Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Novosadski sajam najavio Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije

Novosadski sajam najavio Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije biće održani od srede, 28. septembra do nedelje, 2. oktobra. Nastupiće oko 100 izlagača iz Srbije, Mađarske, BiH i Austrije. Uz izložbenu postavku u halama i na otvorenom delu Sajmišta biće organizovane stručne aktivnosti, radionice, edukacije, a izlagači najavljuju i brojne zanimljivosti, takmičenja i atrakcije. Za posetioce sa kupljenim ulaznicama, Novosadski sajam je u saradnji sa izlagačima organizovao Poklon-igru sa vrednim nagradama.

            - Pokrajinski sekretarijat kao resorni sekretarijat pružiće punu podršku kada je reč o organizaciji Sajma lova i ribolova i Sajma ekologije. Kada govorimo o nekim rezultatima Pokrajinskog sekretarijata, u delu lovstva, samo u 2022. godini je opredeljen iznos od 75 miliona dinara, a od 2011. godine je  opredeljeno je oko 430 miliona dinara upravo za promociju i razvoj lovstva. Pored toga smatramo još bitnijim da je u tom periodu utvrđeno 157 lovišta, tako da smo na neki način ne samo uticali na razvoj lovstva već i na zaštitu divljači i njenog staništa - rekao je pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Petar Samolovac.
            - Mi tradicionalno učestvujemo na Sajmu lova i ribolova, a ove godine smo se potrudili da napravimo još bolji štand. Prošle godine je bio na 160 kvadrata, a ove godine će biti na tri sprata i 307 kvadrata. Na štandu ćemo prikazati 80 trofeja iz ovogodišnje rike jelena i 5 ili 6 dermopreparata gde ćemo prikazati ekotip jelena iz sremskih šuma i ekotip jelena iz Banata, iz Deliblatske peščare jer takvi jeleni imaju i preko 300 kilograma. U okviru Sajma ekologije, na centralnom delu našeg štanda ćemo prikazati dva zaštićena područja, to su Gornje Podunavlje i Obedska bara, dok će na štandu „Izložba lovne faune Republik Srbije“, od 600 prikazanih trofeja, 111 će biti naših - rekao je direktor JP „Vojvodinašuma“, Roland Kokai, i najavio deseto takmičenje gađanja glinenih golubova koje će biti održano u Kaćkoj šumi, proslavu 20 godina postojanja  „Vojvodinašuma“ i tradicionalno spremanje lovačkog paprikaša.
            -  Naš Savez je jedan od starijih Saveza koji će u decembru proslaviti jubilej - 100 godina postojanja. U čast tog jubileja, otvara se prvi Muzej lovstva u Srbiji. Taj Muzej nam jako puno znači jer će on biti edukativnog karaktera; ne samo muzej kao muzej, već je zamišljen da bude u svrhe edukacije i promocije lovstva. U izradi tog Muzeja, izuzetno veliku pomoć imamo od Vojvodinašuma. Organizovaćemo Donatorsko veče gde ćemo prikupljati trofeje koje će doneti naši lovci da ostave na trajno čuvanje  Muzeju lovstva Vojvodine - rekla je zamenica predsednika Lovačkog saveza Vojvodine, Sanja Momčilović Bognič. Ona je napomenula da će na štandu Lovačkog saveza Vojvodine biti održan i Memorijal Jaroslavu Papu uz postavke fotografija ovog velikog  fotografa i prijatelja prirode.
            - Pitanje unapređeneja životne sredine je veoma važno, i Grad Novi Sad izuzetnu pažnju posvećuje ovim sajmovima, i redovno učestvuje. Naša ciljna grupa su deca i svake godine pa i ove, organizujemo radionice za decu nižih razreda osnovnih škola, tako da ako je neko posetio štand Gradske uprave, mogao je da vidi da je veoma dinamično i interesantno. Imamo obećanje da ćemo ove godine dobiti jednu interaktivnu igricu u kojoj će deca moći sama da učestvuju, ali će takođe moći i odrasli da im se priključe, obavestila je v.d. načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Dragica Branković, i najavila konferenciju na kojoj će promovisati istraživačke i razvojne projekte kao i još mnogo interesantnih dešavanja na štandu Uprave.      
            - Svakako da smo se potrudili da ovogodišnji LORIST bude kvalitetan i da zainteresuje naše posetioce. Pripremili smo standardni izlagački deo u Hali 1, gde se nalaze najvažniji segmenti vezani za lov i ribolov. Lovci znaju da je u toku priprema pred lovnu sezonu koja uskoro počinje, tako da je ovo idealan trenutak da se opreme po specijalnim sajamskim popustima i pogodnostima koje naši izlagači nude. U okviru Sajma ekologije, kod Teretnog ulaza 1, Novosadskog sajma, biće npravljeno Reciklažno ostrvo, koje će poslužiti  kao  jedan vid edukacije za najmlađe, s obzirom da ekologija postaje sve značajnija u našim životima - izjavio je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, i nastavio:
            - Ono što je novina, pored Hale 1 i Aule koje su tradicionalno izlagačke, ove godine smo uključili i Halu „Master“, a biće prilika za sve posetioce da pogledaju štand kojim su se država Srbija i Ministarstvo poljoprivrede predstavil na Svetskoj izložbi trofeja u Budimpešti, prošle godine, pod nazivom ONE WITH NATURE, s tim što će taj štand, kod nas na Novosadskom sajmu biti još veći. Kod nas će biti na gotovo 500 m2; tamo je bilo 500 trofeja, kod nas će biti 620 trofeja. Od pratećih sadržaja koji će biti održani na Sajmu lova i ribolova, moći ćete videti Konjički turnir u preponskom jahanju, obradu mesa divljači, druženje sa sokolarima, Izložbu fotografija pasa mešanaca, defile lovačkih pasa, prvu lovačko-kinološku školicu, za najmlađe biće prikazana demonstracija vabljenja, organizovana  školica ribolova, radionice, pravljenje igračaka od recikliranog materijala itd.
            Na Sajmu lova i ribolova i Sajmu ekologije, koji će biti priređeni od 28. septembra do 2. oktobra, za sve posetioce sa kupljenim ulaznicama Novosadski sajam je, u saradnji sa izlagačima, organizovao Poklon-igru. Cena pojedinačne karte je 350 dinara. Ulaznice za kolektivne posete (najmanje 15 osoba), kao i one za kolektivne posete đaka i studenata, penzionere i decu od 7 do 12 godina koštaju 300 dinara. Za kolektivne posete neophodno je dostaviti najavu sa brojem posetilaca - na memorandumu udruženja, zadruge, škole ili fakulteta, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica.
            Radno vreme sajmova od 28. septembra do 1. oktobra je od 10 do 19 časova. U nedelju, 2. oktobra radno vreme za posetioce biće od 10 do 17 časova.

PR SLUŽBA NOVOSADSKOG SAJMA

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com