Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE TOURCOMSERBIA

TOURCOMSERBIA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Fond za nauku Republike Srbije krajem 2021. godine je odobrio projekt TOURCOMSERBIA (Tourism destination competitiveness - evaluation model for Serbia), a realizacija je otpočela u januaru 2022. godine. Predviđeno trajanje projekta je tri godine.Projekat je dobio podršku ključnih zainteresovanih strana u razvoju turizma Srbije među kojima se izdvajaju Turistička organizacija Srbije, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije - YUTA, kao i Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - HORES.

            Projekat je podnet u saradnji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je nosilac projekta i Univerziteta Singidunum.
            Srbija je turistička destinacija u razvoju gde turizam može biti jedan od ključnih sektora koji doprinosi sveukupnom ekonomskom i društvenom rastu i razvoju. Konkurentnost turizma Srbije u međunarodnim okvirima nije na zavidnom nivou, a postoji realan prostor za veću ekspanziju turizma i zauzimanja značajnije konkurentske pozicije. Upravo iz tog razloga projekat TOURCOMSERBIA stvara dobru osnovu za, s jedne strane, shvatanje značaja i pozitivnih doprinosa koje turizam može imati po privredu jedne zemlje i, s druge strane, podsticanja na postizanje konkretnih rezultata razvoja s akcentom na održivost i unapređenje konkurentnosti turizma Srbije. 
            Jedinstvenost i inovativnost projekta TOURCOMSERBIA je zasnovana na uspostavljanju modela za merenje i ocenu konkurentnosti koji će činiti sintezu naučne i stručne misli u ovoj oblasti, ali sa ključnim rezultatom, postavljanje jedinstvenog modela za Srbiju kao turističku destinacije i njen konkurentski set.  Sinteza ideja u ovakvom pristupu podrazumeva veliki iskorak na polju nauke i struke u međunarodnim okvirima, posebno jer ne postoji jedinstveni model za ocenu konkurentnosti koji može biti upotrebljen na primeru svake turističke destinacije. Pored toga, ako se doda da je većina postojećih modela teorijskog karaktera, da je mali broj praktičnih modela za ocenu konkurentnosti zaživeo i konkretno upotrebljen za inpute politici razvoja turizma u destinacijama, ovaj projekat stvara jasne osnove sinteze teorijskih saznanja i mogućnosti praktične primene, a u cilju postizanja razvoja turizma sa svim pozitivnim efektima koje donosi jednoj zemlji. 
            Do sada su realizovane prve tri od četiri faze razvoja modela za merenje konkurentnosti turizma Srbije. U saradnji sa ključnim akterima u turizmu u Srbiji (stručnjaci iz industrijskog, vladinog i akademskog sektora) identifikovan je 101 relevantan indikator za merenje konkurentnosti turističkih destinacija Srbije. Nakon odabira indikatora, oni su podeljeni u tri upitnika (indikatori za turiste, strane turoperatore i interne ključne aktere uključujući i lokalnu zajednicu) za pilot testiranje Pilot testiranje je sprovedeno tokom jula i avgusta 2022. putem mejla za interne zainteresovane strane, lokalnu zajednicu i turoperatore i na licu mesta u smeštajnim objektima za posetioce/turiste. U narednom koraku će biti sprovedeno istraživanje sa svim pomenutim ciljnim grupama, čime će biti izvršena finalna validacija modela.
            Rezultati dosadašnjih aktivnosti u okviru projekta biće predstavljeni na predstojećim konferencijama:
            Singidunum International Tourism Conference, koja će se održati 7. oktobra 2022. godine u Beogradu (https://sitcon.singidunum.ac.rs/), i
            Contemporary trends in tourism and hospitality (CTTH 2022), koja će se održati u periodu od 17-19. novembra 2022. godine u Novom Sadu u Master centru Novosadskog sajma u toku održavanja Međunarodnog sajma turizma (https://ctth2022.pmf.uns.ac.rs/).

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com