Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA MUZIKA Ramiza Milkunić saradnji, muzici i pravim vrednostima

Ramiza Milkunić saradnji, muzici i pravim vrednostima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

         Potpisivanje Protokola o saradnji novosadskog „Svetskog Tamburica fest-a„ i bosanskohercegovačkog Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ iz Tuzle, u avgustu ove godine, pobudilo je veliko interesovanje ljubitelja tradicionalne, izvorne muzike, čuvara i zaštitnika pravih vrednosti od zaborava.

            Dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor festivala „Tamburica fest“, ove godine održanog petnaesti put, i Ramize Milkunić, direktora festivala u Tuzli i predsednika „Udruženja muzičkih umjetnika Tuzle“, ispred Festivala koji će ove godine u decembru imati četrnaesto izdanje, ovim činom nastojaće da udruženim snagama povrate na scenu ovog podneblja dobru, staru muziku, sa fokusom na afirmaciju i očuvanje originalnog izvođenja i njenog promovisanja u granicama i van granica zemlje za koju se vezuje.
            - Poptisivanje ovog Ugovora je veliko delo kako za Udruženje muzičkih umetnika i mene lično, tako i za naš grad, državu, a nadam se da će i moje drage kolege iz Novog Sada, koje su nas odabralo za saradnike, biti naši gosti na Festivalu u decembru - izjavila je tim povodom gošća iz Tuzle.
            Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival u svetu posvećen ovoj vrsti muzike, sa misijom očuvanja i prepoznavanja kulturno-istorijskog značaja izvorne narodne muzike za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu ovog prostora.
            -Tokom četrnaest godina trudili smo se da se krećemo uzlaznom linijom, da pravimo izmene, uvek ka boljem i grandioznijem. Ovaj Ugovor je takođe korak unapred.  Međugranična saradnja između novosadskog i tuzlanskog festivala, za mene kao umetnicu, kao državljana BiH, veoma je veliko postignuće. Uvek su pravci muzike i pravci kulture rušili barijere i predrasude. Muzika je ta koja nas povezuje, jer upotrebljava univerzalan jezik. Sevdalinka i tamburica, ko zna da ih iznese, spajaju srce i dušu i prati ih velika suza ili velika radost - smatra gospođa Milkunić.
            Podsetila je da su neke od najlepših sevdalinki otpevane uz pratnju tamburice, a ponovilo se i na XV „Tamburica fest-u“ u izvođenju dve kompozije čije je autor upravo naša sagovornica. Na pitanje da li bi oduševljenje publike u Novom Sadu, moglo da izazove slično u Tuzli na kocenrtu tamburice, kaže da se lepa muzika sluša ma gde bili u svetu, a kako ne bi u Bosni i Hercegovini.
            - Nemam problem da pozovem doajene muzičke scene poput Nedeljka Bilkića, Snežane Đurišić, Halida Bešlića, Hanke Paldum, ranije i Merime Njegomir, ljude koji su u muzici ostavili vidljiv trag. Oni mi daju sigurnost da ćemo vratiti nekadašnji kvalitet koji se odnosi na interpretaciju, aranžmane i pristup muzici, gde se moraju favorizovati dobri pevači, dobre melodije i aranžmani, a onda i pristojno ponašanje i izgled na sceni. Jer svaka scena mora da se maksimalno ispoštuje - mišljenja je gospođa Milkunić.
            Na pitanje koliko turističke zajednice mogu da doprinesu podizanju kvaliteta onoga što slušamo, odgovara:
            - Mi koji znamo ovo da radimo brzo ćemo organizovati i preneti sevdalinku u Novi Sad kao što smo 2019. preneli u Beograd ispraćeni punom salom Sava centra, koja je pevala. U Tuzli sa tamburicom bi napravili bum, jer tuzlanska publika zna da vrednuje dobru muziku. Morali bi samo da razmislimo koji prostor da obezbedimo jer bi interesovanje bilo ogromno. Turističke zajednice treba da imaju više sluha, da više sarađuje na tom pitanju jer ako bolje razmislimo prave se vrednosti prepoznaju i ostaju. Sve drugo je prolazno.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com