Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE LIFEdu za bolje terensko obrazovanje i učenje van učionice

LIFEdu za bolje terensko obrazovanje i učenje van učionice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            U periodu od 01.09.2019. do 31.08.2022. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, bio je partner na realizaciji projekta “Learning through Interdisciplinary Field Education” (LIFEdu); br. 2019-1-CZ01-KA203-061379. Partneri koji su učestvovali na projektu su Univerzitet Palacky iz Olomouca (kao koordinator) i  Univerzitet u Mariboru (partnerska institucija).

Glavna ideja projekta vrednog 116019,00 EUR je interdisciplinarno terensko obrazovanje i učenje van učionice.
            Terensko obrazovanje je efikasna i inovativna nastavna praksa na svim nivoima obrazovanja. Može se primeniti kako u nastavi gotovo svih samostalnih predmeta (ili šireg polja), tako i u integrisanom konceptu nastave. Pogodan način primene terenskog obrazovanja u školskim kurikulumima, tj. njegova dalja primena u praktičnoj nastavi doprinosi efikasnom sticanju niza ključnih i profesionalnih kompetencija. To može rezultirati efektima da se student ili učenik bolje plasira na tržište rada, stekne sposobnost za kompleksno razmišljanje (u interdisciplinarnom kontekstu), rešavanje problema, rad u timu sa ličnom odgovornošću, rad sa savremenim tehnologijama, itd.
            Za tri godine realizacije projekta uključeno je više od 150 učesnika na projektu, među kojima su univerzitetski profesori, nastavnici iz osnovnih i srednjih škola širom Češke, Slovenije i Srbije i studenti svih nivoa studija sa sva tri univerziteta. Malo je reći da pored naučnih rezultata, projekat ima veliki značaj u nastavnoj praksi, a međusobna saradnja svih učesnika je nemerljiv benefit.            U avgustu 2022. održana je završna konferencija LIFEdu Erasmus+ projekta u Olomoucu, Češka Republika. Na konferenciji su učestvovali stručnjaci iz oblasti obrazovanja sa Palacky Univerziteta iz Olomouca, Univerziteta u Mariboru, Univerziteta u Novom Sadu i fakulteta Oranim Academic College iz Izraela, a prisustvovalo joj je veliki broj nastavnika različitih profila, kaoi članoviprojektnih timova. Iz Srbije konferenciji su prisustvovali svi članovi projektnog tima: dr Smiljana Đukičin Vučković (rukovodilac), dr Jelena Milanković Jovanov (administrator), dr Anđelija Ivkov Džigurski (član), dr Ljubica Ivanović Bibić (član).
            Sa nestrpljenjem se očekuje objava rezultata projekta, kako u vidu naučnih radova, tako i priručnika za zaposlene u obrazovanju koji će obuhvatati predloge za uvođenje terenske nastave u program nastave i učenja (u školski kurikulum) i pregled interdisciplinarnih aktivnosti pogodnih za učenje na terenu.  Priručnik će biti objavljen na četiri jezika: češkom, slovenačkom, srpskom i engleskom jeziku.

dr Anđelija Ivkov Dzigurski, redovni profesor
Šef katedre za društvenu geografiju
Departman za geografiju turizam i hotelijerstvo
Prirodno-matematički fakultet


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com