Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Izabran najbolji mladi poljoprivrednik i najbolje poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji

Izabran najbolji mladi poljoprivrednik i najbolje poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji

  • PDF

            Pobednik ovogodišnjeg Izbora za najbolje poljoprivredno gazdinstvo Srbije je Aleksandar Žilić iz Martinaca. Drugo mesto u izboru za najbolje gazdinstvo pripalo je Bojanu Ceniću iz Dublja, a treće Slaviši Stojkoviću iz Male Reke. Za najboljeg mladog poljoprivrednika proglašen Radivoj Lagundžin iz Iđoša. Direktan prenos proglašenja emitovan je na Prvom program Radio-televizije Vojvodine, u novoj zgradi na Mišeluku, gde je i upriličen događaj dodele nagrada.

            Ovogodišnji izbor organizovalo je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika SUMP u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i uz institucionalnu podršku Privredne komore Vojvodine, sa ciljem promovisanja poljoprivrede. Reportažama o životu i radu na selu pokazali su i široj publici kako izgledaju njihova imanja kao i njihova svakodnevica. Tokom februara i marta oni su se prijavljivali na konkurs zvanične internet stranice najboljegazdinstvo.rs, a odlukom stručnog žirija u uži krug plasiralo se 15 poljoprivrednika koji su do proglašenja predstavljeni i široj javnosti. Pravo na učešće imali su svi registrovani poljoprivrednici koji su u aktivnom statusu i koji su u trenutku konkurisanja imali manje od 40 godina. Selekcija prijava i kandidata, kao i odluka o proglašenju pobednika u obe kategorije bila je zadatak osmočlanog žirija u sastavu: prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu; Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije; Milija Miletić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije; doc dr Vuk Radojević, Pojoprivredni fakultet u Novom Sadu i savetnik dir. Instituta NS Seme; Laslo Arendaš, poljoprivredni ataše Delegacije EU u Srbiji; Goran Eror, urednik emisija o poljoprivredi na Radio-televiziji Vojvodine; Mila Marković, savetnica za poljoprivredu, Ambasada Kraljevine Holandije i Božo Joković, dir. ZZ “Agro eko voće”, Arilje
            Uručujući nagrade za najbolje poljoprivredno gazdinstvo predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Privredna komora Vojvodine podržala ovaj projekat jer je poljoprivreda veoma važan segment u našoj privredi.
            - Poljoprivreq sa 10% učestvuje u ukupnom BDP- u. Za prvih sedam meseci ove godine vrednost spoljnotrgovinske robne razmene agrara Republke Srbije iznosila je 4,4 milijarde evra. Izvoz agrarnih proizvoda činio je 17,7 % ukupnog izvoza Republike Srbije u navedenom periodu - istakao je Vučurević.
            Najjboljem mladom poljoprivredniku uručena je plaketa i vaučer u iznosu od 300.000
RSD, dok su trećeplasirani i drugoplasirani u Izboru za najbolje poljoprivredno  azdinstvo osim plaketa dobili vaučere u vrednosti od 200.000 RSD, odnosno 300.000
RSD. Pobedniku Izbora pripalo je pola miliona dinara, plaketa i zlatni srpski dukat.
            Pokrovitelji Izbora za najbolje poljoprivredno gazdinstvo i Izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika u RS za 2022. godinu su MK Group, NLB Komercijalna banka, Agrotech poljoprivredne mašine, Syngenta, DDOR osiguranje i Unipol Gruppo.

Kristina Đogo, PR
Privredna komora Vojvodine

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com