?
            - Dani vojvođansko-bavarske kulture su zaista specifični po mnogo čemu, na prvom mestu ovo je festival pomirenja. Nastao je na bratimljenju bavarskog grada Karshuld i naše Beške, veliki broj Nemaca iz Karshulda je poreklom upravo iz Beške, njihovi preci napustili su je nakon Drugog svetskog rata. Zatim, ovo je festival na kome posetioci zaista mogu da osete duh Oktobarfesta. Tu su nemački bendovi, bavarsko pivo i kobasice i na sve strane možete čuti nemački jezik, što svakako možda i najviše doprinosi tom osećaju.
            *Ove godine deseti po redu Beška fest, da li se razlikuje od prethodnih godina?
            - Za razliku od prethodnih godina kada su nastupali „bendovi koji obećavaju“, ove godine smo se  odlučili za zvezde pop i rock and roll scene, pa su posetioci mogli da uživaju u nastupu Ivane Peters (Negativ), Tijane Dapčević koja je prvi put nastupila sa tamburašima, i to jednim od najboljih - Tamburaški orkestar Romansa, zatim tu su bili Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi, Đorđe Čavić, Bend Miloćopeze, Bend Džepovi i mnogi drugi. Takođe ove godine pored tradicionalnog Gastro festa organizovali smo i Noćni bazar. Ideja nam je da u svakoj manifestaciji, svakom projektu podržavamo male proizvođače hrane, pića i rukotvorina.  
            Manifestacija se realizuje u saradnji sa partnerskom opštinom Karlshuld iz Bavarske u cilju prezentovanja i afirmacije tradicije, običaja, kulture i gastronomije Vojvodine i Bavarske, kao i njihovog dugogodišnjeg prožimanja na ovim prostorima. Pokrovitelji manifestacije su Opština Inđija i Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju a organizatori su Mesna zajednica Beška, Turistička organizacija opštine Inđija i Zavičajno društvo “Stara Beška”, uz pomoć KUD-a “Branko Radičević” iz Beške i javnih preduzeća iz opštine Inđija.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com