Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA ODRŽANI 13 DANI VESELE MAŠINE U KLJAJIĆEVU

ODRŽANI 13 DANI VESELE MAŠINE U KLJAJIĆEVU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Ljubitelji šljive i njenog destilata rakije šljivovice okupili su se u nedelju 11. septembra 2022. godine u Kljajićevu na Burduševom Brdu po 13 put na manifestaciji DANI VESELE MAŠINE. I pored relativno lošeg vremena u Bačkoj, kiša je i ovoga puta zaobišla Burduševo Brdo (a padala u Kljajićevu), i učinila da sve protekne u najboljem redu, baš onako kako su se organizatori i nadali – u takmičenju i druženju.

            - Ova manifestacija prerasta u značajan događaj na području Telečke visoravni. Naime, ova turistička priredba, po svome sadržaju i neobičnosti, jedinstvena je u Srbiji. Udruženje vinogradara i voćara „Visovi“  je okupilo poklonike dobre kapljice rakije šljivovice pečene na tradicionalan način u bakarnim kazančetima. Ugostili su proizvođače, ljubitelje božanske kapljice, majstore i njihove pomoćnike, koji su se nadmetali za najbolju rakiju šljivovicu. Takmičari su imali iste uslove, obezbeđen je kom iz zasada šljivika Udruženja uz loženje na drva, a posebna draž je što se takmičenje održava u istom voćnjaki gde su šljive od kog se peče rakija.Takmiičari osim iz Kljajićeva su pristigli iz Sombora, Stapara, Crvenke, Lenije i Čuruga ukupno 9 majstora i njihovih pomoćnika – obavestio je Branko Šoštarić Šole, predsednik Udruženja VISOVI, i nastavio:
            - Prisustvo novinara revije i portala TOPSRBIJA Miše Berčeka je veliko jer je prepoznao značaj i veličinu manifestaciju „Dani vesele mašine“. Dolazak Dragan Vukotića Vukote, organizatora prestižnog događaja ROGALJ koji se održava na Salašu 137 na Čeneju, gde je prošle godine među 30 odabranih manifestacija Vojvodine predstavljena aktivnost  Udruženje VISOVI, takođe je veliko priznanje, jer smo mogli da čujemo njegove impresije i sugestije i da razmenimo utiske.
            Manifestaciju su podržali i brojna srodna udruženje i gosti pristigli iz Malog Iđoša, Novih Kozaraca, Stapara, Melenaca, Nakova, Crvenke, Sivca, Stara Moravica, Bajmoka i Stanišića, Nišića, Riđice, Čuruga, Temerina, Apatina, kao i predstavnici Zavičajnog kluba Korduna, Udruženje boraca iz Kljajićeva, predstavnici Rastine, Amur Kljajićevo, MZ Kljajićevo, gosti iz Novog Sada, Krajiški kulturni centar, predstavnici Likovne grupe 76.
            - Veliki značaj i doprinos manifestaciji bilo je prisustvo gradonačelnika Sombora Antonia Ratkovića, gradskog većnika Slobodana Stanića, državne sekretarke Dušanke Golubović i sekretara skupštne grada Sombora Danije Dubajić, jer su prepoznali značaj ove manifestacije koja ima svoje mesto u Gradu Somboru kao potencijal za negovanje i nadogradnju. Potvrda tome je i činjenica da je na zajedničkom ručku bilo preko 120 osoba. Članice udruženja RUBAC iz Kljajićeva su spremile uštipke i dale doprinos samoj organizaciji manifestacije.
            - Potrudili smo se da budemo dobri domaćini. U prijatnoj dobrodušnoj atmosferi su sami gosti obilazeći kazane, takmičare i obilaskom zasada vinograda i voćnjaka na Burduševu brdu razmenjivali utiske vezane za ovu 2022. godinu i iskustva vezano za sušu veliku koja ju  je obeležila. Za dobar meni se pobrinuo u jutarnjim satima, nakon popijene prve čašice rakije, tandem Vuletić - Dereta u spremanju domaće kobasice u kotlovini, a za ručak je vrstan majstor Đoko Dragojević spremio ovčetinu sa slatkim kupusom. Sve se to kasnije zalilo dobrim vinom sa Telečke visoravni. Za dobru atmsferu se pobrinuo orkestar Brane Popoviće koji je uz živu pesmu razgalio grla priutnih..
            Najteže je bilo sudijama Nikici Šjatović, Georgi Lazarovu, Niko Badovinac, jer su ovoga puta odlučivale u nijanse u najboljoj esenciji iz takmičareskih kazana. Prvo mesto za 2022. pripalo je ekipi iz Čuruga Pešić i Dušan Gavrić, drugo Marku Gvojiću i Simi Bunčiću, a treće Slavku Popoviću i Pepi Radoševiću (obe ekipe iz Kljajićeva). Oni su pored diploma i medalja na dar dobili umetnički rad koji je osmislio poznati somborski slikar Jene Višinka.
            U okviru ove manifestacije održan je po 10. put ZLATNI DESTILAT RAKIJE ŠLJIVOVICE – ocenjivanje rakija iz 2021. godine i starije. Pristiglo  je 75 uzoraka iz cele Vojvodine i Srbije. Prvo mesto je osvojila rakija dr.Vlaški Milojka, drugo Pero Antičevića oba iz Somora, dok je treće mesto osvojio Dragoljub Pavlovič iz Stapara.
            Od ove godine je uvedeno i proglašenje najbolje rakije iz Kljajićeva, a to prestižno zvanje pripalo je Dejanu Sučeviću. Svi nagrađeni su na dar dobili umetničke slike i pripadajuće diplome i medalje.
            Ovu manifestaciju su podržali brojni sponzori, a svakako najveći dobrinos su dali članovi Udruženja i njihovi prijatelji na pomoći same organizacije.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com