Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Igor Luković: Fruška gora riznica izvrsnih vina autentičnog karaktera

Igor Luković: Fruška gora riznica izvrsnih vina autentičnog karaktera

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Vinski happening pod nazivom „Fruška gora Wine Show“ je u subotu, 24. septembra, po peti put u reprezentativnom zdanju Vile Stanković u Čortanovcima (opština Inđija), okupio vinare sa područja Fruške gore i Srema, zvanično predstavljajući 50 etiketa, odabranih od strane međunarodnih vinskih eksperata, koje će tokom godinu dana nositi markicu Top 50, kao garanciju izvrsnosti kvaliteta i autentičnog fruškogorskog karaktera.

            Prisustvo brojne publike iz vinskog sveta, privrede, turizma, ugostiteljstva, medija, koji su imali priliku da uz zvuke tamburica degustiraju vina iz četrdesetak fruškogorskih vinarija, kao i suvomesnate delikatese i sireve sa ovog područja, bili su povod za svečulno uživanje. Od 150 uzoraka, samo dva vina nisu bila dostojna ove konkurencije, što je  još jedna potvrda opravdanosti ovog projekta u pomoći razvoju vinarstva ove regije.
            - Ovo nije ni najveća ni najznačajnija manifestacija u zemlju, niti u Vojvodini, i nema pretenzije da ikada bude, ali je najlepša. Posebno je važna organizacija na ovakvom nivou, na mestu koje nije otvoreno za stanovništvo osim u vreme Šekspir festivala i „Fruška gora Wine Show-a“, zbog vidljivosti ove najdinamičnije vinske regije u Srbiji. Svaki gost na licu mesta može da proba, uporedi vina, upozna se sa vinarom, što skraćuje vinski put od vinarije do vinarije.
            Događaj u organizaciji Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem - Fruška  gora“, u vili građenoj po uzoru na srednjovekovne zamkove, u smiraj dana sa veličanstvenim pogledom na Dunav, sa fokusima na vino, bio je povod i za hvale i za dalje planove:
            - Ono što čujem od posetilaca, posebno gostiju koji dolaze sa strane, samo su reči hvale koje se odnose na kvalitet vina i napredak vinara. Fruška gora nastavlja svoju antičku tradiciju vinarenja i vinogradarenja, i osim teroara, izvanrednog za uzgajanje vinove loze i kvaliteta vina postignutog i zahvaljujući prirodnim uslovima, tu je i činjenica da je Fruška gora infrastrukturno dobro rešena, blizu velikih gradskih centara, na sat vremena od Beograda i Novog Sada, sa puno naseljenih mesta, dobrih puteva i auto-putem koji je preseca. Sve su to prednosti koje dozvoljavaju brzinu napretka vinogradarstva i vinarstva ovog područja, koje fruškogorski vinari dobro koriste da naprave prepoznatljivu vinsku regiju - kaže Igor Luković, vinski kritičar, publicista i vinski sudija.
            Po njegovim rečima, svaka vinska regija na svetu ima nešto što je određuje, vina po kojima je prepoznatljiva, što ne znači da druga vina koja dolaze iz te regije nisu dovoljno dobra. Kao što je prva asocijacija na vina iz susedne Mađarske Furmint, Toskane Sangiovese, Chianti, Brunello i sve ono što od toga prave, pa tek onda na odličan Chardonnay, asocijacija na grčka vina su Assyrtiko i Xinomavro, i Prokupac kada je centralna Srbija u pitanju. Isto tako je logično da na Fruškoj gori pomislimo na Grašac. Uz Grašac među crvenim vinima izdvojio se Probus, kojem predviđa sjajnu budućnost. Pokazalo se da je Fruška gora idealno podneblje i za vina od Bordeaux sorti Cabernet Sauvignon i Merlot, dok se Chardonnay nametnuo kao važna sorta u kategoriji belih vina.
            - Nema druge regije u Srbiji koja ima broj od preko 100 registrovanih vinarija, objekata koje je vredno posetiti, relativno blizu jedan drugom. U okruženju, to najbliže možemo da vidimo u Villány-u (Mađarska), ali se ta prednost nije iskoristila do kraja. Ako se osvrnemo unazad par godina, ova manifestacija se dešava peti put, a prva vinarija koja je vratila ime Grašac sorti je to uradilia 2014-te. Za samo osam godina ovde imamo ozbiljnu scenu Grašca u kategoriji penušavih vina, svežih mladih i odležalih, iz drveta, slatkih, orange, visokokvalitetnih vina koja dobijaju ozbiljna priznanja širom sveta. Za sada preko 40 vinarija proizvodi vina od te sorte. Brzo napredujemo ali smo još uvek na početku. Vinska priča na Fruškoj gori, bez obzira koliko je brzo napravljena, koliko je dobra i kvalitetna, još uvek mora puno da uradi, ima prostora kako za podizanje kvaliteta vina tako i podizanje kvaliteta ponude - zaključio je Igor Luković.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com