Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Muzej Žeravica u Novom Miloševu svima interesantan

Muzej Žeravica u Novom Miloševu svima interesantan

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Deveti put, druge subote septembra, u Novom Miloševu, opština Novi Bečej, „Muzej Žeravica“, je bio mesto okupljanja brojne publike. Povod je održavanje godišnje promocije unikatne zbirke traktora i starih mašina, starih zanata i elektronskih uređaja koji čuvaju sećanje na prošla vremena, pod nazivom „Zalazak u svitanje“. Ovaj svojevrsni godišnji vremeplov muzeja, ove godine doživeo je posebno izdanje.

            - Dan otvorenih vrata, ove godine u specijalnom izdanju, bio je posvećen najmlađima jer je primećeno da su poslednje tri-četiri godine najčešći posetioci muzeja bila deca, od četiri do 10 godina. Logično je bilo da ove godine, ovaj događaj posvetimo njima - izjavila je Ivana Zec, kustos muzeja.
            U programu je učestvovalo preko 120 učesnika - dece, a najveći „teret“ podneli su učenici prvog razreda mesne Osnovne škole „Đorđe Joanović“, koji su javnosti prvi put prezentovali novouspostavljenu himnu „Muzeja Žeravica“, u čemu su im pomogli učenici petog razreda. Specijalna podrška došla je od deset bubnjara dečje bubnjarske sekcije Udruženja ljubitelja muzike iz Kikinde, Studio „MAUS“. Nakon izvođenja himne nastupilo je pet dečjih rock bendova iz Kikinde, koji su se predstavili autorskim i rock pesmama drugih autora.
            Ceo događaj ispratila je brojna publika sastavljena od roditelja, rođaka i komšija, te prijatelja i poštovalaca ovog prostora i vlasnika, gospodina Čedomira Žeravice, koji su se takođe odazvali u velikom broju.
            Na opšte zadovoljstvo, godišnja retrospektiva „Muzeja Žeravica“ završena je polučasovnim defileom od 20 traktora, kojima su upravljali iskusni radnici muzeja, uz dozvolu da gde god se našlo pogodno mesto za sedenje, smeste i provozaju deca.
            - Fokus predstojećih događaja biće na preko potrebnom proširenju prostora - ističe
Ivana Zec, podsećajući da svakog dana u muzej pristigne nešto novo, bilo da je reč o eksponatima, literaturi, nečemu čemu je ovaj prostor namenjen. Svake godine priličan je broj mašina vraćenih u radno stanje, a ima i onih starih, novo nabavljenih. Na žalost, puno vrednih mašina nalazi se pod vedrim nebom.
            - Čekamo konkurse sledeće godine da vidimo da li ćemo moći da obezbedimo bar deo sredstava i obezbedimo adekvatne uslove za smeštaj svega što bi trebalo da se nalazi u zatvorenom prostoru. Nije nam lako, jer izdaci su ogromni, a muzej privatan i nije na budžetu. Ipak smo uspeli da pripremimo za decu/učesnike i skromne poklone: majicu, ranac sa sveskom, obeleživačem stranica, tehničkim olovkama, za srećan početak nove školeske godine - kaže kustos i podseća, da je prošle godine uspešno zaživela „Muzejska radionica“ usmerena na kreativan rad dece i njihovih roditelja, kako bi što više kvalitetnog vremena proveli zajedno, družeći se.
            Prolaskom kroz kapiju Muzeja svaki posetilac ulazi u nepoznatu dimenziju, neko novo/staro, pređašnje vreme. Utisku jedne epohe, u umetnosti poznate kao Art déco, čiji su umetnici, između ostalog, ponešeni industrijskim napretkom, mašinama, automobilima, ostavili prepoznatljiv estetski trag, saglediv u svakom kutku ovog muzeja, kome je teško odoleti. Zato nije iznenađenje što iz godinu u godinu muzej beleži sve više posetilaca, koji dolaze u vidu organizovanih, i sve više porodičnih poseta.
            - Rečenica koja mi je prijala i koju sam se trudila da zapamtim, čula sam od strane jedne turističke agencije, i glasi: Do sada su nam nudili „Muzej Žeravica“, a sada vas traže. Što znači da to što radimo, radimo kako treba - zaključila je naša sagovonica.

Fotografije: Ivana Zec

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com