Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE TwinSubDyn - novi projekat novosadskog PMF-a

TwinSubDyn - novi projekat novosadskog PMF-a

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu je koordinator projekta „Podizanje kapaciteta i izvrsnosti u oblasti uticaja primene organskih suplemenata na zemljište u pogledu dinamike nutrijenata  i kontaminanata u podzemlju” - TwinSubDyn (Twinning excellence on organic soil amendments effect on nutrient and contaminant dynamics in the subsurface), koji se realizuje u okviru Horizont Evropa programa specijalno namenjenog za jačanje kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana. Konzorcijum čine, pored PMF-a, University of Vienna, Forschungszentrum Jülich, Spanish National Research Council -Instituto de Recursos Naturales y Agrobiología de Sevilla i Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg. Projekat traje od 1. avgusta 2022. do 31. jula 2025. Ukupan budžet projekta iznosi skoro 1,5 milona eura.

            Iako je trenutno primena organskih sumplemenata u zemljištu u zemljama Zapadnog Balkana na niskom nivou, očekuje se njen porast u narednom periodu, pre svega zbog očekivanog porasta potencijalnih izvora ovih suplemenata. Pre svege kroz izgradnju postrojenja za proizvodnju biogasa i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čiji nusprodukti (anaerobni digestat i mulj) mogu biti potencijalni organski suplementi, i u manjoj meri, porasta proizvodnje komposta i biouglja. Ovi organski suplementi mogu biti izvor hranljivih materija, kao i organskih kontaminanata (pretežno farmaceutika, pesticida i mikroplastike), stoga se njihov potencijalni uticaj na kvalitet zemljišta i podzemnih voda mora dobro ispitati.
            Projektne aktivnosti obuhvataju usavršavanje mladih i iskusnih istraživača PMF-a na renomiranim partnerskim institucijama, treninge organizovane za podizanje znanja i kapaciteta istraživača na PMF-u, radionice namenjene istraživačima i zainteresovanim stranama (donosiocima odluka, javnim preduzećima, kompanijama i organizacijama čiji je fokus zaštita životne sredine, agrokompanijama i dr.) i organizaciju letnje škole namenjene istraživačima i zainteresovanim stranama širom regiona Zapadnog Balkana, ali i Evrope.       Projekat će obuhvatiti i realizaciju istraživanja u oblasti uticaja organskih suplemenata na dinamiku nutrijenata i kontaminanata u podzemlju i njihovom uticaju na pozemne vode.
            Informacije o projektu: https://www.linkedin.com/in/twinsubdyn-project-6224b4247/ ili https://www.researchgate.net/profile/Twinsubdyn-Project

Prof. dr Snežana Maletić,
koordinator projekta TwinSubDyn

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com