Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Brojnim sadržajima ispunjena manifestacija DANI EVROPSKE BAŠTINE - DANI BAČA

Brojnim sadržajima ispunjena manifestacija DANI EVROPSKE BAŠTINE - DANI BAČA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Turistička organizacija opštine Bač je, uz podršku opštine Bač, održala manifestaciju „Dani evropske baštine - Dani Bača 2022”, od 15. do 18. septembra. Ovogodišnja tema manifestacije je bila „Održivo nasleđe”.

            Manifestacija „Dani evropske baštine - Dani Bača” otvorena je 15. septembra Forumom na temu „Održivo nasleđe” u Edukativnom centru „Vekovi Bača”. Cilj foruma bio je da se kroz tri tematske celine i prateći program pruži što sveobuhvatniji doprinos temi manifestacije „Održivo nasleđe”, šire vrednosti Kulturnog predela Bača, kao nominovanog Uneskovog dobra, kao i ukazivanje na projekte popularizacije nasleđa koji su u toku.
            Drugog dana Foruma, 16. septembra, Turistička organizacija opštine Bač je predstavila projekat pod nazivom „Dani evropske baštine - Dani Bača, Konferencija o brendiranju Bača: Bač pred UNESKOVIM vratima.” Istog dana, održan je koncert duhovne muzike u Franjevačkom samostanu. Orkestar Osnovne škole „Jan Kolar” iz Selenče, Kamerni hor „Zvony”, Inkluzivni hor „Ison” iz Novog Sada, David Bertran i Milica Majstorac učestvovali su u ovogodišnjem koncertu duhovne muzike.
            Centralnog dana manifestacije, 17. septembra, održana je online konferencija „Održivo nasleđe za sve generacije”. U Gradskom parku u Baču posetioci su mogli da obilaze štandove sa ručnim radovima i proizvodima u okviru Etno pijace, u kojoj su učestvovale sve osnovne škole i Srednja poljoprivredna škola Bač, PG „Gajić”, Edukativni centar „Poletarac”, PU „Kolibri”, KUD „Mladost”, Etno sekcija iz Selenče, HKU „Antun Sorgg”, dok su najmlađima najviše pažnje privukle radionice likovne kolonije i viteške radionice streličarstva, rezbarenja minijatura, vajarstva, okloparstva i oslikavanja štitova.
            Program svečane ceremonije otvaranja održan je u Velikoj sali Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” Bač. Zamenica predsednika opštine Bač Marina Balaban zvanično je u 15.00 časova otvorila manifestaciju. U kulturno-umetničkom delu programa, publika je imala priliku da uživa u muzici orkestra OŠ „Jan Kolar” iz Selenče, hora OŠ „Vuk Karadžić” iz Bača pod rukovodstvom dr Jurja Suđija, kao i u Dečjem horu KUD-a „Mladost” i nastupima folklornih ansambala.
            Večernji program je nastavljen uz nastup di-džej Goše iz Bača i velikim koncertom Dženana Lončarevića u Sportskoj hali u Baču.
            Nedelja je tradicionalno rezervisana za sportski dan u okviru kojeg su u sali Osnovne škole „Vuk Karadžić” u Baču, Sportskoj hali u Baču i u prostorijama sportskog šahovskog udruženja „Kraljev gambit” održani memorijalni turniri u fudbalu „Zvonko i Zdravko”, u odbojci „Memorijal velikana” i u šahu „Drago Jošić”.
            Najuspešnija ekipa turnira u fudbalu su „Krila Krajine” iz Bačke Palanke, koji su u finalnoj utakmici savladali ekipu „Tekstilac” iz Odžaka, dok je treće mesto osvojila ekipa „Tvrđava” iz Bača. Za najboljeg igrača proglašen je Uroš Grabovac iz Bačke Palanke, golmana Matej Jurković iz Bača i za najboljeg strelca izabran je Ognjen Stamenković iz Odžaka. Turnir je otvorio predsednik opštine Bač dr Steva Panić.
            Na memorijalnom turniru u odbojci učestvovale su ekipe „Radnik” iz Bijeljine, „Mursa” iz Osijeka” i „Partizan” iz Bača. Prvo mesto osvojila je ekipa „Radnik”, drugo mesto ekipa „Mursa” i treće mesto ekipa „Partizan”. Najbolji igrač turnira je Nikola Drljić iz ekipe „Radnik”.
            Sportsko šahovsko udruženje „Kraljev gambit” održalo je memorijalni turnir drugi put zaredom. Na turniru je nastupalo 26 igrača, a najbolji u seniorskoj konkurenciji bio je Mihael Šipek, najbolji omladinac Mladen Bundalo, a najbolji junior bio je Marko Pavlićević. Nagradu za najuspešnijeg igrača odneo je Miloš Stajić.
            U petak, 23. septembra, u Velikoj sali Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” biće prikazana pozorišna predstava „Pozovi M radi užitka”.
            U subotu, 24. septembra, u Velikoj sali Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” biće prikazana dva filma. Od 18.00 časova animirani film za decu „Liga super ljubimaca”
i u 20.00 časova film „After - posle srećnog kraja”.
            Gastronomska manifestacija i takmičenje u pripremanju autentičnih jela biće održana u nedelju, 25. septembra od 16.00 časova u holu Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” Bač, čime će ujedno biti zatvorena ovogodišnja manifestacija "Dani evropske baštine - Dani Bača 2022”.

Darko Vojnović,
direktor Turističke organizacije opštine Bač

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com