Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Pao rekord na Izložbi gljiva u Kragujevcu

Pao rekord na Izložbi gljiva u Kragujevcu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U subotu 17.09.2022-ge godine je održana 22. „Izložba gljiva“, manifestacija Gljivarskog društva  „Šumadija“ u Kragujevcu, na već standardnom mestu u sali Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Ako ste već bili na nekoj od prethodnih manifestacija znate da je sve bilo pod konac i da su članovi GD „Šumadija“ sa planina oko Kragujevca doneli na manifestaciju maksimalni broj vrsta gljiva. Tako je bilo i ove godine.

            Ako niste stigli da dođete možete sada samo da se kajete. Bilo je ovo najuspešnija manifestacija u istoriji GD „Šumadija“ sa čak oko 380 vrsta izloženih samoniklih gljiva. Lestvica, koju su članovi ovog GD i do sada držali veoma visoko, sada je podignita na nedostižnu visinu.
            Poseta je bila adekvatna i sala PMF-a jedva da je mogla da primi sve ljubitelje gljiva koji su došli da ovu fenomenalnu postavku pogledaju. Bile su tu i dve TV ekipe koje su snimale priloge o manifestaciji. Ja sam po običaju pravio fotografije i manifestacije i gljiva. Nisam baš svaku gljivu slikao, ali i tako sam napravio preko 400 fotki. Za vas sam odabrao samo neke i to u dva dela. U prvom delu je manifestacija, a u drugom su neko od eksponata sa izložbe.
            I na kraju šta reći. Ja kada se popnem na Frušku goru, na bilo koji vidikovac, okolo vidim samo ravnicu. Članovi GD „Šumadija“ u svojoj bližoj okolini imaju samo planine. To je njihova nedostižna prednost i jasno je zašto mogu da sakupe toliki broj vrsta gljiva. Ove godine rekordnih oko 380 vrsta. Od sveg srca im čestitam na tome. 
Više fotografija možete da pogledate na: https://www.facebook.com/stevan.baluban.1

Tekst i foto: Stevan Baluban,
Gljivarsko društvo „Novi Sad“

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com