Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Carski provod u carskom gradu Sirmiumu

Carski provod u carskom gradu Sirmiumu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Najbolji način da upoznate deo kulture golemog nasleđa Rimskog carstva, uživate u prirodi SRP „Zasavica“ i NP „Fruška gora“, učestvujete na brojnim letnjim festivalima na otvorenim istorijskim pozornicama, doživite spoj modernog naslonjenog na drevnu istoriju, je da posetite Sremsku Mitrovicu, odnosno Sirmium.

            Tim Turističke organizacije grada Sremska Mitrovica, neumoran promoter vrednosti ovog jedinstvenog grada i njegove okoline, uspeo je da profiliše grad kao čuvara vremena, jedne od prestonica Rimskog carstva u periodu tetrarhije krajem III i početkom IV veka, značajan i po tome što je u njemu bilo smešteno nekoliko kovnica novca. Još značajniji što je na njegovom tlu rođeno sedam (po nekima deset) rimskim careva: Trajan Decije, Aurelijan, Maksimijan, Hostilijan, Konstantin II, Gracijan. Najviše pominjan Marcus Aurelius Probus, rođen u obližnjim Grgurevcima, ostavio je za sobom velike zasade vinove loze (oko 280 godine), prekršivši zabranu proizvodnje izvan Apeninskog poluostrva, koju je uveo car Domicijan 92. godine, zbog viška proizvedenog vina i pada cene na tržištu.
            Na iskopinama antičkog grada, živi moderna Mitrovica, neopterećena prošlošću, istovremeno ponosna na nju, spoju koji se iznova i iznova potvrđuje na brojnim gradskim manifestacijama. Jedna od njih „Vinski park“ krajem avgusta, baštini sećanje, upravo na Probove vinograde na obroncima Fruške gore, na Šuljamačkoj glavici, gde je 2012. nikla vinarija nazvana imenom slavnog rimskog vojskovođe, koji je imao šire vidike od vojevanja, zbog čega je platio glavom.
            Bojana Živković Santrač, ispred Turističke organizacije grada Sremska Mitrovica kaže da su nastojanja TO tima promocija svih vrednosti ovog područja zbog činjenice da su u ovom kraju vina podjednako dobra kao i kulen. Dokaz su brojne vinarije na glasu i nadaleko čuven sremački kulen i kobasica. Ali tu su i mnogi drugi proizvodi koje turisti i sugrađani mogu da kupe u Turističkom info centru (Svetog Dimitrija 10),  jednom od najsavremenijih u zemlji, opremljenim najmodernijim video zapisima i multimedijalnim sadržajima.
            Sremska Mitrovica je poznata po svojim manifestacijama, a jedna od najatraktivnijih, kako zbog ambijenta, tako i sadržaja i same organizacije je „Vinski park“ krajem avgusta. Njoj prethodi četvorodnevni „Srem Folk Fest“ koji preporučuje i Međunarodna federacija folklornih festivala CIOFF, pod čijim okriljem deluje i mitrovački festival folklora od 2015. Slede dečja i porodična okupljanja tokom septembra.
            U Sremskoj Mitrovici se nalazi jedna od najuređenijih u Srbiji, u Vojvodini sigurno, rečnih Gradskih plaža, koju je marta 1965. posetio i drug Tito, prokomentarisavši „kako je ovde lepo kao na Brionima“.
            - Svake godine plažu dodatno uređujemo i unapređujemo njen sadržaj. Ove godine je Grad obezbedio besplatne ležaljke i suncobrane za sve posetioce plaže, na kojoj su spasilački timovi i službe hitne pomoći stalno prisutne. Izuzetno smo ponosni na zabavno-sportske sadržaje i mobilijar, kako plažni tako i rekreativni, namenjen svim starosnim grupama koje posećuju Gradsku plažu - objašnjava Bojana Živković Santrač.
            Kao i većina vojvođanskih mesta i Sremska Mitrovica je kuburila sa smeštajem, ali se i ovaj problem polako rešava, zahvaljujući smeštaju u seoskim domaćinstvima, čime se dopunjuju smeštajni kapaciteti grada. S druge strane, nove investicije razvijaju se u pravcu upotpunjavanja hotelske ponude sa najboljim sadržajima ovog tipa.
            Poseban raritet predstavlja SRP „Zaasvica“ koji je i ovoga puta, među prvima u Srbiji u svoj program uvrstio „glamping“ - vid aktivnog odmora u smislu luksuznog kampovanja, i pored postojećeg auto-kampa „CAMPING ZASAVICA”, koji i danas slovi za jedan od najorganizovanijih prostora za kampovanje u zemlji, obezbedio sve uslove boravka turista u prirodi.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com