Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Vesti sa Zlatibora

Vesti sa Zlatibora

  • PDF

            Turistička organizacija Zlatibor objavila je da će u  predstojećem jesenjem periodu Informativno-turistički centar u okviru poslovne zgrade Turističke organizacije Zlatibor raditi svakog dana od 08:00 do 20:00 časova, dok će Info centar na Kraljevom trgu raditi svakog dana od 09:00 do 17:00 časova. Za sve informacije posetioci zlatne planine mogu se informisati i na broj +381 31 845 103 i +381 31 846 088.

            Turistička organizacija Zlatibor obeležila Svetski dan turizma
         Turistička organizacija Zlatibor pridružila se manifestaciji obeležavanja Svetskog dana turizma koji je ove godine obeležen na Adi Ciganliji, jednoj od najpoznatijih turističkih atrakcija Beograda, poznatoj po prirodnom ambijentu i brojnim sportsko-rekreativnim kapacitetima. Svetski dan turizma obeležava se 27. septembra, a manifestacija je održana dva dana ranije, u nedelju, 25. septembra, od 11 do 17 časova, kada su brojni stanovnici i posetioci Beograda mogli iskoristiti svoje slobodno vreme i uveličati ovaj događaj.
            Grad Beograd, Sekretarijat za privredu i Javno preduzeće „Ada Ciganlija” kao domaćini, uz podršku JKP „Beogradske pijace” i drugih partnera, organizovali su ovu prezentaciju turističke ponude Ade, kao i cele Srbije.
            Izlagači su bili: Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Vojvodine, Turistička organizacija regije Zapadna Srbija u okviru koje je nastupila i Turistička organizacija Zlatibor, Dunavski centar za kompetenciju, Muzej iluzija i JP „Ada Ciganlija”, kao domaćin ove manifestacije Takođe, predstavili su se i članovi Nacionalne asocijacije za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke”, koji su deci i mladima priredili radionice tradicionalnih i starih zanata.
            Svi posetioci manifestacije obeležavanja Svetskog dana turizma na samom ulazu u Adu Ciganliju mogli su uživati u bogatom muzičkom programu sa različitim izvođačima dok su na velikom ekranu centralne bine emitovani promotivni filmovi destinacija izlagača. Bila je to sjajna prilika da se građanima glavnog grada Zlatibor, kao draga i uvek aktuelna destinacija, učini još bližim i upoznaju sa bogatom turističkom ponudom i jesenjim popustima, odnosno mogućnostima odmora u toku jeseni na „zlatnoj planini“. Pored toga, zajednički i sa zadovoljstvom je u danu kada se slavi turizam poslata poruka svih izlagača i organizatora o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrednosti turizma, kao i doprinosu koji ovaj sektor može dati u procesu ostvarenja ideje održivog razvoja, postala još vidljivija.
            Završena letnja sezona na Ski centru Tornik
            U nedelju, 18. septembra, završena je letnja sezona u ski centru Tornik. Kao i prethodnih godina i ove sezone, ljubitelji planine imali su priliku da tokom letnjih meseci uživaju u brojnim aktivnostima, poput vožnje bicikala, vožnji bobom na šinama ili panoramskom vožnjom žičarom, kao i drugim sportsko-zabavnim sadržajima.
            Pored mnogobrojnih sadržaja ovog leta Tornik je bio domaćin i veoma atraktivnih sportskih manifestacija međunarodnog karaktera kao što su “Nebeska trka” i “Tribalion”. Druga trka sezone „Tornik Sky Race" održana je 2. aprila u organizaciji Skyrunning asocijacije Srbije i Crne Gore sa preko 105 učesnika, dok je Tribalion održan poslednjeg radnog vikenda letnje sezone, 17. septembra, sa skoro 2000 učesnika.  Ove manifestacije pored sportskog karaktera u kome su  učesnici pomerali granice izdržljivosti zainteresovale su i veliki broj posmatrača koji su imali priliku da kroz ove aktivnosti upoznaju lepote Zlatibora. 
            U narednom periodu Skijališta Srbije intenzivno rade na pripremama za novu zimsku sezonu na Torniku, a  ubrzo će se u pretprodaji naći ski pasovi po sniženim cenama. Ski centar „Tornik" nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 - 1.490m, 9 km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Ski centar Tornik opremljen je sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, dva ski lifta tipa ”sidro”, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat. Pet staza na raspolaganju je skijašima a to su, Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac i Stankova ravan koje su pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje.
            Septembarsko izdanje Elektronskih novina
            Turistička organizacija Zlatibor objavila je novo izdanje Elektronskih novina. Ovaj broj otvara uvodnik glumice Borke Tomović. Tema broja donosi priču o Zlatiboru, kao planini koja privlači umetnike i kulturne stvaraoce.
            Poseban pečat zlatiborskoj kulturi i doprinos turizmu već duže od decenije daje Međunarodni festival sportskog filma koji je održan u Kulturnom centru Zlatibor. Ovaj multimedijalni prostor za odvijanje umetničkih sadržaja na „zlatnoj planini“ je u galeriji priredio preko 50 izložbi. Nadareni umetnici su primećeni i na najprometnijem šetalištu, Kraljevom trgu i oko jezera, gde slikaju portrete i izlažu svoja umetnička dela. Pravi dom za umetnike jeste i obližnje selo, Trnava, gde je održana 30. likovna kolonija.
            Ovo izdanje sumira i događaje koji su tokom proteklih dana obeležili turistička dešavanja na „zlatnoj planini“. Kvalitetna ponuda, raznovrsni sadržaji i bogati programi za boravke gostiju svih uzrasta privukli su veliki broj turista.
            Još jedna od interesantnih priča ovog broja jeste o Udruženju za negovanje narodne tradicije „Zlatibor” Čajetina koje  kroz folklorne sadržaje, igru i pesmu čuva vrednosti zlatiborskog nasleđa.
            Septembarsko izdanje Elektronskih novina predstavlja nezaboravne ukuse tradicije u restoranu '“Miris dunja''. U ovom odeljku elektronskih novina predstavljeno je konačište „Central - Inn“ kutak za uživanje u centru Zlatibora.
            Novi broj Elektronskih novina Turističke organizacije Zlatibor moguće je preuzeti na:
https://media.zlatibor.org.rs/documents/6/Elektronske-novine-TO-Zlatibor-21---12-09-2022.pdf.

Izvor: www.zlatibor.org.rs

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com